Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 21., csütörtök

A GYERMEKKORI ELHIZÁS MEGELŐZÉSE

AZ ELHIZÁS MEGELŐZÉSE GYERMEKEKNÉL

|

Az elhízás ellen harcol Amerika, de Európában és hazánkban is egyre aggasztóbb jelenségekről számolnak be az orvosok, tanárok.

Ilyen a gyerekkori elhízás rohamos növekedése is.

Amerikai felmérések szerint a 8-18 év közötti gyerekek több időt (44,5 óra) töltenek el számítógép, televízió és videó-játékok előtt, mint amennyit más egyéb tevékenységre fordítanak, kivéve az alvást. Amerikában a 6-11 éves gyerekek 30,3%-a túlsúlyos és 15,5%-a elhízott. Ha ezt a kettőt összeadjuk, akkor félelmetes arányszámot kapunk, annál is inkább, mivel ez egy 2006-os eredmény, amit az American Obesity Association tett közzé, és azóta csak romlás történt ezen a téren.

Azt is megállapították, hogy a kettes-típusú cukorbetegség is jelentősen nőtt a gyerekek között az utóbbi tíz évben, ami nem meglepő, hiszen az elhízás és ez a betegség összefügg.
Az említett amerikai szervezet minden alkalmat megragad, hogy felhívja a szülők figyelmét, hogyan vehetik fel a harcot az elhízás ellen, gyermekeik egészségének védelmében.

A gyerekkori elhízás mértéke a TV-nézéssel töltött idő tartamával egyenesen arányos.

Ha egy gyerek az elhízás kockázatával rendelkezik, ez maga után vonja a magas rossz koleszterin szintet, magas vérnyomást, kettes-típusú cukorbetegséget, és beilleszkedési, pszichés problémákat is.

Az elhízás megelőzésében jelentős szerepet játszhat a TV-nézés, számítógép-használat idejének csökkentése. Jó, ha a szülők figyelik gyermekük BMI indexét, mert ha ebben változás áll be, akkor ez biztosan összefüggésben áll a kalória-bevitel mértékével is, és nem csak a fizikai aktivitással.

Az iskoláskorba még nem lépő gyerekek, akik több mint két órát töltenek el TV-nézéssel, nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyossá, mint azok, akiknek szülei a minimálisra korlátozzák ezt az időt.

Tinédzserek és felnőttek esetében is felmérések bizonyították, hogy a képernyő előtti ülés idejének csökkentése nagyon jó módszer az elhízás csökkentésében.

Sok gyermek esetében már az is jelentősen csökkenti testsúlyukat, ha csak a TV előtt töltött időt csökkentik, ugyanis a nassolás sokszor összekapcsolódik ezzel a tevékenységgel.


Ha csak egy órával növekedik a TV-nézéssel töltött idő naponta, akkor az édesített üdítők fogyasztása is nő, és a napi teljes felhasznált érték 46,3 kalóriával nő. Bár ezt sokan nem tartják elrettentőnek, mert nem veszik figyelembe, hogy folyamatosan összeadódik a kalória.

A gyerekkori fizikai aktivitás hiánya összefügg a felnőttkori elhízással és anyagcsere-betegségekkel.

Megdöbbentő, hogy az 5-17 éves, túlsúlyos gyerekek 70%-a már legalább egy kockázati faktorral rendelkezik szívbetegség kialakulásának tekintetében, ide értve a megemelkedett rossz koleszterin szintet, magas vérnyomást, megemelkedett inzulin szintet. Ezek a tényezők vezetnek a magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, agyi katasztrófához, daganatos megbetegedésekhez.

Az elhízott gyerekek nagyobb valószínűséggel küzdenek később ízületi, alvási, pszichológiai, beilleszkedési problémákkal. Hibás lesz önértékelésük, megbélyegzetteknek érzik magukat.


Amerikában mélyíti a problémát a testnevelés órák alacsony száma.

Az iskolai büfék kínálatának
ellenőrzésével, dietetikusok termékajánlásaival sokat lehetne javítani a gyermekek táplálkozásának minőségén.

Az amerikai iskolák étkezdéinek és büféinek, automatáinak kínálatában nagyon sok az egészségre káros tartósított, kész, vagy fékész élelmiszer, a cukros, szánsavas üdítő.

A családi minta is meghatározó, az elhízott szülők gyermekei nagy valószínűséggel magasabb BMI értékkel rendelkeznek, nagyobb a testzsír százalékuk,

Az elhízott gyerekek arról számolnak be, hogy hangulatuknak megfelelően táplálkoznak, és általában nagyon szeretik az édességeket, csokikat, cukrokat.

A TV-néző gyerekek szív, érrendszeri, légzőszervi kapacitása is alacsonyabb.

Egy és négy év közötti gyerekek körében végzett felmérés alapján állapították meg, ha egy gyereknek TV van a saját szobájában, akkor ez még növeli az elhízás veszélyét, mivel legalább 4,8 órával nő a TV, videó nézésre szánt idő.

Tv-nézés közben az anyagcsere-folyamat lassúbb, mint pihenés közben.

Magyarországon végzett felmérést Dr. Kovács Viktória Anna. Tanulmányát, amit 2009-ben a Semmelweis Egyetem Nevelés- és Sporttudományi Doktori Iskola keretében tett közzé, szülők és tanárok számára nagyon hasznos megállapításokat tartalmaz.

Elhízott gyermekek számára kidolgozott egy 15 hetes edzésprogramot, és ennek hatását vizsgálta a szív-, érrendszeri kockázati tényezőkre nézve. A 15 hetes program elteltével ugyan a BMI átlaga nem változott, de nőtt a résztvevők izomtömege, csökkent a derék-körfogat, javult az állóképesség.

A szív, érrendszeri kockázati tényezők is kedvezően változtak. Felére csökkent a magas vérnyomás, az emelkedett triglicerid-szint, az alhasi elhízás, a metabolikus szindróma, csökkent a rossz koleszterin szint.



Figyelmeztető adat, hogy a terhelés-élettani vizsgálatok alapján, a 7-15 éves tanulók több mint harmada nagyon gyenge vagy gyenge állóképességű. Jó, kiváló és extra teljesítményt, csak a résztvevők 16,6%-a ért el. A gyerekek 99,5%-nak heti 2 testnvelés-órája volt.

A vizsgálatban résztvevők hétköznap átlagosan 2,2 órát, hétvégén 3,6 órát töltöttek számítógép vagy TV előtt. A normál súlyú gyerekek hétköznap és hétvégén is kevesebb időt töltenek el ezekkel a tevékenységekkel, mint az elhízottak.

Nagyon szomorú tény, hogy a gyerekek 21,3%-a nem fogyaszt rendszeresen reggelit, és ezek aránya az életkorral nőtt. A nem reggelizők között nagyobb volt az elhízás és az alhasi elhízás.

A lányok közül minden nyolcadik, a fiúk közül minden ötödik elmondta, hogy nem eszik naponta legalább egyszer zöldséget, gyümölcsöt.


A gyerekek 63,3%-a naponta fogyaszt cukros, szénsavas üdítőt. A 15 évesek már naponta fél litert is elfogyasztottak.

.
Ha nem sajnáljuk az időt és fáradságot, hogy megfelelő minőségű ételeket kapjanak, és nem feledkezünk meg a reggeli fontosságáról.
Ha odafigyelünk, és ha kell, korlátozzuk a TV-nézésre, videó játékokra szánt időt.

Ha példát mutatunk mindezekben.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése