Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 18., hétfő

A BÁRÁNYHIMLŐ TÜNETEI-A PÖRKOK LEHULLÁSA -


EGY IGEN NAGYSZÁMU KIÜTÉSSEL JÁRÓ-BÁRÉNYHIMLŐ/VERICELLE/ESET.A KÉPEN LÁTHATÓK A PÖRKÖK LEVÁLÁSA UTÁNI FOLTOCSKÁK AZ ARCOBŐRÖN.MEJEGYZENDŐ HOGY EZEK NEM HAGYNAK MARADANDÓ NYOMOKAT A BŐRFELÜLETEKEN.

A bárányhimlő tünetei

A viszkető pöttyök mellett gyakori a nem túl magas láz (37,5-38,5 °C), a gyengeség, étvágytalanság és hasfájás. A bárányhimlős gyermekek a viszketős hólyagok miatt igen nyűgössé, nehezen kezelhetővé válnak. Gyakori tapasztalat az is, hogy családon belül a másodikként megbetegedő gyermeken lényegesen több hólyag jelentkezik, a harmadiknak pedig már a bőre is alig kivehető a sok hólyag miatt.

A kiütések jellegzetesek.

Először színes gombostűfejnyi foltok (makulák), majd göbcsék (papulák) észlehetők, amelyeken többnyire egy napon belül megjelennek a harmatcseppre emlékeztető hólyagok (vezikulák). A hólyagok testszerte mindenütt, a hajas fejbőrön, a törzsön, a tenyéren, a talpon, sőt, még a nyálkahártyákon, például a szájban is megjelenhetnek. A szerencsések átvészelik pár tucat hólyaggal, de 4-500 bőrjelenség sem ritka. A vezikulák belseje két-három napon belül megzavarosodik, gennyessé válik (pusztula), közepe behúzódik, majd pörkké szárad. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése