Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 19., kedd

ÁRULKODÓ BŐRELVÁLTOZÁSOK


VÉGBÉLKÖRÜLI SÖTÉT BŐRELSZINEZŐDÉS,AMI A MELLÉKVESEKÉREG MEGBETEGEDÉSÉRE UTAL.

Bőrelváltozások amik más eredetü betegségről árulkodnak

Biztos veled is megesett már, hogy valakiről ránézésre tudtad, hogy beteg, pedig egy szóval sem említette a tüneteit. Tudd meg, melyik bőrhiba mit jelent!

A bőr elváltozásai nem feltétlenül a bőr betegségét jelentik, sokszor egyéb szervi problémák állnak a háttérben. Fontos tudni, hogy amíg nem szűnik meg a kiváltó ok, a bőrtünetek sem múlhatnak el. Csokorba gyűjtöttük a legfőbb jelzéseket, amiket jobb, ha te sem hagysz figyelmen kívül!

  • Állandó sápadt bőr (gyengeséggel, fáradtsággal együtt): lehet öröklött adottság, de sokkal gyakrabban áll mögötte vérszegénység, alacsony vérnyomás vagy a szív és a keringési rendszer betegsége.
  • Piros színű, pont- vagy foltszerű vérzés a bőr alatt: jelezheti a bőr érelváltozásait, de utalhat véralvadási zavarokra vagy vérlemezkehiányra is.
  • Piros vagy kékesvörös, majd néhány hónap/év múlva kifehéredő csíkok (striák): lehetnek a nagyfokú testsúlyingadozás (várandósság, hízás-fogyás) következményei, de kiválthatja kórosan megemelkedett hormontermelés vagy az agyalapi mirigy zavara is.
  • A bőr megszokott színétől élesen elhatárolt fehér folt(ok): jelezhet(nek) immunrendszerbeli zavart, illetve előfordulhat(nak) bőrgombatelepek miatt.
  • A bőr sárgásbarnára változása (napozás nélkül): jelezhet májzsugort, vesegyengeséget, vagy lehet a veseműködés leállásának tünete.

  • A bőr sárga elszíneződése (és besárgult szemfehérje): legtöbbször a sárgaság jele.
  • Étkezés után hirtelen megjelenő kiütések vagy foltos elváltozások: allergiára utalhatnak, amikor az immunrendszer túlzottan reagál egyfajta táplálékra, annak valamely összetevőjére vagy egy-egy adalékanyagra.
  • Láz kíséretében kiütköző bőrkiütések: nem „csupán” fertőző gyermekbetegségek, hanem az első csókot követő fertőzés – az úgynevezett csókbetegség – jelei. (Náthaszerű tünetek, torokfájás, a nyaki és ágyéki nyirokcsomók megnagyobbodása kíséri.)
  • Pontszerű, vörös kiütések, magas lázzal (fejfájással, kábultsággal és fénykerüléssel): megjelenhetnek az agyhártyagyulladás kísérő tüneteként. Különböző betegségek miatt szedett gyógyszerek szintén okozhatnak bőrelváltozásokat: ilyen mellékhatások gyakrabban alakulnak ki jód- és brómtartalmú szerek, barbiturátokat, lítiumot, kortizont tartalmazó gyógyszerek szedését követően, illetve egyes epilepszia elleni gyógyszerek vagy hormonkészítmények hatóanyagai miatt.
  • Viszketés: amíg a vakarások nem hagynak nyomot, nem látszik a bőrön, de ismert és általános kiváltó okain túl az inger jelentkezhet cukor-, máj-, pajzsmirigy- és bélbetegségek, valamint veseelégtelenség, nyirokcsomórák tüneteként is.

FONTOS!

Az itt leírtak természetesen nem helyettesítik a szakember által felállított diagnózist. Ha hosszú ideje fennálló bőrtüneteid (is) vannak, azt javasoljuk, fordulj orvoshoz, hiszen az egészséged nem játék!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése