Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 21., csütörtök

SZÁZADUNK LEGSÚLYOSABB JÁRVÁNYA A KÖVÉRSÉG

Legsúlyosabb járványnak az elhízást tartják

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhízás a legfontosabb járvány a pestis óta, ami ráadásul számos többletköltséget is ró az államháztartásra és az egészségügyi rendszerre. Újabb kutatásokra van azonban szükség, mert kiderült, hogy az egészséges életmód önmagában nem elegendő a túlsúlyosság megelőzésére. A kövér emberek számos súlyos betegségre hajlamosabbak, mint a normál testsúlyúak, úgy mint cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladás, mellrák és vastagbélrák.

A WHO becslései szerint 2015-re az egész világon 2,3 milliárd felnőtt lesz túlsúlyos és 700 millió elhízott. Az 5 éves kor alatti túlsúlyos gyerekek számát 2015-re mintegy 20 millióra becsülik.

Az elhízás és a túlsúlyosság komoly egészségügyi következményekkel jár, a kockázatok a testtömegindex növekedésével fokozatosan nőnek. A megnövekedett testtömeg index kockázati faktor a Szív- és érrendszeri betegségek (főként a szívbetegségek és a stroke), a cukorbetegség, a csont- és izomrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladás, több daganattípus esetén, mint a méhtestrák, mellrák, vastagbélrák. A gyermekkori elhízás pedig összességében növeli a korai halál és a felnőttkori rokkantság kockázatát.

Egy nemzetközi kezdeményezés keretében mintegy 11 országban indítják el azt a 3 éves kutatási programot, melynek célja, hogy a tudósok és a döntéshozók számra teljesen világossá váljon, hogyan válnak egészséges emberek elhízottá és túlsúlyossá. A kutatást és a tanulmányt elismert nemzetközi tudósbizottság felügyeli. A program 11 uniós ország részvételével zajlik majd, országonként 3-4 egyetem, mintegy 7 ezer gyermek- és felnőtt önkéntes résztvevő bevonásával.

A kiválasztott pácienseket a gyermekgyógyászatban és belgyógyászatban jártas egyetemi professzorok veszik majd kezelésbe. A vizsgálat során a felnőtteket 3, a gyermekeket 6 havonta fogják vizsgálni. A vizsgálatok tartalmaznak EKG-t, vérvételt és testzsírszázalék-kalkulációt, mely után egy 18 kérdéses kérdőívet kell majd kitölteniük az életminőségükről, az életvitelükről és a fizikai aktivitásukról. A programot minden egyes európai országban 3 havonta prezentálni fogják a kutatási programban részt vevő gyermekek szüleinek és a felnőtt résztvevőknek. Az okok feltárása mellett készül egy átfogó adatbank is, melynek célja, hogy a döntéshozókat olyan javaslatokkal lássa el, aminek segítségével felvehetik a harcot a globális "járvánnyal."

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése