Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 20., szerda

A VELESZÜLETETT ÉRDAGANAT/HAEMANGIOMA/


EGY 1 ÉVES GYERMEK HASFALÁN A KÖLDÖK FELETT ELHELYEZKEDŐ ÉRDAGANAT.

Érdaganat-Haemangioma

A csecsemőkori haemangióma az erek, kapillárisok rendellenes fejlődése, amolyan érdaganat, amely általában jóindulatú és minden esetben fájdalmatlan. Kialakulásának oka a mai napig ismeretlen (bizonyítottan nem örökletes), ezért megelőzni sem tudjuk.

A haemangióma egy jól körülhatárolható piros vagy lilás folt a bőrön, amely megjelenhet az arcon, háton, végtagokon, vagy nemi szerveken, de köröm alatt is gyakori. Méretét tekintve fél millimétetestől, akár egy fél csecsemőarcnyi is lehet. Megjelenhet a bőr felszínén (kapilláris haemangióma) vagy mélyen a bőr felszíne alatt (cavernosus haemangioma), esetleg mindkettő egyszerre, vagy a kettő keveréke.


Ezek az érdaganatok a szüléskor csak pici piros foltnak látszanak, de 4-6 hónapos korig gyorsan növekedhetnek, szeder formájúra duzzadhatnak. Ezt követően a burjánzás lelassul, majd 8 hónapos korig a piros folotok növekedése teljesen megáll. 6 éves korra az esetek 99%-ban elmúlnak ezek a foltok, csak nagyon ritka esetben kell a 10 éves kort megvárni.

A kapilláris haemangióma nyom nélkül felszívódik. A felszívódás folyamatának kezdetét az érdaganat felszínén megjelenő fehéres foltok mutatják. A cavernous haemangióma látható bőrelváltozást hagy maga után. Amennyiben ez az elváltozás zavaró, indokot adhat plasztikai sebészeti beavatkozásra.

Szükség esetén lézeres kezeléssel lelassítható, megállítható a növekedés folyamata. A nagy méretű cavernosus haemangiómát szteroid tablettákkal vagy injekcióval kezelik, néhány esetben, amikor pl. a daganat nyomja a szemet, beszűkíti a légcsatornát, torzítja az arcot vagy gyakran megsérül, szükség lehet sebészeti beavatkozásra is. Ezért fokozottan veszélyes, ha az érdaganat az arcon vagy a tenyéren található.Sérülése esetén fokozott vérzés mutatkozik, amelyet elállítani nagyon nehéz. Ha megsérülne, gézlapot vagy zsebkendőt nyomjunk rá szorosan, amíg a vérzés el nem áll. A vérzés elálltával, a gyógyulás befejeződésével a haemangióma eredeti formáját visszanyeri.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése