Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 5., hétfő

Kisgyermekek arcüreggyulladása


Kisgyermekek arcüreggyulladása


Az előző számból már megismerhették a leggyakoribb gyermekbetegség, a szövődményes nátha első jeleit és azok kezelését. Most a náthát követő leggyakoribb szövődményről, az arcüreggyulladásról olvashatnak.

A törvényszerűen egymás után kialakuló, egymáshoz kapcsolódó betegségek első állomásáról, a gennyes nátháról már olvashattak. S azt is tudják, ha nem gyógyul meg - és ez sajnos elég gyakran van így - , a következő betegségsorozat veszi kezdetét: arcüreggyulladás, fülkürthurut, savós középfülhurut, orrmandula-gyulladás, légcsőhurut, hörghurut.
A teljes kórképet neveztük el hétfejű sárkány betegségnek, lévén hét összefüggő kórkép komplex együtteséről van szó. Az a jellegzetessége, hogy egyidejűleg mind a hét betegséggel meg kell birkózni, hogy megszűnjön. Mint a mesében: nem elég a sárkány egyik fejét levágni, mert az kinő (mint például az orrmandula), hanem mind a hetet le kell vágni, hogy a sárkány felett győzedelmeskedjünk.
Következő számainkban egyenként ismertetjük az egymást követő, egymáshoz kapcsolódó szövődményeket.

A sárkány második feje – az arcüreggyulladás

Életünk első évének leggyakoribb betegsége a nátha. Egyre gyakoribb panasz, hogy nem gyógyul meg egy héten belül, hanem elhúzódik, és a légutak teljes hosszában, vagy a fülek felé haladva okoz szövődményeket.

A gyakori előfordulás okai

- a gyermekek hurutos betegsége,
- a szűnni nem akaró nátha és köhögés.
Ennek hátterében a helytelen táplálkozás és a környezetszennyeződés következtében kialakuló gyengült immunitás áll.

A gyermekek ennek a veszélynek fokozottan ki vannak téve, hiszen a belélegzett szennyeződést az orrfújás elégtelensége miatt nem tudják eltávolítani.
Az arcüregből a váladékürítést úgy kell elképzelni, mint a mikor a tej kifut a fazékból. Csak a "túlfolyás" tud ürülni. Ez viszont lassan, folyamatosan történik, emiatt a fertőzött váladék hátracsorog az orrmandula felé, utat talál a fülekhez, és a légvételekkel beporlasztódik az alsó légutakba.

Forduljon szakorvoshoz!
Az elhúzódó nátha és köhögés nagyon gyakori panasz, főként a közösségbe frissen bekerült gyermekek között. Előfordul, hogy emiatt a pici testvér is megbetegszik, mert a nagyobb gyermek "hazahozza" a kórokozókat a közösségből

Ha a panaszok minden korábbi kezelési módszer ellenére heteken, hónapokon át fennállnak, az arcüregek vizsgálata elengedhetetlen. Fontos feladat hárul a szülőkre, hogy időben vigyék szakorvoshoz a gyermeket.

Az arcüregek borsónyi piciny üreg formájában már születéskor is jelen vannak, ellentétben a homloküreggel, ami csak hároméves kor után kezd kifejlődni. Az orrüregben pangó zöldessárga váladék valósággal befertőzi a melléküregeket, hiszen az orr és az üregrendszer között természetes anatómiai kapcsolat van.

A felnőttkori fülbetegségek, arcüreg-betegségek jelentős része abból adódik, hogy gyermekkorban ezek a hurutos betegségek nem gyógyultak meg maradéktalanul.
Csecsemők és kisgyermekek szűnni nem akaró orrdugulása, zöldessárga orrfolyása lényegében arcüreggyulladást jelent. A tartós hurutokért leginkább az arcüregekben megbúvó kórokozók tehetők felelőssé.

Felismerése
Még a gyakorlott orvosnak sem mindig egyszerű a felismerése, mivel tünetei szegényesek, és nem azonosak a felnőttkori formával.
- Ritkán jár fejfájással, legfeljebb enyhe  nyomásérzékenység van az üregek felett.
- Nem jár magas lázzal, legfeljebb tartós hőemelkedést okoz.
- Inkább az általános tünetek jellegzetesek: étvágytalanság, sápadtság, nyugtalan alvás, nyűgös, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot.

Pontosan a tünetszegénység az, ami miatt sok esetben nem gondolunk rá, és csak a fennállása után hetekkel, hónapokkal később derül ki a tartós hurutos állapot eredeti oka.

Felszúrás helyett
A kétezer éves hippokratészi szabály - miszerint: "ahol genny van, azt le kell bocsájtani" - ma is érvényes. Ezt a gyógyszeres kezelés nem változtatta meg, csak annyiban módosította, hogy az életveszélyes szövődmények ma már szerencsére nagyon ritkák. A felgyülemlett váladék eltávolítása az orrüreggel kapcsolatos üregrendszerből tehát a gyógyulás kulcskérdése, a további szövődmények megoldásának előfeltétele. Sokan ennek a betegségnek még a gondolatától is félnek, különösen, ha gyermekről van szó, mert a rettegett tűszúrásos arcüregmosás szükségességével azonosítják. Régen valóban így volt, de ma már más a helyzet. A melléküregek váladéka szívótechnikával is eltávolítható. Ez természetesen orvosi feladat.

Mit tehetnek a szülők a hurutos betegségek mielőbbi gyógyulása érdekében:
- A természetes immunitás legfőbb fegyvere az anyatejes táplálás, azt követően pedig az egészséges étrend, és lehetőség szerint biovitaminok adása.
- Fontos a rendszeres, alapos orrváladék eltávolítása (leszívás).
- Ezt követően jól működő pumpával bevihető orrszpré, amely váladékoldót és nyálkahártya-lelohasztó szert is tartalmaz. (Többféle orrszpré kapható a patikákban - recept nélkül is. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!)
- Az arc melegítése gyorsítja a gyulladásos folyamat lezajlását. Például: jól használható erre a célra is az OTO-THERM fülmelegítő gyógysapka hőtároló betétje.
- Váladékoldó gygógyszer adása szájon át és belélegezve (gyógyszerporlasztóval).
- Gyulladásellenes szer az orvos megítélése szerint.

Végső következtetés, amely több évtizedes tapasztalatra épül az, hogy az eredeti okot, a náthát kell komolyan venni, hogy ne alakulhassanak ki a szövődmények. Tegyünk meg mindent a tiszta, egészséges környezetért. A nátha további szövődményeiről következő számunkban olvashatnak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése