Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 24., vasárnap

VIGYÁZZ MIT ADSZ A GYERMEKNEK

Vigyázz, mit adsz a gyereknek!

A hozzátáplálás megkezdése 6 hónapos kor után sok szülőnek fejtörést okoz.

Egy felméréséből kiderült, hogy idehaza az édesanyák jelentős része túl korán ad tejet a 6 és 12 hónap közötti gyermekének. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gyermek későbbi egészségének megóvása érdekében az édesanyák késleltetessék a tejtermékek bevezetését, mivel ezzel megelőzhetők lennének olyan gyermekkorban kialakuló táplálkozási problémák, mint a túlsúly, vagy a cukorbetegség.

A tejtermékek hátulütői

A végzett felmérések eredményeként a 9 hónaposnál fiatalabb csecsemők közel fele (48%) már rendszeresen kap valamilyen tejterméket (joghurtot, túrót, sajtot, kefirt), a 6-7 hónapos babák közül minden ötödik natúr joghurtot (21%), és minden negyedik sajtot (24%). Pedig a tejtermékeket legfeljebb csak a baba 7 hónapos korától ajánlott bevezetni, és akkor is csak igen kis mennyiségben, például főzelékhez keverve.

Önálló fogyasztását a szakemberek csak 10 hónapos kor után javasolják

Mikor mit?

  • 12 hónapnál kisebb csecsemők esetében bőven elegendő a zöldségekben és a gyümölcsökben rejlő só- és cukortartalalom felhasználása. Nem szükséges mesterségesen bevinni!
  • A megfelelő minőségű fehérjék pótlására igyon a baba napi 5-8 deciliter anyatejet, vagy ennek hiányában tápszert,vagy jóminőségü tehéntejet mert minden ellenjavallat ellenére úgy mi, mint őseink ezen nevelkedtünk fel.A manipulált tehéntej okozhat problémát.Szerény tapasztalatom az hogy nem kell tulzott mértékben a csecsemőkori dispepepsziák jórészében a tehéntej intoleránciákat a tehéntej kontójára irni. /fehérje laktóze/i.Nem minden családnak van anyagi fedezete a drága tejporokra,amik ahogy manapság bebizonyosodott lehetnek károsak is...
  • Kínáld legalább 4-5 fajta gyümölccsel és zöldséggel!
  • 7 hónapos korától kezdj el valamilyen állati eredetű fehérjét - pl. csirkemellet - is bevezetni az étrendjébe, és kezdd el a natúr tejtermékek kóstoltatását is - pl. főzelék sűrítésevel.
  • 9 ónapos kortól mértékkel már adhatsz neki natúr joghurtot, kefírt, túrót és sajtot, legjobb, ha főzelékhez kevered.
  • Egy éves kor alatt pedig feltétlenül kerüld az édes tejtermékek, desszertek, túrókrémek, vagy pudingok kínálását!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése