Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 23., szombat

A C-T VIZSGÁLAT KOPONYATRAUMÁKNÁL

Fejtraumát szenvedett gyermekeknél bizzuk a szakemberekre

a CT-vizsgálat elvégzéséneka javallatát.

Ha lenne megbízható klinikai döntési szabály, amellyel a fejtraumát szenvedett gyermekek közül azonosítani lehetne a szövődmények szempontjából csekély kockázatú gyermekeket, el lehetne kerülni a feleslegesen elvégzett CT-vizsgálatok által okozott a sugárterhelés egy részét.

Most Észak-Amerika több központjában végeztek vizsgálatot, amelybe enyhe fejtraumát szenvedett több mint 40 ezer gyermeket vontak be, és külön elemezték a kétévesnél fiatalabb és az idősebb gyermekeket.

Szövődményes fejsérülésnek tekintették, ha halált okozott, vagy több mint 24 órányi intubáció vagy legalább hároméjszakányi kórházi kezelés vált szükségessé. A betegek egyik csoportjának adatait összegezve meghatározták (külön-külön a két korcsoportban) azokat az ismérveket, amelyek esetén feleslegesnek lehetett minősíteni a CT-vel való további kivizsgálást.

A jó minőségű, igen nagy betegszámú, sok különböző helyszín adatai alapján következetes eredményeket szolgáltató vizsgálat nem hagy kétséget a következtetések érvényességével kapcsolatban. Legalábbis abban, hogy kiket nem érdemes CT-vel vizsgálni.

Azt, hogy melyik fejsérült gyermekeket kell CT-re küldeni, ebben a tanulmányban nem elemezték. A tapasztalt neurológus, traumatológus, gyermekgyógyász vagy más, ilyen betegekkel foglalkozó szakemberek saját gyakorlatuk alapján sokszor döntenek a képalkotó vizsgálat mellőzése mellett, és ezt a gyakorlatot a vizsgálat eredményei sem érintik, mivel nem elemezték a CT-vizsgálat elmaradásának következményeit.

Most pedig következzen a CT-vizsgálat szükségtelenségét indokoló szabályrendszer:

2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében:

Normális mentális status

Nincs fejbőr-haematoma (kivéve a frontalis haematomát)

Eszméletvesztés <5 másodpercig

A sérülés mechanizmusa nem súlyos

Nincs tapintható koponyatörés

Normális viselkedés

2 évesnél idősebb gyermekek esetében:

Normális mentális status

Nem történt eszméletvesztés

Nem történt hányás

A sérülés mechanizmusa nem súlyos

Nincsenek jelen koponyaalapi törés jelei

Normális viselkedés

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése