Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 8., csütörtök

A beteg csecsemő táplálkozása


A beteg csecsemő táplálkozása
Az ősz és a tél közötti átmeneti időszak a megfázások, influenza-fertőzések, bronchiolitisz és bronchitisz (hörgőhurut) ideje. A cseppfertőzéssel terjedő fertőzések kétharmada ebben az időszakban a légutakat érinti.
A csecsemő immunrendszere a legkevésbé ellenálló. Az első hónapokban a születés előtt az anyától a méhlepényen keresztül a vérkeringésébe került antitestek, és a szoptatás is védi. Az immunrendszer számára a születéstől kezdve optimális feltételeket kell biztosítanunk, hogy megtanulja a kórokozók megkülönböztetését és elsajátítsa, hogyan birkózhat meg velük. Sajnos az immunrendszert nem lehet úgy tornával erősíteni, mint az izmokat, azonban megteremthetjük azokat a feltételeket, amelyeken belül optimálisan tud működni.

A csecsemő megfelelő táplálása mellett fontos, hogy ne tegyük ki feleslegesen fertőzésveszélynek. Először gondoskodjunk az otthoni helyiségek megfelelő szellőztetéséről. Ha a babának óvodás testvére van, fontolja meg, nem lenne-e jobb, ha ebben az időszakban otthon maradnának a gyerekek. Ezzel csökkenti a fertőzés lehetőségét. A kicsivel ne járjon bevásárlóközpontba és olyan helyekre sem, ahol sokan tartózkodnak. Amíg a szabadban nincs túl hideg, sétáljon sokat a babával.

Sajnos, legnagyobb igyekezetünk ellenére is, néha mégis megbetegszenek a picik. Erre az esetre szólunk néhány szót a csecsemő táplálásáról a betegség alatt.

A babának rosszabb az étvágya, amikor beteg, ez teljesen normális dolog. Mi felnőttek is étvágytalanabbak vagyunk, amikor megbetegszünk, mivel rossz a közérzetünk. A csecsemő is hasonlóképpen érez. A betegség idején a táplálkozásnál is jobban kell ügyelnünk a megfelelő folyadékmennyiség bevitelére, hiszen a picik lázasan hamar kiszáradhatnak. Gondoskodjunk arról, hogy elegendő folyadékot kapjon a baba. Az elegendő folyadékbevitel egyik mutatója a nedves pelenkák mennyisége. Ha napközben 4–8 alkalommal nedves a baba pelenkája, ez már jelzi, hogy elegendő folyadékot fogyaszt. Ha bizonytalan abban, hogy babája megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt-e, keresse fel a gyermekorvost. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a baba nem akar inni. Csak így tudja megelőzni a kiszáradást.
Ha a csecsemőt még szoptatja, növelje a szoptatások gyakoriságát, így táplálja, egyben vigasztalja is. Akkor is, amikor gyakran szoptat, figyelje a nedves pelenkák mennyiségét napközben. A babát kínálja vízzel, vagy enyhe nem cukrozott édeskömény teával is.
Vírusfertőzés esetén a csecsemők a gyomorirritáció miatt gyakran hánynak is. A hányást vírus- vagy baktériumfertőzés okozhatja. Ilyenkor különösen fontos, hogy gyakrabban, egyszerre csak kevesebb folyadékkal kínáljuk, ami nem fokozza a gyomor irritációját. Óvatosnak kell lennünk, mivel ha a pici szomjas, általában gyorsan, kapkodva iszik, amely újabb hányást válthat ki. Megoldást jelenthet a kisebb méretű lyuk a cumin.
Ne felejtse, amikor a baba már jobban érzi magát, enni is fog. A kevesebb táplálék néhány napig nem okoz gondot, ha a csecsemő elegendő mennyiségű folyadékot kap. A babának nincs szüksége speciális diétás étrendre. Étkezéskor könnyen emészthető étellel kínáljuk (hozzáadott cukrok nélkül), hányás esetén pedig alacsonyabb zsírtartalmúval. Ne erőltessük az ételt, ha nem akarja megenni. A nagyobb babát már kínálhatja lágy, lédús étellel, gyümölcslevek vagy levesek formájában, illetve puha gyümölccsel (banán, sárgadinnye, papaya).
Fontos, hogy sokat pihenjen a kicsi. Teremtsen a pihenéshez kellemes, nyugodt körülményeket. A szoptatás megkönnyíti a munkáját. A baba legyen folyamatosan felügyelet alatt és viselkedését kövesse figyelemmel. Ha a gyermek viselkedésében lényeges változást tapasztal, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése