Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 5., péntek

Bélfertőzések, hasmenés, hányás gyermekkorban

Bélfertőzések, hasmenés, hányás gyermekkorban


Mi tegyünk, ha a gyermek rosszul van, hasfájás, hányás gyötri? Hogyan előzzük meg, illetve hogyan kezeljük? Dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász összefoglalója
A legtöbb fertőzéses hasmenést általában vírusfertőzés okozza (rota, adeno, calici stb). Sajnos ezek a vírusok nemcsak a fertőzött széklettel, hanem a légúti váladékokkal is terjednek (köhögés, tüsszögés, nyálcsorgás). Jóval ritkábban fordulnak elő bakteriális hasmenések. Ezek a széklettel szennyezett kezekkel, élelmiszerekkel terjednek. Megelőzésben nagyon fontos a higiénés szabályok betartása, a kézmosás. A nyersen fogyasztandó élelmiszereket tartsuk elkülönítetten a nyers baromfi termékektől (ezek akár 60-80% salmonellát illetve campylobaktert tartalmazhat, ami főzéssel elpusztul), földel szennyezett (trágyázás) zöldségféléktől.
Ha már jelentkezett a hasmenés a legfontosabb a megfelelő folyadék pótlás, a kiszáradás megelőzése.
Mivel a hasmenés során nemcsak vizet veszít a szervezet, hanem ionokat is, fontos ezek pótlása. Ha nem pótoljuk csak a vizet, izom gyengeség, remegés, súlyosabb esetben ritmus zavarok, görcsök léphetnek fel. A patikákban recept nélkül nagyon jó orális rehidráló oldatokat (Sodioral, Hipp ORS, Humana Elektrolyt, Normolyt) lehet kapni, amelyek ásványisó-cukor-bikarbonát tartalmuknál fogva biztosítják a megfelelő folyadék pótlást (szájon keresztüli infúzió!).

Dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, Medikids
A napi fentartó folyadék mennyisége testsúlytól függ. 10 kg-ig kilónként 1 dl naponta, 10-20 kg között 1 liter+ 10 kg fölötti kilókra kilónként 0.5 dl, 20 kg felett 1,5 liter + 20 kg feletti kilókra 0,2 dl. Ehhez még adjuk hozzá a hasmenéssel távozó folydék mennyiséget is. A folyadék legyen cukros(!) tea, zsírszegény húsleves és az előírásoknak megfelelő mennyiségű rehidráló oldat. Ha a gyermek a testsúlyának 10%-át elveszti mindenképpen kórházban, infúzión a helye.
Könnyű diétás étkezés a javasolt, ami nem a koplaltatást jelenti.
A gyermek ehet főtt rizst, főtt sárgarépát, főtt vagy héjában sült krumplit, főtt-párolt sovány húst, reszelt almát, banánt, húslevest, pirítóst, kétszersültet (sóveszteség miatt lehet kicsit jobban sózni az ételt, de ne készítsük sósra). Kerüljük a tejet, mert a hasmenés során a tejcukor bontó enzim károsodik, nem tudja bontani a tejcukrot, ami erjed a bélben és a képződő gáz ront a panaszokon.
Hasfogót ne adjunk gyerekeknek,
mert ezek a bélműködést leállítják, de a bélbe kiválasztódó hasmenéses folyadékot nem befolyásolják (a gyermek kiszárad a belébe). Miközben a hasban felgyülemlő folyadék feszíti a beleket, hasi görcsöket okozva és a feszülő elvékonyodott bélfalon keresztül a kórokozók kiléphetnek a hashártyára, a keringésbe, nem veszzük észre a kiszáradást, mert nem ürül a széklet.
Sokan szeretik az aktív szenet vagy a bolus adstringenst, de ezek csak a toxinok megkötésére alkalmasak, de a toxinoknál jóval nagyobb vírusokra és baktériumokra nem hatnak. Recept nélkül kapható szer a Smecta, amely a bél bevonásával nem engedi a bélhez tapadni a kórokozókat, így azok hamarabb kiürülnek. Szintén recept nélküli a hasonló hatású a Tasectan. Pre és probiotikumok (BioGaia, Protexin restore, Normaflore, Probinul,LactoProtect, Probiotik, Lactiv, Bonolact, ProGastro Kid, EnterBull, Béres ProBio) segítenek helyreállítani a megtépázott bélflórát, gyorsítják a gyógyulást (az előbbi szerekkel ne egyidőben adjuk, mert akkor azokkal együtt kiürülnek, mielőtt hatnának)
Ha 3 nap alatt a hasmenés nem szűnik a fenti kezelés mellett, vagy a tünetek nagyon hevesek, lássa orvos a gyermeket!


Gyomor- és bélfertőzés, hányás

Az emésztőrendszert érintő másik gyakori jelenség a gyermekkorban a gyomor-bél fertőzésekhez kapcsolódó hányás. A lentiek nem vonatkoznak a más eredetű hányásokra! Persze minnél kisebb egy gyermek annál több mindentől hányhat (húgyúti fertőzés, középfül gyulladás, tüdőgyulladás, utazás, ijedtség, erős sírás stb). A legfontosabb, hogy ne mutassunk ijedtséget a gyermek hányása esetén, próbáljunk meg higgadtak maradni, mert akkor az sokkal rosszabbul tűri a betegségét, hiszen az ő nagy, mindent tudó és védelmező anyukája/apukája is pánikban van, nem tudja mit csináljon.
Fontos jel
A hányás bélfertőzés esetén hányinger előzi meg. Ha nincs hányinger a hányás előtt (nem csecsemőkori bukásról beszélünk!) az idegrendszeri fertőzés tünete, ilyenkor minél gyorsabban kórházi orvosi vizsgálat szükséges. A hányás során a gyomor visszirányú összehúzódásával a szervezet a kórokozóktól próbál megszabadulni, hogy azok ne jussanak tovább a bélrendszerben. Ez alapján érthető, hogy a hányás csillapítására adott szerek (dimenhydrinate, metoclopramide, tietilperazin) a hányást ugyan megakadályozzák, de az émelygés és a kellemetlen gyomortáji tünetek továbbra is megmaradnak + a kórokozók is a gyomorban maradnak, majd tovább mennek a bélrendszerbe. Alkalmazásuk csak kiszáradáshoz vezető súlyos hányás esetén javasolt orvosi javallatra.
Mit tegyünk?
A hányáshoz társuló görcsös hasi fájdalom sem múlik görcsoldóra, inkább fájdalomcsillapítót adjunk. A B6-vitamin hatása csak terhességi hányásban bizonyított, más esetben a placébóval egyenértékű. A népi gyógyászatban alkalmazott buborékmentesített, cukros, hideg kóla üdítőital hatása sincs tudományosan bizonyítva, de a benne lévő foszforsav a kórokozókat sem kíméli, illetve a kihányt gyomorsavat visszapótolja, a koffein pedig a végbél irányú bélmozgást erősíti. Hányingerre Cocculine homeopátiás tablettát használhatunk.

Legjobb a hűvös cukros tea/víz kortyolgatása lassan, még akkor is ha ezt kihányná, mert ha minden távozott a gyomorból a gyermek megkönnyebbül és megszűnik a hányinger és a hányás is.
Fontos arra figyelni, hogy az ismétlődő hányások után a gyermek ne száradjon ki. A kiszáradás megítélésében segít a súlyvesztés mérése (10%-t elérő vagy annál nagyobb), az aláárkolt szemek, a száraz, tapadós nyelv, a vizelet hiánya. A következő próbák kórházi kezelést igénylő kiszáradást, agyhártya izgalmi jelet jelentenek:
  • vízszintesen fektetve a gyermeket, ha két lábát felemeljük nyújtva és a feje felé visszük, akkor a gerinc lefutása mentén, vagy tarkó/keresztcsont tájon fájdalmat jelez (a comb húzódása nem számít)
  • vízszintesen nyújtott lábakkal fektetve a fejét megemeljük és az állát a mellkasához érintjük, mire a lábát hirtelen felhúzza
  • a gyermek nem tudja gerinctáji, tarkó/keresztcsont fájdalom nélkül bekapni a lábujját (ha a betegség előtt betudta kapni)
A hasmenés esetén leírt mennyiségű folyadékpótlás javasolt. Ha már nincs hányinger és enni kér a gyermek szintén a hasmenésnél leírt ételeket adhatjuk neki. Pár napos diéta után, ha már nincsenek panaszok, visszatérhet a megszokott táplálkozáshoz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése