Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 8., csütörtök

Beteg gyermek gondozása otthon

Beteg gyermek gondozása otthon

Egy szülő életében az egyik legnehezebb dolog, ha gyermekét betegnek látja – legyen az csecsemő vagy már kamaszkorú.
Minden gyermeknél eljön az az időszak, amikor meg kell küzdeni egy-egy vírusos vagy bakteriális fertőzéssel. Egyes gyermekek csak a közösségbe kerüléskor találkoznak ezekkel a problémákkal, de sajnos akadnak olyanok is, akiknek már egész fiatal csecsemőkorukban szembesülniük kell bizonyos betegségekkel.
Egy-egy beteges időszak -legyen az egy megfázás vagy fülgyulladás- egyaránt kihat a gyermekre, illetve a család többi tagjára, mivel teljesen átformálhatja a mindennapokat. Ilyenkor áthelyeződik a hangsúly a napi elfoglaltságokról, ügyintézésről, a játszótérről, barátokról a beteg gyermek ellátására. Szerencsére a legtöbb gyermekbetegséget otthon, háziorvosi ellenőrzés mellett át lehet vészelni.

Ha orvoshoz kell menni

Fontos, hogy felmérjük a gyermekünk állapotát. Szedjük össze gondolatainkat, ha kell, írjuk le, figyeljük meg a gyermekünk viselkedését, mert a pontos diagnózis felállításához ezek az adatok nagyban hozzájárulhatnak.
Mióta észleljük, hogy beteg a gyermek?
Milyen tüneteket látunk? Folyik az orra, köhög, lázas, fáj valamije, ha fekszik, azt milyen testhelyzetben teszi (fontos tünet lehet).
Milyen a gyermek hangulata, tudatállapota? Éber, aluszékony, jókedvű, sokat sír…
Mennyi folyadékot fogyasztott, milyen az étvágya a gyermeknek?
Van-e bármilyen allergiája? Legyen az gyógyszer, étel, pollen vagy állatszőr…
Mielőtt elindulunk a gyermekkel a háziorvoshoz, az ő értelmi szintjén fontos elmagyarázni neki, hogy miért kell odamenni, várhatóan mi fog történni, és hogy mindez azért szükséges, hogy meggyógyuljon. A vizsgálat alatt igyekezzünk higgadtak maradni és a gyermeket is nyugtatni.
Fontos, hogy a háziorvos figyelemmel kísérje a gyermek betegségét, felvilágosítsa a szülőket arról, hogy milyen lefolyású betegségre számítsanak, és ha lehetséges, akkor különböző alternatívákat kínáljon a kezelésre.

Ne féljünk kérdezni, ha nem értünk valamit. Egy kis apróság félreértése is okozhat bonyodalmakat.

Igyekezzünk pontosan betartani az orvosi utasításokat, de emellett folyamatosan figyeljük gyermekünk állapotát, és ha szükséges konzultáljunk a változásokról az orvossal.

Antibiotikumot írtak fel…

Ha az orvos antibiotikumot ír fel, akkor azt a megadott napig adni kell, mivel csak így fejti ki teljes mértékben a hatását. Tehát ha a gyermek állapota esetleg másnapra javul, akkor ne gondoljuk, hogy már nem kell a gyógyszer. Egy betegség lefolyása igencsak ingadozó lehet. Egyik percben lehet rosszabb a hangulata a gyermeknek, a másikban kicsit jobb. Ez attól is függ, hogy lázas-e, illetve fáj-e valamije.

Ha lázas a gyerek…

Fontos tudni, hogy a láz a szervezet egy fontos védekező reakciója. A megemelkedett testhőmérséklettel a szervezet segít elpusztítani a betegséget okozó vírusokat, baktériumokat. Pontosan ezért nem szükséges csillapítani, csak ha a gyermek nagyon bágyadt, elesett, illetve ha nagyon magas láza van.
Szükséges, hogy legalább két fajta hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítót tartsunk otthon. Ezeket a gyógyszereket a gyermek korának megfelelően válasszuk ki. A kisebbeknek kúp illetve szirup formát, a nagyobbaknak már tablettát is adhatunk, amennyiben le tudja nyelni.
Lázas időszak alatt nagyon kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel a szervezet sokkal többet párologtat el ilyenkor.

Etetés, itatás…

Egy betegség alatt nagyon fontos, hogy megfelelően pótoljuk a folyadékot a gyermeknek. Kis gyermekeknél az egyik legnagyobb probléma a nem kellő mennyiségű folyadék bevitele. Elégtelen folyadékbevitel esetén fennáll a veszélye annak, hogy kiszárad és esetleg kórházi kezelésre kerül sor. Ennek elkerülésére érdemes többféle folyadékkal (teával, vízzel, tejjel, kakaóval, tápszerrel, vagy amit szeret) kínálni a gyermeket, mert nem lehet tudni éppen melyiket fogja elfogadni.
Betegség alatt az étvágyuk csökkenhet, de ez a gyógyulás későbbi szakaszában visszatér a régi kerékvágásba. Pici gyerekeknél ez lehet egy tünet is. Ha ez idő alatt kevesebbet eszik a gyermek, az nem olyan nagy probléma, mintha itathatatlanná válna. Érdemes igény szerint, édesebb, hígított innivalóval próbálkozni, illetve jutalmazni, hogy ha valamennyit sikerül megitatni vele.

Köhögés, orrfolyás…

Ebben az időszakban nagyon fontos a megfelelő orrtoalett. Kisebb gyermekeknél, akik még nem tudják kifújni az orrukat, elengedhetetlen, hogy leszívjuk a váladékot. Ezzel elejét vehetjük, hogy a bent rekedt váladék további problémákat, fülgyulladást, arcüreggyulladást okozzon. Az orrszívást igény szerint csinálhatjuk, de evés, illetve lefekvés előtt mindenképpen érdemes elvégezni, mivel így sokkal könnyebben kap levegőt gyermekünk. Sajnos ez egy kellemetlen dolog, amitől a legtöbb szülő és gyermek is fél, de szem előtt kell tartanunk, hogy a gyógyulási időt le tudjuk vele rövidíteni, illetve a szövődmények kialakulásának kockázatát csökkenteni. Mindezek mellett a gyermek komfortérzete is jobb lesz.
Váladékoldásra használhatunk sóoldatos orrsprayt vagy inhalátort, amely sóoldatot porlaszt. Ezek után még könnyebben szívható le a váladék.
Orrcseppet se felejtsünk el alkalmazni, mivel ezzel csökkenthetjük a nyálkahártya-duzzanatot. Ha gyermekünk már ki tudja fújni az orrát, bátorítsuk, és a jutalmazásról se felejtkezzünk meg. Egy-egy dicsérő szó vagy apróság- például egy matrica- is nagyobb kedvet hozhat a művelethez.
Orrszívás után alkalmazzunk orrcseppet. Erre azért van szükség, hogy az orrjáratok átjárhatók maradjanak, viszont arra figyeljünk, hogy a gyermek életkorának megfelelő terméket válaszunk. Amennyiben az orvos nem ajánl mást, kicsi csecsemőknek sóoldatos orrcseppet adjunk, hogy minél kevesebb gyógyszerrel érintkezzen a szervezete.
Fontos a helyes technika alkalmazása.
Mindenképpen az orrváladék eltávolítása után alkalmazzunk orrcseppet, mert így közvetlen az orrnyálkahártyára tudjuk azt juttatni. Így a legoptimálisabb a felszívódás.
Ha gyógyszeres orrcseppet kell használni, akkor azt maximum 1 hétig tegyük, ezáltal elkerülhetjük a hozzászokást. Figyeljünk arra, hogy semmiképp sem lépjük túl a naponta adható cseppszámot.
Használatánál ügyeljünk arra, hogy fekvő pozícióban, a fej hátra hajtása után, vagy oldalra fordított fejjel cseppentsünk egyet-egyet mindkét orrnyílásba. Ezután kis ideig tartsuk ezt a pozíciót, hogy megakadályozzunk a cseppek kifolyását.
Ha a gyermekünk orra megfelelően van tisztítva, akkor elkerülhetjük a váladék hátra csorgása által előidézett csúnya köhögést, ami gyakran hányásig tudja ingerelni a gyermeket.

Maradjunk otthon

Biztonság, otthoni környezet…

Egy beteg gyermeknek sokkal inkább szüksége van a szülők közelségére, így amennyiben megoldható, mindig legyen mellette valamelyikük. Fontos, hogy biztonságban érezze magát a megszokott környezetben és ez segít abban, hogy nyugodtabban tudjon pihenni, ezáltal könnyebben gyógyulni.
Addig, míg a betegség tart, maradjunk otthon a gyermekkel. Lehetőség szerint ne vigyük közösségbe, mert előfordulhat, hogy felülfertőzzük, és az állapota leromlik. Igyekezzünk más gyermekeket kerülni, mivel őket is megbetegíthetjük.
Amíg lázas, bágyadt a gyermekünk, ne tervezzünk hosszú sétákat, viszont naponta többször szellőztessünk. Ezzel felfrissül a környezet és csökken annak is az esélye, hogy a család többi tagja is beteg lesz. Ha láztalan, akkor kisebb levegőzésre nyugodtan ki lehet vinni.
Próbáljuk minél könnyebbé tenni az otthon tartózkodást, és lekötni a figyelmét. Ehhez rengeteg türelemre van szükség és egy nyűgös, beteg gyerekkel nem egyszerű. Adjuk oda a kedvenc játékait, olvassunk mesét, esetleg nézzük együtt a kedvenc filmjeit, meséit.

Több gyermekkel otthon…

Ott ahol több gyerek van egy családban, gyakran előfordul, hogy minden gyereken „végigmegy” az adott betegség. Igyekezzünk lehetőségeinkhez képest minél jobban elkülöníteni a beteget az egészségesektől. El kell magyarázni mindenkinek a saját értelmi szintjén, hogy erre miért van szükség.
Őszi-téli időszakban mindenképp igyekezzünk óvni családtagjainkat vitaminokkal. Ma már rengeteg multivitamin elérhető, de a legfontosabbak a C-vitamin és D-vitamin. Ezeket folyamatosan adjuk.
Minden szülőnek a gyermeke egészsége a legfontosabb. Bármennyire is próbáljuk megóvni őket, kisebb betegségek bármikor érhetik. Ha ilyen időszakba lépünk, fontos, hogy higgadtan és türelemmel segítsük gyermekünk gyógyulását.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése