Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 5., hétfő

Arcüreggyulladás gyermekkorban


Az évszaktól és az időjárástól függetlenül egyre gyakrabban találkozunk a banális gyermekkori nátha szövődményeivel, leginkább a közösségbe kerülés idején. Ha a nátha nem gyógyul meg egy hét alatt a leggondosabb kezelés ellenére sem – sajnos gyakran van így – a betegség ráhúzódhat az orrmelléküregekre, elsősorban az arcüregre.
Az arcüregek kóroktani szerepéről sok a téves információ
Fontos tudni, hogy az arcüregek már újszülöttkorban is jelen vannak, piciny, borsónyi üreg formájában, és a gyulladásos góc lehetőségével már csecsemőkorban számolni kell. A homloküregek azok, melyek csak később fejlődnek ki. Hároméves kor után kezdenek kialakulni, és tízéves kor körül érik el a teljes nagyságot.
A náthát kezdetben vírusok okozzák, a megfázás csak hajlamosít a vírusok megtelepedésére. A fokozott orrváladékozás és a nyálkahártya-duzzanat a vírusokhoz társuló baktériumok szaporodásának kedvező körülményeket teremt, és ezek okozzák a nátha szövődményeit.
Az orrváladék rendszeres, alapos leszívásával, orrspray használatával a szövődmények esélye csökken ugyan, de ennek ellenére gyakran kialakul.Sokan úgy vélik, hogy a nátha már nem is önálló betegség, hanem az orr körüli üregrendszer és az orrüreg együtt betegszik meg. Szaknyelven ezt rhinosinusitisnek nevezzük.

A tünetek elhúzódásáért elsősorban az arcüreg anatómiai adottságai a felelősek
Az arcüreg élettani nyílása az orr felé, az üreg alsó részéhez képest magasan van. Ezért a váladék kiürülése csak akkor lehetséges, ha színültig van, illetve fekvő helyzetben, amikor a nyílás felé áramlik a váladék. A hátracsorgó váladék miatt a gyermekek éjszaka többet köhögnek, mert a váladék a légvételekkel apró, mikroszkopikus nyákcseppek formájában beporlasztódik a gégén keresztül a légcsőbe, onnan pedig bejut a hörgőkbe. A fülkürt nyílásába és az orrmandulához is jut a hátracsordogáló váladékból, és a középfülben, az orrmandulában elhúzódó gyulladást okozhat. Az orrmandula tartós duzzanatát okozva további akadályát képezi az orrlégzésnek.
A tünetekről
Az arcüregek gyulladása gyermekeknél ritkán jár fejfájással. Felnőttkorban a felső fogsor fájdalma és a féloldali arcfájdalom nagyon jellegzetes. A homloktáji fejfájás nem ritkaság gyermekkorban, de ezt elsősorban az orrdugulás okozza. Az elhúzódó gócbetegség inkább kellemetlen általános tüneteket okoz: elsősorban az orrdugulás miatt torokpanaszokat, nyugtalan alvást, táplálkozási zavart, hőemelkedést, és a hátracsordogáló váladék miatt éjszakai köhögést, a lenyelt váladék következtében gyomorhurutot, étvágytalanságot.
A banális náthából egy komplex betegség alakul ki. Az általam hétfejű sárkány betegségnek nevezett betegségsorozat sokszor olyan lappangva, tünetszegényen alakul ki, hogy még a leggondosabb szülő sem gyanakszik rá. Sőt, az orrdugulást gyakran csak az orrmandula megnagyobbodásának tulajdonítják. Természetesen az is része a betegség folyamatának, de az csak egyik feje a hétfejű sárkány betegségnek. Az elsődleges ok a melléküregekben megbújó baktériumoknak tulajdonítható.
Kórokozók, távozzatok!
A gyógymódnak követnie kell a betegség kialakulásának útját. „Kezdetben kell ellenállni” – mondja a bölcs latin mondás. Legfontosabb a nátha hatékony kezelése, és ha mégis elhúzódnak a tünetek, akkor az arcüregeket is kezelni kell.
A megoldás az üregekben megbújó kórokozók eltávolítása. Ma is érvényes a 2500 éves hippokratészi szabály: „Ubi pus evacua” – „Ahol genny van, azt le kell bocsátani”, azaz el kell távolítani. Ezt a szabályt a gyógyszeres kezelés lehetősége sem változtatta meg, csak annyiban módosította, hogy ma már szerencsére nagyon ritkák az életveszélyes szövődmények.
A felgyülemlett váladék eltávolítása az orrüreggel kapcsolatos üregrendszerből a gyógyulás kulcskérdése, és a további szövődmények megelőzésének előfeltétele. Ez a Miriszlai professzor vezette orvosi iskola alapvető felismerése, és az orrhigiénia fogalmának és eszközeinek megvalósítása, bevezetése révén a náthás gyermekek szüleinek kézzelfogható segítséget adott.
A gyógyszerek a gyulladásos arcüregekbe nem mindig jutnak be megfelelő koncentrációban, ezért előfordul, hogy az erős baktériumok átvészelik az antibakteriális kezelést. A kórokozók eltávolítása szívótechnikával zseniális előrelépés a nátha és a szövődmények gyógyítására, hiszen ezzel az erős és a gyenge törzsek is eltávolíthatók.
Tűszúrás helyett leszívás
Sokan az arcüreggyulladásnak még a gondolatától is félnek, mert a hagyományos, tűszúrásos arcüregöblítéstől akarják megkímélni a gyermeket. Valószínűleg kevesen tudják, hogy az utóbbi időben a szívótechnika segítségével egyre gyakrabban végezzük szúrás nélkül a fertőzött váladék eltávolítását az orrüreggel kapcsolatos üregrendszerből. A módszert 1936-ban írta le Arthur Proetz amerikai fül-orr-gégész professzor. A penicillin feltalálása sokáig háttérbe szorította a kórokozók eltávolításának módszerét. Sőt, sokáig úgy vélték, hogy erre már nem is lesz szükség. Guido Fanconi svájci gyermekgyógyász professzor életrajzi könyvében is ezt olvastam. Az utóbbi évek gyakorlata viszont bebizonyította, hogy a Proetz-féle kezeléssel a gyermekek fájdalom nélkül is gyorsan meggyógyulnak egy veszélyes betegségből, az arcüreggyulladásból, és mentesülnek a szövődményektől.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése