Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 19., kedd

AGYONGYÓGYSEREZETT GYERMEKEK.


GYÓGYSZERADAGOLÁS UTÁNI TOXIKUS BŐRKIÜTÉSEK.

Agyongyógyszerezett gyerekek

Különösen a kezdő szülők „betegsége”, hogy ha gyermekük kicsit is meghűl, ágyúval lőnek verébre: erősebb gyógyszert választanak, mint amit az a kis köhögés, orrfolyás indokolttá tenne. Pedig türelemmel, figyelemmel és egyszerű, kíméletes gyógymódokkal könnyen megszüntethetnék a bajt.

A túlzottan aggódó szülő fél betegnek látni gyermekét, ezért ha köhögni, tüsszögni látja, máris komolyabb gyógyszerhez nyúl. Mert mindjárt a legrosszabbra, erős vírusos fertőzésre gondol, s bedobja a népszerű antibiotikum,esetleg szteroid készítményeket. Ezek a tabletták és inhaláló szerek kétségtelenül hamar megállítják az orrfolyást és tüsszögést, de hosszú távon igen kockázatos az alkalmazásuk – főként, ha gyakran élnek velük.

Fiatal korban ugyanis nagyobb az ilyen készítmények szövődményeinek előfordulási esélye. Az antibiotikumok használatával kaocsolatban: nem véletlen, hogy az orvosok csak a legvégső esetben írják föl ezeket.

A gyermekbetegségek által kiváltott túlzott szülői reakciókra legújabban egy kanadai kutatás hívta föl a figyelmet. Ennek során azt vizsgálták, hogyan gyógyítható a hét év alatti gyermekek enyhe légúti zavarokkal járó megbetegedése. Kiderült: nincs számottevő különbség a placebo szerekkel kezelt és a szteroidokat használó gyerekek között a gyógyulás tekintetében. Vagyis adott estben a kamillavirágos inhalálás, a citromos, mézes tea és a pihenés is meghozhatja a teljes gyógyulást!

A kutatók szerint mindez nem jelenti azt, hogy nem kell gyógyszeresen kezelni a megfázásokat, és hangsúlyozzák: legjobb, ha a szülő az enyhe tünetekkel járó betegségek kezelését is a házorvossal együttműködve végzi.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése