Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 24., vasárnap

MITŐL KORPÁSODIK A HAJ

-Mitől korpásodik a haj-


Korpásodás esetén a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg.

A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete, az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel, helyet adva így az újaknak. Amennyiben a bőr hámlásának ritmusa normális, nem alakul ki túlzott sejtelhalás, és így a hámlás szinte észrevehetetlen. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik.

A korpásodás tünetei és típusai

Száraz korpásodás esetén a faggyútermelődés nem kóros, a fejbőr nem zsíros, így a korpa nem tapad a hajhoz. Ilyenkor a haj legtöbbször száraz, fénytelen, könnyen letörik, igen nehezen fésülhető. Hátterében genetikai tényezőkön kívül helytelen táplálkozás, B-vitamin hiány, fejbőr megfázása, vegyi anyagok (pl. hajfesték, szőkítő anyagok) károsító hatása, kevés folyadékbevitel, stressz, legyengült általános állapot állhat.

Zsíros korpásodás esetén a fokozott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. Ezt a típusú korpásodást szaknyelven seborrhoea capitisnek nevezzük.Ezt a betegséget hormonok által kiváltott fokozott faggyútermelés okozza.A túltermelődött faggyúban elszaporodik a pityrosporum ovalénak nevezett gomba, mely normálisan is minden ember fejbőrén megtalálható, ám normális körülmények esetén tüneteket nem okoz.

Egy gombaféleség a / pityrosporum ovale/ elszaporodásakor gyulladásos folyamat indul be, mert a fejbőr hámsejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra készteti, mely később a fokozott faggyú miatt nehezen eltávolítható korpaként jelentkezik.

Anyai hormonok hatásra már a csecsemők fejbőrén, általában az első hónap végére vastag, sárgásbarna felrakódás, koszmó alakulhat ki, mely a seborrhoea capitis csecsemőkori formája. Ilyenkor a babáknál gyakran 8-10 hónapos korig is megfigyelhető a zsíros korpa.

Majd pubertáskorban kezdődik el újra a fejbőr seborrhoeája, ami a huszonévesek csaknem 60 %-át érinti. A férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Kezelés nélkül általában az ötvenes évektől kezdenek el enyhülni a tünetek.

A korpásodás kezelése

A korpásodást véglegesen megszűntetni nem lehet, mert a korpásodás hátterében genetikai tényezők is állnak, ill. bár a gombák szaporodását gátolhatjuk, de véglegesen nem lehet őket kiírtani, mert hasonlóan a bélflórában élő baktériumokhoz, ezek a gombák a normál hajas fejbőr állandó szereplői.

Száraz korpásodás esetén fontos, hogy két hajmosás között legalább három nap teljen el, mert a bőr természetes védelmét a samponnal gyengítjük, és 48 óra alatt áll helyre az eredeti állapota.

A korpás haj megelőzésére gyakori hajmosáshoz kímélő, a bőr PH értékének megfelelő sampon használata ajánlott, mellyel meggátolható a korpa kialakulását elősegítő kórokozók elszaporodása. Ugyanezt a célt szolgálja a hajmosást követően vízben oldott savas hidratáló folyadék alkalmazása.

Zsíros korpásodás esetén nagyon jó hatású a szalicilsavat és ként tartalmazó olaj éjszakára történő alkalmazása (bemasszírozása és sapkával vagy kendővel történő befedése), majd reggel kénes samponnal történő hajmosás.

A bőrgyulladás megakadályozására lokális cortizon oldatok alkalmazhatók, melyeket sokszor kombinálnak hámlasztó hatású szalicilsavval (pl. Diprosalic oldat). A gombák szaporodásának megakadályozására gombaellenes hatású samponokat alkalmazhatunk (pl. Nizoral, Sebiprox).

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése