Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 20., szerda

MÉG MA IS ELÉG GYAKRAN ELŐFORDULÓ BETEGSÉG


-NAGYON SOKSZOR A VÉGTAGOK FESZITŐ OLDALÁN,CSAKNEM SZIMMETRIKUSAN,A KIÜTÉSEK ELÉRHETIK A COMB ÉS FARPOFÁK BŐRFELÜLETÉT IS.

Még ma is elég gyakran előforduló gyermekbetegség

Nagy riadalmat okozó, az esetek döntő többségében mégsem okoz súlyos problémát a kis erek gyulladásos betegsége, a Henoch-Schönlein purpura.A betegség több szervet érintő tarka tüneteivel jogosan kelthet félelmet a szülőben és jelenthet meglepetést az orvosnak is.

Az emberi érrendszer felosztható nagy, közepes és kis erekre, ez utóbbiakat érinti a Henoch-Schönlein purpura, amely a leggyakoribb gyermekkori érgyulladás. A betegség nem ritka, fiúkban, lányokban egyaránt előfordulhat, fiúkban talán sűrűbben, többnyire 4 éves kor fölött. Első leírói ― egy XIX. századi belgyógyász, Schönlein és egy fiatalabb gyermekgyógyász honfitársa, Henoch ― után a mai napig így jelölik ezt a betegséget a szakirodalomban.
A betegséget a hajszálerek allergiás immunreakció miatt fellépő gyulladása okozza, ezért az úgynevezett autoimmun betegségek közé sorolják. Ez azt jelenti, hogy a szervezet immunfolyamatai „tévúton járva” a sajátot is idegennek vélik.

Tünetek

Leggyakrabban felsőlégúti betegségeket (mandulagyulladás, arcüreggyulladás) követően, amikor már a hurut gyógyulni látszik, fájdalmas bokaízület-duzzanat jelentkezik. Néhány nappal később jellegzetes bőrelváltozásokat látunk, ugyanis a hajszálerek gyulladása miatt az érfalak áteresztőképessége kórosan megnövekszik. Az érfalban a már említett allergiás reakció indul el ekkor.

A bőrvérzések hirtelen jelennek meg, nagyon sokszor a láb feszítő oldalán, csaknem szimmetrikusan, ezek elérhetik a comb és a fartájék bőrét is.

A bevérzések kezdetben kicsik, gombostűfejnyi, lencsényi méretűek, de hajlamosak növekedni, és akár tenyérnyi összefolyó elváltozásokat eredményezhetnek.

A riadalmat tovább fokozza, hogy a vesekapillárisok károsodása miatt a vizelet színe is megváltozik, a jelentkező vérvizelés következtében.
Szakember számára a kórkép felismerése ilyenkor legtöbbször már nem jelent problémát, bár a betegségek sokszor „nem ismerik” a szakirodalmat, és sajátos sorrendben vagy tünetekkel is kezdődhetnek, ilyenkor a diagnózis nehéz. Előfordul, hogy nagyon heves hasfájás az első tünet, amelyet még véres széklet megjelenése is tetéz, és bár ez nem mindig társul feltűnő bőrvérzéssel, a popsi bőrének vizsgálata helyes irányba terelheti a kórismét, így sebészet helyett a kórház belgyógyászati osztálya felé kell venni az irányt.
Igaz, hogy a kórkép ijesztő lehet, de szerencsére az esetek igen jelentős többségében (97%) jó és spontán gyógyhajlamú; ágynyugalom, és szoros ruházat, például zokni kizárásával 1–2 hét alatt meggyógyul. Az esetek kis százalékában vese- és központi idegrendszeri érintettség is előfordul, de a korrekt intézeti kezelés mellett még ezek az esetek is jó prognózisúak.
Előfordulhat-e a betegség visszatérése? Igen, és sajnos, nem lehet megjósolni, hogy ki lesz az, akinél akár többször is, sőt hetekkel később ismét kiújul ez a kórság.
A betegség lefolyása kapcsán megkülönböztetett figyelmet kell forditani a vese működésére.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése