Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 19., kedd

SEGITSÜNK AZ IMMUNRENDSZERÜNKNEK


IMMUNRENSZER IDE -IMMUNRENDSZER ODA ,TUDOM ÉN MIT KELL CSINÁLNI OKOSKÁIM.!!!

Ellenállóképesség

A biológiai folyamatok, amelyek megvédenek minket a káros behatásokkal szemben, nagyon komplexek, mivel védekező rendszerünk felépítésében, egyes szervek, mint a máj, vagy a lép, a garatmandulák, vagy pedig a vakbél is részt vesz. A vérben a sejtek egész serege cirkulál, a káros szándékú behatolókat felkutatják, azonosítják és megsemmisítik.

Az immunrendszer mindig igyekszik alkalmazkodni az ellenséges környezethez és folyamatosan tanul. Bizonyos betegségekkel szemben, mint az u.n. .gyermekbetegségek. már egyszeri fertőzés után védettekké válunk.

Védőoltásokkal is el lehet érni, hogy az immunrendszer bizonyos kórokozókra emlékezzék és a megfelelő speciális ellenanyagokat készenlétben tartsa.

Még az immunrendszer .erődítmény. is törékennyé válhat. Ha az összetett folyamatok egy helyén zavar keletkezik, ez a gyengeség gyorsan átterjed az egész immunrendszerre. Ilyen esetben a kórokozók részére már gyerekjáték eljutni a szervezet érzékeny területeire. És mielőtt valaki felocsúdna, a hívatlan vendégek torokkaparással, folyó orral, fejfájással vagy lázzal tudatják jelenlétüket.

Mivel a szervezet saját védelmi rendszere eleinte egyáltalán nem teszi szükségessé gyógyszerek alkalmazását, a legjobb, amit tehetünk, hogy hozzájárulunk az immunrendszer erősítéséhez, mielőtt a betegség kitörne.

A sport a legjobb orvosság

Ha az ember rest, az immunrendszer is megadja magát. A rendszeres mozgás, amely a vérkeringést mozgásba hozza, az összes testi sejtet vitalizálja és erősíti az immunrendszert.

A friss levegő támogatjaa légzőrendszer ellenállóképességét..

A stressz és az idegi megterhelések is eltűnnek egy jó sporttevékenység után.

A pozitív kedélyállapot az immunrendszert is felpezsdíti.

A túl nagy becsvágyat, ami a szervezet regenerációs erőit túlerőlteti, a sport pozitív hatásai ellenkező irányba fordíthatják. A szervezet nem képes arra, hogy máról holnapra atlétikai csúcsteljesítményt nyújtson.

Az edzés alatt a megterhelést lépésről lépésre kell növelni, hogy ne mindjárt a kezdetben kelljen meghűléssel ágynak esni. Az aktívan sportoló embereknek ezért gondot kell fordítaniuk arra, hogy olyan élelmiszereket és létfontosságú anyagokat fogyasszanak, amelyek a fizikai teljesítőképesség magas követelményeinek megfelelnek.

Segítsen immunrendszerének és az majd segíteni fog Önnek

A meghűlést nem egyedül az alacsony hőmérséklet, hanem kórokozók okozzák. A lehűléskor az immunrendszer is szenved, mert a lehűlés a szervezetben az összes folyamatra hátrányos hatású.

A fertőzések ellen ezért hatásos védelmet jelent az időjárásnak megfelelő öltözködés. A vírusok és baktériumok behatolási kapuként előnyben részesítik a légutak nyálkahártyáit.

Ha az orr nyálkahártyája a fűtés miatt olyan szárazzá válik, mint a pergamenpapír, akkor a mikroorganizmusok behatolásával szembeni ellenálló képessége csökken. A tüdőhörgőcskék nyálkahártyája is szenved a rossz levegőtől, a portól, a koromtól, és elsősorban a cigaretta-füsttől. A levegőben lévő szennyeződések ezen felül még a bronchusokban lévő csillószőröket is károsítják, amelyeknek normális esetben az a feladatuk, hogy a károsító anyagokat és a kórokozókat felfogják és kitessékeljék.

A stresszt és a megterheléseket az immunrendszer is megérzi. Ha saját energiatartalékainkat lefogyasztjuk, az ellenálló képességünk is meggyengül. Ezért a megviselt idegállapothoz többnyire még egy fertőzés is társul. Legkésőbb ekkor kényszerít minket a szervezetünk arra, hogy egy fokozattal visszakapcsoljunk.

Azért, hogy ez ne következzék be, az lenne a legjobb, ha időben felismernénk szervezetünk . túl nagy stresszre utaló . figyelmeztető jelzéseit és megtennénk a megfelelő ellenintézkedéseket.

Vitaminok és az ellenálló képesség

Savazzuk le a kórokozókat: a C-vitamin széles körben arról ismert, hogy a szervezetet felvértezi a fertőzésekkel szemben, mert az immunrendszer sejtjeit mozgósítja és a baktériumok elleni harcot támogatja. A napi egy pohár narancslé elfogyasztása is érdemben hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A kivi, paprika mellett ide tartozik, pl. a krumpli is, amely szintén jó C-vitamin szállítónak tekintendő. A C-vitamint sok más létfontosságú anyag támogatja. Az A-vitaminnal és az E-vitaminnal együtt. megvédik a sejteket az agresszív károsító anyagok és az anyagcsere salakanyagainak hatásaitól. Így a szervezet természetes ellenálló képessége fennmarad. Egyidejűleg a vitaminokra a legkülönbözőbb fázisokban is szükség van az immunsejtek mobilizálásához.

A B-vitamin csoport központi szerepet játszik az anyagcserében és a sejtek ellátásában. Ebből az immunsejtek is hasznot húznak. Különösen a folsav nincs jelen kielégítő mennyiségben a napi táplálékban. E miatt a vegetáriánusoknak nincs megfelelő B12-vitamin forrásuk.

A magnézium, a szelén és a cink az immunrendszer falósejtjeinek aktivitását növelik, a kórokozókat megsemmisítik. A szelén antioxidánsként is működik a szabad gyökökkel szemben és támogatja a mérgező nehézfémek kiválasztását. A cink javítja az emlékezősejtek teljesítményét, amelyekkel az immunrendszer hosszútávon megvédi magát a kórokozók ismétlődő támadásaitól.

Sok gyümölcs és zöldségfajta élénk színével étvágygerjesztőként hat. Ezek a színezőanyagok egyidejűleg segítik a szervezetet az immunrendszer támogatásában. A karotinoidok és a flavonoidok semlegesítik a szabad gyököket és védik a testsejteket

Tippek az ellenálló képesség erősítéséhez:

· A friss levegő nedvesíti a nyálkahártyát és így ellenállóbbá teszi a jelentkező kórokozókkal szemben. Ezért sportoljon a szabadban vagy rendszeresen sétáljon a természetben.

· Ha a szervezetünk nincs megfelelően védve a hideggel szemben, gyorsan megfázunk. A meleg zokni és egy sál immunrendszerünket is támogatja.

· Stressz esetén szervezetünk számos funkcióját takarékra kapcsolja, így az immunrendszert is. Gyakrabban pihentesse testét.lelkét, hogy immunrendszerét erősítse.

· A cigarettafüst az immunrendszert az elviselhetőség határáig terheli. A kórokozóknak és csíráknak így már könnyű a dolguk. Próbáljon leszokni a dohányzásról.

· A kiegyensúlyozott táplálkozás, amely a szervezetet minden vitaminnal és életfontosságú anyaggal ellátja a legjobb profilaxis a megbetegedésekkel szemben.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése