Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 18., hétfő

ÉJJELI ÁGYABAVIZELÉS-MANDULAKIVÉTEL??

Mandulaeltávolítás a nyugodt éjszakákért?

A gyerekek éjjeli légzéskimaradását a megnagyobbodott orr- vagy torokmandula okozza, és gyakran jár ágybavizeléssel. A probléma azonban az esetek felében megszűnik, miután a szervet kioperálták a gyermekből.

Egy kutatásban 417 gyermek és fiatal vett részt, akik életkora 5-18 év volt. Közülük minden második, főleg a lányok számoltak be a mandulaműtétet követően a tünet megszűnéséről. Azok között, akiknél a probléma továbbra is fennállt, sok volt a koraszülött, az elhízott, vagy olyan, akinek már előfordult a családjában hasonló eset.

"Az éjjeli légzéskimaradás gyakran okoz ágybavizelést, amely a mandula eltávolításával orvosolható." – mondta el Dr. Yegappan Lakshmanan, a Michigani Gyermekkórház gyermekurológus szakorvosa, és hozzátette, hogy a jelenségnek három fő oka lehet: vesebaj, hólyagproblémák és alvási nehézségek. Kutatásuk csak ez utóbbira terjedt ki. Mivel azonban az okok gyakran igen összetettek, minden gyermek esetében egyéni terápiát kell alkalmazni.

"A műtétnek valóban lehetnek másodlagos pozitív hatásai is, de én azért nem rohannék azonnal kivetetni ágyba vizelő gyermekem manduláját. Az ilyesmit először a fül-orr-gégésznek kell látnia." A tanulmány szerzői nem vették figyelembe, hogy bármilyen alvászavar vezethet ilyen tünetekhez. "Ha gyermekünkön ezt tapasztaljuk, figyeljük meg az alvási szokásait, és azt, rendszeresen vesz-e levegőt." – tanácsolja.
Mások leszögezték hogy a légzéskimaradással minden esetben ágybavizelés jár, azonban nem csak ez okozhatja a problémát.
Személyes megjegyzés.-

Az éjjeli ágybavizelésnek nagyon szerteágazó okai vannak.Kezelése számot kell vessen ezen okok milyenségével.Személyes véleményem az hogy nem szabad a dolgokat leegyszerüsitene egy egyszerü mandulatkivételre mert ennek nem mindig beláthatóak a következményei.

Azért emlitem meg a probléma gyakorlati vonatkozásait mert-nem minden arany ami fénylik

.Feltételesen amiért az ötlet amerikai szakemberektől származik nem biztos az

hogy az jogerőssé válik a gyermekgyógyászati tudományban.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése