Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 30., szombat

A MÉZ IDEÁLIS TÁPLÁLÉK ÉS IMMUNERŐSITŐ

A méz ideális táplálék és immunerősitő a gyermekkorban

A hideg beköszöntével a megfázásos betegségek időszaka is közel került hozzánk. A sok gyógyhatású készítmény mellett azonban adott a természet néhány olyan ’terméket’ számunkra, amelyek – kellemes ízük mellett - sokféle gyógyhatással is rendelkeznek.

A méz könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz, amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket. Sokkal több, mint édesség vagy édesítőszer. Egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású élelmiszer, melyet a szerves savai idéznek elő. Illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavító hatásúak. Cukrai könnyen felszívódnak.

A mézben számos enzim található, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer akadálytalan munkájához. Ezek az enzimek olyan anyagok, amelyek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Lerövidítik a gyógyulási időt, javítják a vérkeringést és felgyorsítják a véralvadást.
Nyomelemekben - kalcium, magnézium, jód, vas, réz, cink, kobalt, nátrium, foszfor, mangán, kén - és vitaminokban - A, B1, B2, B3, B6, C, E, folsav és biotin - gazdag készítmény. A mézben különböző fehérjék, növényi festékanyagok, aromaanyagok és szőlőcukor találhatók.

Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a máj méregtelenítő munkáját, enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Epe- és hasnyálmirigy megbetegedéseknél is sikerrel alkalmazható. Kitűnő baktériumölő hatású. Sebek, gyulladások gyógyítására már az ókori egyiptomiak is felhasználták a mézet. Néhány mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is.

A méz összességében egy olyan teljes értékű táplálék, amely a gyógyhatások mellett a fáradtság és kimerültség tüneteinek orvoslására is azonnali segítséget nyújt. Rendkívül magas tápanyagtartalma és gyors felszívódása miatt percekkel az elfogyasztása után érezteti hatását és energikusabbnak érezhetjük magunkat tőle. Számos sportoló fogyaszt edzés előtt mézet, hogy még nagyobb lendülettel végezze a napi edzésadagot.

A méz színe és aromája nagymértékben függ származásától. Friss állapotban többnyire átlátszó, azonban hosszabb állás során egyes mézfajták kikristályosodhatnak. A kristályosodás elsősorban a szőlő- és gyümölcscukor arányának összetételétől függ. A besűrűsödött méz azonban nem veszíti el belső értékeit. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha óvatosan melegítjük, azonban 40 C° fölött már károsodik a minősége.

A sokféle méz közül néhánynak a legjellemzőbb tulajdonsága:

Akácméz: Kellemes, gyengén akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe a csaknem színtelentől a halványsárgáig terjedhet. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen, valamint a gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott. Nem domináns ízkaraktere miatt italok és sütemények szívesen használt édesítőszere.

Hársméz: Színe a gyűjtés idejétől függ. A későbbi származásúak barnás árnyalatúak. Kristályosodásra hajlamos. Illata és íze határozott. Kellemes, pikáns aromája fűszerezi az ételeket és az italokat. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. A gyógyászatban különösen hörghurutra ajánlják
Virágméz: A színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjedhet. Ez elsősorban a benne levő összetevőktől függ. A mézet értékes mezei virágokról és gyógynövényekről gyűjtik a méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Propoliszos méz: Mivel az emberi szervezet az aminosavak közül csupán néhányat képes kitermelni, a többihez táplálék révén kell hozzájutnia, s erre mindennél alkalmasabb a méhek által gyűjtött virágpor. Rendszeres napi fogyasztásánál érezhetően javul az egészségi állapot, csökken a fáradtság, kimerültség, fokozódik a munkakedv. Hat az idegrendszeri gyengeségekre, vérszegénységre, , hajhullásnál, bőrbetegségeknél. A propolisz könnyedén elbánik nem egy baktériummal és vírussal, semlegesít bizonyos mérgeket, enyhíti a viszketést és jó regeneráló hatással bír. Kiváló fájdalomcsillapító.

Méhpempős méz: Mikrobaölő hatása miatt jól használható a fertőző és gyulladásos folyamatok megelőzésére és a különböző bakteriális és gombás bőrbetegségek gyógyítására. A méhpempő egy nagyon összetett anyag. Megtalálható benne számos olyan anyag, mely az ember táplálkozásában létfontosságú, így igen sok B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6), továbbá C-, D-, E-, H-vitamin. A felsoroltak közül kiemelkedik a B-vitamin-tartalom. Tartalmaz még különböző nyomelemeket (kén, mangán, nikkel, kobalt). Fehérjetartalma nagyon magas (12-18 %) és teljes értékű. A méhpempőt az inkák és egyiptomiak testi-szellemi frissítőként használták.

Virágpor: Az egyik legfontosabb fehérjeforrásnak is nevezhetjük, hiszen 20-féle aminosavat tartalmaz. Ásványi anyagok közül leginkább káliumot és foszfort tartalmaz. Vitamintartalma is bőséges, ám függ attól, hogy milyen virágról származik. Ajánlott sokszínű, sokfajta virágport fogyasztani.
Az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógymód úgy tartja, hogy a virágpor szabályozza az emésztést, hatásos a hasmenés és a székrekedés ellen. Fokozza a szellemi teljesítményt. Idős emberek esetén a magas koleszterinszint, az emlékezetzavarok és a koncentrálási nehézségek ellen hat. Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés, immungyengeség és prosztatabántalmak esetén. Tripofán tartalma miatt alkalmas lehet a hajhullás ellen.

A méz felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja húsok sütéséhez, mártások, szószok készítéséhez is, de a legelterjedtebb mégis a süteményekben, teákban vagy gyógyteákban való alkalmazása. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hőkezeléssel veszít értékes tápanyagaiból. Tea ízesítésénél érdemes csak a kissé kihűlt folyadékba keverve használni.Virágpor tabletta is kapható a piacon, létezik virágpor granulátum is

Hasznos tanácsok a virágport fogyasztóknak:

· A virágport lehet szárazon megrágni és inni rá valamit.

· Vannak, akik joghurttal, vagy gyümölcslével keverten fogyasztják.

· A virágpor előnyösen fogyasztható mézzel és propoliszos mézzel együtt, így ízletesebb és többirányú a hatása.
A virágpor javasolható napi adagja gyermekeknek 20 g-ig, felnőtteknek 20-30 g. Sportolóknak erős igénybevétel alatt 45 g válhat szükségessé naponta.
A kimérés történhet egyszerűen kanállal: egy kávéskanálnyi kb. 5 g, egy evőkanálnyi 15 g.
Vannak helyzetek, amikor a virágpor megelőzésként, máskor utókezelésként eredményesebb.
Megelőzésre javasolható a virágpor többek között megfázás, az influenza, , a vérszegénység, a hiánybetegségek, pajzsmirigytúltengés, magas vérnyomás ellen.
A lázzal járó betegségek alatt gyengébb a hatása, viszont a láz elmúltával kiválóan elősegíti a felépülést. Sugárkezelések után nagyon hasznos a nemkívánatos mellékhatások kivédésére.

A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet tartalmaz. A pollen legfőbb értékét az aminosavak adják. A 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható benne.

A virágpor a vitaminokban leggazdagabb méhészeti termék, hormonokat és enzimeket is tartalmaz.

A növények faja és termőhelyi körülményei szerint különböző arányban legalább 20 ásványi elem megtalálható benne.

Mivel a méhek előnyben részesítik a nagyobb fajsúlyú virágporokat, nem gyűjtik azokat, amelyek sokáig a levegőben lebegve az érzékeny emberekben allergiát váltanak ki.

* a virágpor elsősorban roboráló hatású, a kimerült, operáció után, a lábadozó, a szülés utáni embernek erős támasza. A fogyni kívánó jóval étkezés előtt vegyen be virágport, és utána kevesebbet kíván enni.
* a rendszeres virágporfogyasztás folyamatosan biztosítja a szervezet ellenálló képességét és a magas szintű teljesítményt. Jó hatással van a vérképre, véd a hiánytünetek ellen, elősegíti a figyelem és az emlékezés tartósságát.
* Természetgyógyászatban eredményesen használják különféle öregségi betegségek, májkárosodás, prosztata-daganat, keringési és vérellátási zavarok, besugárzási kezelések ártalmai esetében.
* ajánlható sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknél, a tanulásban elfásult gyerekeknek.
* a megfelelő mennyiségű pollenfogyasztás jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosít. Jól felhasználható hiánytünetek és hormonális betegségek ellen.
* jelentős triptofán tartalma miatt alkalmas hajhullás ellen.
* előnyös a magas koleszterinszint csökkentésére.

* Különlegesen magas természetes tápanyagtartalmánál fogva a virágpor ajánlott táplálékkiegészítő a serdülőkorban levő, növekedő gyerekek számára. Javítja az étvágyat, kedvező hatással van az emésztő szervekre, segíti a tápanyag-hasznosítást. A virágpor fokozza az aktivitást, növeli a szellemi képessége és jó közérzetet biztosít.



.


A virágpor hatásai az emberi szervezetre:

Figyelem!
A virágpor az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés virágport néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése