Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 2., péntek

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Az akne, mitesszer, pattanás természetrajza

Az akne és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Ők azok, akik reggelente árgus szemekkel figyelik magukat a tükörben, hogy elmúlt-e a régi mitesszer, vagy keletkezett-e új pattanás. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a „Hogy nézek ki!” felkiáltás. Hogy ne váljon azzá, azért kellő odafigyeléssel mi, szülők is sokat tehetünk.
A 14-18 éves serdülők jelentős része szenved, ha tükörbe néz. Az akne nem fertőő megbetegedés, hanem olyan bőrbántalom, mely a pubertással kezdődik és általában néhány év múlva magától gyógyul. A felnőttkorra ritkán marad meg, csak súlyos esetekben. Néha, a menstruáció előtt pár nappal, futólag ismét jelentkezhet. Serdülőkorban a pattanás nem az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányának a jele, hanem a kor természetes velejárója.

Sok fiatal számára mégis komoly lelki problémát jelent, ha sok kis pötty csúfítja el az arcát. Megfelelő készítmények és rendszeres bőrápolás révén a pattanások általában néhány hét alatt eltűnnek, kezelés hiányában azonban a pattanásból szőrtüszőgyulladás, akne alakulhat ki, ami évekig is eltarthat.

Az akne, a pattanás kialakulásának okai

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanás általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.
Az aknék a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelennek meg, így a homlokon, az orrcimpákon, az állon, de előfordulhatnak a mellen és a háton is. Az akne főként az arcot és a felsőtestet érinti, hiszen itt található a legtöbb faggyúmirigy. Az akne pedig éppen akkor keletkezik, amikor a faggyúmirigyek kivezető nyilása elzáródik, az akne baktérium elszaporodik és a faggyúmirigy begyullad. A fiatalok ilyenkor zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket észlelnek magukon. Az akne problémája a pubertás kor előtt, vagy alatt jelentkezik és a panaszok legtöbbje 20 éves korig eltűnik. A kezelés azonban mindig hasznos és pozitív eredménnyel jár. Mivel minden ember bőre más és más, ezért az akne és a pattanás is különféle formákban jelentkezhet. A pattanások kezeléshez pedig azért szükséges az orvos, mert ő ismeri a bőr szerkezetét és működési mechanizmusait. Az időben és megfelelő módon elkezdett pattanás kezelés pedig azért fontos, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket felnőttkorban már nagyon nehéz eltüntetni.

Az akne kialakulásának oka ismeretlen, csak annyit tudunk, hogy több tényező is befolyásolhatja, de nem tartozik ezek közé sem a táplálkozás, sem a szex, sem a házasság.
A bőrünkben a szőrtüszők kivezető nyílása mellett - főként az arcon, a hallójáratban a mellkason, háton, és a karok külső felszínén - elhelyezkedő faggyúmirigyek által termelt faggyút az a szőrszál segíti a bőrfelszínre, amelyet a faggyú hivatott kenni. A faggyúmirigyek fokozott faggyútermelés mellett könnyen eltömődhetnek.

Kamaszkorban a fiúknál a herékben, a lányoknál a petefészekben és a mellékvesékben termelődő androgén hormonok hatására megnő a mirigyek aktivitása, növekszik a faggyútermelés, mely a zsíros bőrűeknél eleve nagyobb, ezért ők hajlamosabbak az aknéra. Emellett a bőr fokozott elszarusodása a nyílás elzárásával elősegíti a mitesszerképződést. Magát a gyulladást és gennyedést a bőrfelszínről a duzzadt mirigybe jutott baktériumok - főként a természetes bőrflórában élő Propionibacterium aknes -, esetleg sarjadzó gombák okozzák.

A napfényre, kozmetikumokra vegyszerekre adott allergiás válaszreakció is okozhat pattanásokat. A piszkos városi levegő kedvez az akné megjelenésének. Nincs rá bizonyíték viszont, hogy bizonyos ételek kihoznák a pattanásokat, ha csak nem valami ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó.
A hajlam genetikai meghatározottságára utal, hogy a pattanások előfordulásában jellegzetes etnikai különbségek fedezhetők fel, öröklődési menete nagy valószínűséggel domináns. Mindkét szülő betegsége esetén az akne kialakulásának esélye a gyermekben 50%.
Összefoglalva tehát, az akne kialakulásáért felelős tényezők:
  • A férfihormonok: nőkben a petefészkek és a mellékvesék termelik. Ezek késztetik a faggyúmirigyeket termelésre. A faggyú a bőr felszínét vékony rétegben bevonja és ezáltal védi a káros külső hatásoktól. A folyamat eredete, kevés kivételtő1 eltekintve, a férfihormon túltermelésében keresendő, de a is előfordul, hogy a faggyúmirigy és a szőrtüsző túl érzékeny ez ezekkel a hormonokkal szemben.
  • Néhány progeszteron tartalmú hormonkészítmény, melyet fogamzásgátlóként szednek vagy gyógyszerkém alkalmaznak mellfeszülés ellen és kisméretű, jóindulatú pete petefészekciszták, valamint jóindulatú emlődaganatok visszafejlesztése. Ezek tartós szedésének némi férfihormonszerű hatása is van.
  • Bizonyos, főleg zsíros kozmetikumok, melyek elzárják a pórusokat.
  • A stressz, valamint az arcbőr gondatlan tisztítása. Elengedhetetlen este a smink tökéletes eltávolítása.

Hogyan ismerhető fel az akne?

Az első stádiumban a mirigypórusban kicsi fekete pont válik láthatóvá, mely faggyúból és elhalt hámsejtek maradványából áll. Ez a mitesszer, amely zavarja a mirigy természetes kiürülését. A következő stádiumban, ha a mirigy kivezetőcsöve elzáródik, kialakul egy miniciszta, amit gyulladás vagy fertőzés okozhat. Ez a pattanás, amely kicsi vörös folt, fehér kúppal a közepén. Szerencsére ritkán alakul ki belőle maradandó elváltozással járó szövődmény.

A serdülőkori pattanás tünetei

A serdülőkori pattanások már 8-9 éves korban kijöhetnek. Az emberek 85 %-ának szabályosan pattanásos lesz a bőre, majd 25 éves korra rendszerint teljesen elmúlik. Általában az erősebb nemnél erősebbek a tünetek is, rájuk jellemző a súlyosabb és hosszabban tartó forma, de a nőket jobban zavarja. A nőknél a havi vérzést megelőző napokban több pattanás tűnik elő.
A pattanásoknak, azon belül pedig hormonhatásra keletkezőknek számos megjelenési formája van. Sokszor csak egy-egy apró piros göb jelentkezik, ami napokon belül kiürül, elmúlik. A piros pattanás fehéres gennyel a közepén zárt mitesszer, melynél a kivezető nyílást szaruréteg fedi. Ezek néha olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem is vehetők észre, de hajlamosak begyulladni. A bőr pórusaiban kialakuló jellegzetes fekete mitesszer nyílt, közepén az általában szennyeződésnek gondolt sötét pont a melanin nevű bőrfesték és a belekerült sejttörmelék keveréke.
A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások (papula) között vannak gennyes pattanások (pustulák), csomók (nodusokat - amikor a gyulladás nagyobb területre terjed ki, a bőr kemény), és még ennél is kiterjedtebb gyulladásos mitesszerek, ún. hólyagok (cysták). Az egyszerű pattanások 3-10 napig látszanak, a csomók 2-3 hétig okoznak panaszokat, a hólyagok több hónapig is kitartanak.

Az aknénak három súlyossági fokozata ismert. Az elsőben a mitesszerek száma enyhén megszaporodik, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk, és az esetek nagy százaléka magától gyógyul. Ez az enyhe forma többnyire a pubertás kezdetén jelentkezik, inkább csak az arcon és környékén. A második súlyossági fokozatban a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó észlelhető, és néhány hólyag is megjelenik. Itt már hegesedés is bekövetkezhet. A harmadik, legsúlyosabb fokozatban számos, puhatapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör felszínre. A csomók beolvadásakor tályogok keletkeznek, a szomszédos tályogok összeolvadhatnak.
A pattanások általában az arcon és a háton mutatkoznak, de bármely szőrtüszőkkel borított testtájon előfordulhatnak, extrém esetben a végbél körül és a hónaljban is lehetnek. Néha lázas állapotot is okozhatnak.

Ritkábban kisgyermekeken az infantilis aknénak nevezett forma látható, amely 5 éves korra rendszerint megszűnik. A napfény általában jótékony hatású a közönséges akne esetében, de az ún. majorca akne pont napfény hatására jelentkezik.
A tünetekhez sorolhatjuk a gyógyuló pattanások után maradó hegeket is. Gyógyuláskor a pattanásos szövetkárosodás kis sebként viselkedik. Teljes gyógyuláskor a sebet záró, kezdetben normálisan pirosas és a bőrből kissé kiemelkedő hegszövet vérellátása csökken, elhalványul. Ezek az ún. maculák sokszor csak hat hónap elteltével tűnnek el végleg. A sötétebb bőrön, még tovább látszanak.
A súlyosabb aknék heggel gyógyulnak, melyekből megint csak sokféle akad. A keloid heges aknék kidomborodnak a bőrfelszínből, családi halmozódást mutatnak. E hegek évekig fennállnak, de méretük idővel csökkenhet. A szövetvesztéssel járó aknék a bárányhimlő okozta hegekhez hasonlóan gyógyulnak, bemélyednek a bőrfelszínbe (pl. az ún. ún. jégcsákány hegek) gyakoribbak.


A pattanás diagnózisa

Az akne mindennapos jelenség, és felismerése a gyakorlott bőrgyógyász számára könnyű. A hormonális hatásra előbukkanó pattanásokra rendszerint nem a normálisnál magasabb hormonszint, hanem az androgénekre érzékeny szőrtüszők adnak magyarázatot, ezért elvileg lehetséges hormonszint-vizsgálat, de a tünetek rendszerint megadják a szükséges felvilágosítást az orvosnak.
A diagnózishoz és a kezelés megválasztásához az orvos kikérdezi a beteget, milyen körülmények között él, milyen gyógyszert szed, mióta állnak fenn a panaszai. Esetleges allergia is fontos lehet.
A diagnózis birtokában az orvos eldönti, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükség van.


Az akne, mitesszer, pattanás kezelése

Az aknéval kezdettől foglalkozni kell, hogy elejét vegyük a súlyosabb szépséghibáknak, kellemetlen hegeknek.
Nagyon fontos a tisztálkodás: Az arcbőrt reggel és este alaposan meg kell tisztítani langyos vízzel és szappannal vagy arctejjel. Éjszakára ne maradjon az arcon púder vagy festék. Csak olyan arcápoló szereket szabad használni, melyek nem izgatják a bőrt, és nem szárítanak túlságosan. Tilos az erősen szárító, izgató hatású folyékony szappanok használata, mert fokozzák a faggyútermelést. Ajánlatos a gyakori hajmosás is, mert ezáltal elkerülhető a homlok fokozott zsírosodása.
A legenyhébb esetben elegendőek lehetnek a házi kezelésben is használt helyileg alkalmazott szerek: a szaruréteg túltengésének ellensúlyozására hámlasztó készítményeket, szárító pasztát, rázófolyadékot tehetünk a pattanásokra, általában éjszakára. Az erősen hámlasztó készítmények, a bőr természetes fényvédelmét biztosító szaruréteg vékonyításával a fényérzékenység fokozódását idézhetik elő. Az A-vitamin származékait tartalmazó krémek kifejezetten fényérzékenyítő hatásúak, ezért fontos, hogy kizárólag éjszakára kenjük föl őket. Kamaszkorban jó eredményeket lehet elérni a többnyire recept nélkül kapható, külsőleg alkalmazandó szerekkel.
A helyi pattanás kezelés mellé gyógyszeres terápia is társulhat. Sokszor elegendő az A-vitamin származék vagy benzoylperoxid magában vagy baktérium ellenes szerekkel (antibiotikummal) kombinálva. Ezek a mirigykivezető nyílásokat szűkítik, és gátolják a baktériumok szaporodását. Receptre kapható antibiotikum tartalmú krémeket is felírhat az orvos. Ezek nem kaphatók recept nélkül. A kozmetikus által végzett szakszerű arctisztítással együtt a helyi kezelések nagyon jó eredményeket adhatnak.
A belsőleges terápiára 3, csak receptre kapható gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és a retinoidok. A retinoid kezelés kivételével helyi szerekkel együtt alkalmazzák őket.
Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.Kattints ide »
Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, csökkentik a gyulladásos reakciót.
A férfi típusú hormonok hatásának ellensúlyozására női típusú hormonok, ösztrogén-, valamint antiandrogén-tartalmú fogamzásgátlót adagolása is szóba jöhet, azoknál, akik amúgy is szednének fogamzásgátlót. A kúra általában 18 hónapig tart, mellé helyi kezelés is társul. Csak nőknél alkalmazható.
A retinoid hatóanyagok természetes A-vitamin származékok, amelyek kis mennyiségben a vérben is kimutathatók. Gyógyszerként adagolva jelentősen csökkentik a baktériumszámot, a mirigyek faggyútermelését, a gyulladást és a mitesszerek kialakulását is. Szedése szigorú orvosi felügyeletet igényel, előtte, a kúra alatt és utána vérvizsgálattal kell kiszűrni az esetleges nem kívánatos mellékhatásokat. A kezelés mellett fogamzásgátlót is kell alkalmazni, terhességet nem lehet vállalni.
További értékes hatóanyagok a kozmetikai kezelés során: a bőrnyugtató hatású azulén, tápláló borágó- és jojobaolaj, hidratáló hialuronsav és epigran.
A hegeken, indokolt esetben bőrgyógyász-kozmetológus vagy plasztikai sebész segíthet. A bőr felső rétegének ledörzsölésével (dermabrasio), valamint lézeres kezeléssel lehet a hegeket szépíteni, eltüntetni. Csak megbízható és tapasztalt orvostól várhatjuk a megfelelő kezelést.

Hasznos tudnivalók: akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Enyhe pattanásossággal sem szégyen orvoshoz fordulni, bár ilyenkor az ember megpróbál először házilag segíteni. Ha a bőr állapota két hónap elteltével sem javul, ha a pattanások fájdalmasak vagy hegesedésre hajlamosak, orvoshoz kell fordulni.
A pattanásosság szorongás, szégyenérzet, gátlásosság kialakulásához vezethet, aminek a jelentőségét nem szabad lebecsülni.


A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni azonban nem szabad.

Néhány jó tanács:

  • Soha ne sértsük meg a gyulladt bőrfelületet!
  • A mitesszereket kíméletesen távolítsuk el!
  • Ha nem tudjuk eltávolítani a mitesszert, ne eröltessük, mert ezzel további gyulladást okozhatunk!
  • Pattanásainkat addig ne kezeltessük kozmetikussal, amíg nem kértük ki bőrgyógyászunk tanácsát!

Az akne, mitesszer, serdülőkori pattanás megelőzése

Az aknét nem nagyon lehet megelőzni, legfeljebb az elfertőződését és hegesedését, amihez legjobb minél előbb kezelésbe venni. A mitesszerek nem a mosdatlanság büntetései. A túlzott tisztálkodás a faggyútermelés fokozásával, a dörzsölés pedig a gyulladás elterjesztésével inkább ront az állapoton. Napi kétszeri arcmosás valamely bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel elegendő. A lúgos szappan kerülendő. A haj lehetőleg ne lógjon az arcba, védjük az arcbőrt a túlzott napsütéstől.
A kitágult szőrtüsző-nyílásokat időnként ki kell tisztítani, de általában nem tanácsos a pattanást otthon kinyomni. Házilag inkább csak a fekete közepűeket, és mindig a bőr tisztítása és gőzölése után nyomjuk ki. Utána alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröljük le a bőrfelületet. Jól alkalmazhatók a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumok is. A műveletet elég egy hónapban egyszer végezni, még inkább szakemberrel elvégeztetni, nehogy a pórusok túlságosan kitáguljanak. A pattanásos bőrre lehetőleg ne használjunk kozmetikumot, csak a gyógykozmetikumok kivételek. Arcápoláshoz vizes alapú, fényvédő krémeket használjunk, amelyek nem tömik el a pórusokat. A fényvédelem a pattanás pigmentálódásának megelőzésére szolgál.

Mítoszok: a napozás és a diéta mint pattanás ellenszer

Sokan úgy vélik, hogy a napozással, vagy szoláriummal megoldható az akne, mitesszer, pattanás problémája. Hát, sajnos csak átmeneti megoldást jelent mondjuk a nyári időszak és a folyamatos szolárium használat előtt is jobb kikérni az orvos véleményét. Nem helytálló az a felfogás sem, hogy a pattanások kialakulása és az étrend között egyenes kapcsolat van. Ezért fontos megemlíteni, hogy nincs olyan diéta, amely megoldaná akne, mitesszer, pattanás bőrgondjainkat.
Akne kislexikon (Hasznos ismeretek az akne, mitesszer, pattaná
AZ AKNE CONCLOMERATUM  KLINIKAI FORMÁI SERDÜLŐKORBAN ÉS FIATALOKNÁL

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése