Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 3., szombat

Felgyorsult nemi érés - Miért kezdenek 9 éves korban menstruálni a kislányok?

Felgyorsult nemi érés - Miért kezdenek 9 éves korban menstruálni a kislányok?



A szülők jelentős része igyekszik időben felkészíteni a gyerekét a nemi éréssel járó testi változásokra és tünetekre, ám van egy határ, amely alatt talán korainak érzik a teljes körű felvilágosítást. És ez egyre több esetben jelenthet problémát, ugyanis egyes felmérések szerint évtizedről évtizedre korábbra tolódik a nemi érés alsó határa. Amíg húsz évvel ezelőtt a 12-14 éves korban bekövetkező jelekre időben fel lehetett készülni, a manapság egyre gyakoribb 9-10 éves korban bekövetkező hormonrobbanás tökéletesen váratlanul ér szülőt, gyereket egyaránt.
De mi lehet az oka a felgyorsult érésnek?

Szakemberek szerint az okok a környezeti hatásokban keresendők, vagyis a táplálékkal együtt olyan anyagok is a szervezetbe kerülnek, amelyek hatással lehetnek a hormonháztartásra. Egy másik feltételezés arra is rámutat, hogy az egészségtelen táplálkozás miatt megemelkedett a gyerekek testtömegindexe, a gyerekek jelentős része túlsúlyossá vált és ez, vagyis a túlsúly lehet az oka a gyors érésnek.


Egy amerikai kutató, Frank Biró tanulmánya is ezt a feltételezést erősíti meg, mely szerint az azonos korú, ám túlsúlyos kislányok többségén korábban jelentkeztek a nemi érés jelei, mint normál vagy alacsony testtömegindexszel rendelkező társaikon.



Magyarországon nem találtunk összehasonlító tanulmányt, de külföldi példák alapján nagyon jól érzékelhető az akceleráció jelensége. Az imént említett tanulmány például a korán érkező menstruáció megjelenése mellett kitért a mellek növekedésére és a fanszőrzet megjelenésére is. A vizsgálatba bevont kislányok több mint 10 százaléknál tapasztalták a mellek növekedését 7 éves korban, míg a fanszőrzet megjelenése a vizsgált gyerekek 20 százaléknál alig nyolcéves korban beindult.

Csontritkulás és korai érés?

A túl korán érkező nemi érés a lelki hatásokon felül - úgy tűnik - komoly fizikai kockázatot is jelenthet. Egy egészségügyi statisztika szerint a bevallottan korán (11 éves kor környékén) már serdült nők körében nagyobb gyakorisággal fordult elő csontritkulás, szívbetegség és melldaganat. Ennek oka a szakemberek szerint a szervezet hormonháztartása által termelt ösztrogéntermelésben keresendő. Vagyis akik korán értek, korán menstruáltak, azok szervezete egész egyszerűen hosszabb ideig termelte a női nemi hormont: az ösztrogént.

Menstruáció és alkoholizmus

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a korai nemi érés a gyermek személyiségfejlődésére is hatással lehet. És a továbbkövetéses vizsgálatok alapján úgy tűnik, a korai érés csak károkat okoz.


Mivel a kislányok lelki és szellemi fejlettsége nem teszi alkalmassá őket arra, hogy testük jelzéseit a helyén kezeljék és a megfelelő módon értékeljék, összezavarodhatnak és akár önromboló magatartásba menekülhetnek a nemi éréssel járó tünetek elfogadása helyett. Esetleg megpróbálják felvenni testük tempóját, és olyan tevékenységekbe kezdhetnek, amelyekre életkoruknál fogva nem alkalmasak.

A menstruáció jelentkezésével egy időben dacolni kezdenek az elvárásokkal, bulizni kezdenek, kimaradoznak, szexuális kapcsolatokba kezdenek és nagyobb arányban nyúlnak droghoz és alkoholhoz, mint "normál" időben érő társaik.

A távolabbi hatások között pedig a depressziót, párkapcsolati problémákat és a szenvedélybetegségeket is fellelhetjük.


Gazdag Enikő pszichológus

A kislányok nemi érésének a megértésében jelentős szerepe van a szülőknek, elsősorban az anyának. Ha az anya nem titkolja a lánya előtt ezeket a testi változásokat, akár a saját menstruációjával kapcsolatban sem, hanem a gyerek azt látja, hogy ez az élet része, és hozzátartozik a nőiességhez, nem okozhat problémát.

Érdemes a kíváncsi és érdeklődő gyerekkel őszintén beszélgetni arról, hogy mit jelent a menstruáció, mi a szerepe a nők életében, és ajánlatos hangsúlyozni, hogy nem szégyellnivaló dolog, hanem hozzátarozik a nőiességhez ugyanúgy, mint pl. a mellek.

Amennyiben az anya a saját nőiségével és annak jeleivel szemben elfogadó, akkor ezt az attitűdöt sajátítja el a gyermek, és saját magával szemben is elfogadó lesz, természetességgel fogja fogadni az életkori változásokat, így a menstruációt - akkor is, ha az korán érkezik.
Kassai Tini


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


http://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110204-amikor-a-menstruacio-oromet-okoz.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101016-ritka-de-annal-felelmetesebb-betegseg-a-huvelyrak.html http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20100816-husz-dolog-amit-minden-nonek-tudnia-kell-a-huvelyerol.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110202-diagnozis-tudorakbol-gyogyult.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110128-mutasd-az-ujjad-megmondom-rakos-leszele.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110118-csontrakban-halt-meg-a-kislany.html
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése