Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 27., szerda

GYERMEKKORI KRÓNIKUS HASMANÉS OKAI


Krónikus hasmenéssel járó állapotok

A krónikus hasmenés kivizsgálása
A kivizsgálás során széklettenyésztés (baktérium, gomba, parazita), hasi ultrahang, laborvizsgálatok (lisztérzékenységre utaló ellenanyagok, ételallergia), , gyomor- és vastagbéltükrözés (biopsziás mintavétellel)valamint ha szükséges radiológiai vizsgálatok jönnek szóba.
Irritábilis bél szindróma: A leggyakoribb oka a hosszan fennálló hasi panaszoknak az irritábilis bél szindróma. Funkcionális bélbetegség, ami azt jelenti, hogy a vizsgálatok szervi eltérést nem igazolnak, a panaszok oka a bél beidegzésének zavara illetve a megváltozott bélmotilitás lehet. A tüneteket a stressz fokozza.
Jellemzője a kórképnek a hosszú hónapok óta fennálló, lényegében változatlan panaszok és a riasztó tünetek (vérzés, hányás, testsúlyvesztés, láz, éjszakai nyugalmat megzavaró tünetek) hiánya.
Fertőzések: Ritkábban előforduló kórokozók (baktériumok, paraziták, gombák, vírusok) okozhatnak elhúzódó hasmenést. Erre hajlamosít az immunrendszer gyengesége, trópusi utazás vagy állatokkal való gyakori kontaktus (állattartás, vadászat, házi kedvencek). Igazolására a szokásos széklet-baktérium tenyésztés mellett a vizsgálat kiterjesztése gomba és parazita irányba segíthet.
Emésztési zavar okozta hasmenés: Ebben az esetben a béltraktusba jutott étel lebontása nem teljes, így a vastagbélbe jutott emésztetlen tápanyagokat a bélflórát alkotó baktériumok bontják gázképződés és gyakori székürítés jelentkezése mellett.
Ilyen hasmenés alakulhat ki, ha a hasnyálmirirgy nem termel elég emésztőenzimet, gyomoreltávolítást követően vagy epesav-vesztés miatt.Hasonló mechanizmussal okoz hasmenést a laktóz-intolerancia is.
Idült gyulladásos bélbetegségek: Ebbe a csoportba a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa tartozik. Míg a Crohn-betegség főként hasi fájdalommal és hasmenéssel, esetleg végbél körüli sipolyokkal járhat, a colitis ulcerosa elsősorban véres hasmenéssel jelentkezik.
Mindkét betegség leggyakrabban a huszas-harmincas életévekben kezdődik, aktív szakok és nyugalmi periódusok váltakozásával jár.
Lisztérzékenység (coeliakia): A gabonafehérjék közé tartozó gliadinra adott túlérzékenységi reakció, melynek következtében bélboholy-sorvadás, felszívódási zavar alakul ki. Igazolására vérvétel illetve gyomortükrözés során nyert vékonybél-biopszia alkalmas. Gluténmentes diéta mellett a betegek teljesen panaszmentesek.
Vastagbél-polyp: A nagyobb polypok fokozott nyáktermelés révén, a rosszindulatú folyamatok a béllumen beszűkítésével paradox módon okozhatnak hasmenéses tüneteket (a szűkület fölött pangó széklet csak elfolyósodva juthat tovább).
Hormonális okok: Pajzsmirigy-túlműködés, hormontermelő daganatos folyamatok szintén okozhatnak hosszan fennálló hasmenést.
Ételallergia: Általában egyéb allergiás megbetegedésék kíséretében jelentkezik (légzőszervi- vagy bőrtünetek). A hét leggyakoribb allergén a tojás, a hal, a szója, a mogyoró, a rák, a kagyló, a liszt.
Egyéb ritka okok: 1.,Whipple-kór: Fertőzéses eredetű, lázzal, hasi fájdalommal, hasmenéssel járó kórkép, mely vékonybél-biopsziával igazolható.
2., Amyloidosis, Kollagén- és microscopos colitis: krónikus hasmenéssel járó kórképek, melyen vastagbél-tükrözés és biopsiás mintavétel alapján diagnosztizálhatók


http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/3710/kronikus-hasmenes
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése