Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 3., szombat

A KORAI NEMI ÉRÉS HÉTRÉNYAI LÁNYOKNÁL


A serdülőkorral járó változások nem csupán a kiskamaszokban, hanem a szülőkben is számtalan kérdést vetnek fel – ráadásul minél korábban kezdődik, annál stresszesebben indul el a csemete a nővé válás útján. De mire figyeljen a szülő, és mit tehet, ha ezeket tapasztalja a lányánál?
Míg húsz évvel ezelőtt 12 és 14 éves kor körül kezdődött a lányok nemi érése, addig napjainkban már ez is egyre korábbra tevődik: egyre gyakoribb, hogy akár 9-10 éves korban beindulnak a nemi éréssel együtt járó változások. A szakirodalom szerint azonban más ez, és megint mást jelent a korai nemi érés. Utóbbiról ugyanis lányok esetében akkor beszélünk, ha a serdülés jelei 8 éves kor előtt megmutatkoznak (míg fiúknál ez a határ a 9 éves kor előtti időszak.)
A lányok esetében 2-5-ször gyakrabban fordul elő a korai nemi érés, mint a fiúknál, a szülőknek ezért nem árt, ha időben elkezdik felkészíteni magukat és gyermeküket az akár idő előtt szükséges beszélgetésekre ezzel a témával kapcsolatban.

Mi történik ilyenkor?

A korai serdülésnek több formája is jelentkezhet: előfordulhat, hogy csak egy-egy nemi jelleg fejlődése indul be, mint például a mellek vagy a szőrzet növekedése, ám az sem kizárt, hogy a nemi érés folyamatának összes szakaszát megtapasztalhatják a kislányok. Mindez több okra is visszavezethető: okozhatja a hipotalamikus központok aktiválódása, ritkán valamilyen agyi probléma, mint egy gyulladás vagy daganat, és előfordulhat, hogy átmenetileg fokozottá válik a férfi nemi hormonok, az androgének termelődése. Az esetek nagy részében azonban általában nem áll fel semmilyen kiváltó ok a háttérben, ilyenkor beszélhetünk valódi korai nemi érésről.



Korai érés, korai menopauza

A valódi korai nemi érés során az egyes nemi hormonok túl korán szabadulnak fel az agyalapi mirigyből, amelyek az idő előtti fejlődés beindulását okozhatják a lányoknál. Egyes kutatások szerint a petefészek túl korán elinduló fejlődése és a korai menstruáció miatt megnövekedhet a petefészek idő előtti elégtelenségének kockázata és a korai menopauza bekövetkezése a még termékenynek számító években. Ha a szülő a korai serdülés jeleit tapasztalja, mindenképp érdemes szakértőhöz fordulnia a lányával, hogy kivizsgálják a probléma hátterét.



Alacsony maradhat a testmagasság

A valódi korai serdülésnél előfordulhat, hogy a gyermek növekedése átmenetileg hirtelen felgyorsul, felnőttkorára azonban a végső testmagassága kórosan alacsony marad. Ennek oka, hogy a pubertáskor befejeztével a testmagasság növekedése is megáll. Mivel a korai pubertáskor esetében mindez sokkal korábban kezdődik, előfordulhat, hogy korábban is ér véget, és emiatt alacsonyabb lesz a gyermek végső testmagassága. Minél korábban indul be ez a folyamat, annál valószínűbb a csontok idő előtti elöregedése is, éppen ezért minden esetben érdemes felkeresni egy szakértőt, aki vérvizsgálattal, valamint a kézről és a csuklóról készített röntgenfelvételek segítségével megméri a csontok fejlettségét, és szükség esetén gyógyszeres kezelést is ajánl a problémára.



Csúfolódás

Az elsődleges nemi jellegek megjelenését, mint amilyenek a lányok esetében a mellek növekedése vagy az intim helyen előforduló szőrszálak, a legtöbb esetben a kortársak is észreveszik, akár a testnevelésóra előtti öltözködés során. A szülők felelőssége, hogy hogyan készítik fel gyermekeiket ezen helyzetek kezelésére – akár a mi csemeténket éri valamilyen megjegyzés, akár éppen ő az, aki a sokszor maradandó sérülést okozó észrevételt teszi. Minél jobban megértik a gyerekek a saját testük működését és változásait, annál valószínűbb, hogy kiegyensúlyozottabban állnak magukhoz, illetve másokkal szemben is ugyanígy viselkednek.

Mit mond a pszichológus?
„A nemi érés, csakúgy mint a belső lelki fejlődés egyénenként eltérő tempóban zajlik" - magyarázza Deliága Éva gyermekpszichológus. „Pszichés feszültséget okozhat, ha egy kislány biológiai, nemi érése már beindult, de pszichés értelemben még nagyon gyermek. Ekkor nincs összhangban a külső megjelenés a belső tartalommal, hiszen bőven lehet, hogy a kívülről csinos, formás, kerekded idomú leányzó még szeret babázni, és éjszaka a plüssállataival alszik. Ilyenkor fordulhat elő, hogy a környezet markánsabban reagál a külső benyomásra, előfordulhatnak akár dicséretnek szánt megjegyzések, amelyek zavarba ejtik a fejlődésben lévő kamaszt.
A szülőknek nem érdemes megvárniuk az utolsó utáni pillanatot, a nemi érésről szóló beszélgetést érdemes még annak a bekövetkezése előtt kezdeményezni. Jobban fel lesz vértezve a változásokra - mint például a menses és a másodlagos nemi jellegek kialakulása - egy olyan kislány, akivel ezekről már beszélgettek, aki tudja, hogy mire számíthat. A gyermek szülővel való jó érzelmi viszonya segíthet abban is, hogy merjen kérdezni, és ne titkolózzon. Előfordulhat, hogy a gyermek maga is nehezen viseli a testében zajló hormonális változásokat, és nehezen tud mit kezdeni változó, nőiesedő testével.
Ez az átmeneti időszak átvészelhető, ha a gyermek nem érzi úgy, hogy senkinek sem beszélhet a problémáiról. A szülőnek tapintatra és empátiára van szüksége ahhoz, hogy az átalakulási folyamat közben végig nem tolakodóan, de biztatóan tudjon jelen lenni gyermeke életében. Akinek stabil a családi háttere, magabiztosabb lesz, és a bóknak vagy bántónak szánt megjegyzéseket is könnyebben viseli majd."
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése