Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 20., szerda

ÖRÖKLETES GYRMEKKORI KOPASZSÁG


Miért kopaszodnak egyes gyerekek!

Felfedezték azt a gént, amely a gyermekkori kopaszodás ritka, de aggasztó formáját okozza. Az áttörés újabb lendületet adhat a hajhullás elleni küzdelemnek.

Az APCDD1 elnevezésű gén kulcsszerepet játszik az örökletes gyermekkori kopaszság kialakulásában, amely fokozatos hajhullást vált ki fiatal gyermekkortól kezdve. A hajtüszők zsugorodni és keskenyedni kezdenek, melynek következtében a koponyán lévő vastag hajat vékony, gyenge haj váltja fel.

A gént több pakisztáni és olasz család, gén csoportjának tanulmányozásával sikerült kideriteni.Ezekben a családokban a kopaszság más generációk óta jelen van.

A kutatást vezető Angela Christiano, a New York-i Columbia Egyetem Orvostudományi Központ bőrgyógyász professzora lehűtötte a kopasz férfiak lelkesedését, akik úgy vélték, hogy az eredményeknek köszönhetően látótávolságba került a hajnövesztés új gyógyszerének kifejlesztése.

A bőrgyógyász szakember elmagyarázta, hogy a férfias típusú kopaszság szintén a hajtüszők zsugorodásával jár, de a folyamat összetettebb, és nem lehet közvetlenül összehasonlítani az örökletes gyermekkori kopaszsággal. Christiano azonban úgy véli, az új eredmények mégis rendkívül nagy jelentőséggel bírnak az alapkutatások szempontjából.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése