Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 2., kedd

hipokalcémia meglehetősen gyakori beteg újszülöttekben az első egy-két napon.

Hipokalcémia újszülöttkorban

Hipokalcémiában kórosan alacsony a vér kalcium-szintje. Kisfokú hipokalcémia meglehetősen gyakori beteg újszülöttekben az első egy-két napon.



Nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyosabb hipokalcémia koraszülöttekben, terhességi korhoz képest kis súlyú újszülöttekben, akiknek szülés alatt az oxigénellátása elégtelen volt, vagy akiknek az édesanyja cukorbeteg. A születés után röviddel fellépő hipokalcémia oka nem teljesen ismert, részben azonban összefügghet az anyai kalciumforrás hirtelen megszűnésével. A vér magas foszfátszintje szintén hipokalcémiát okozhat. A hipokalcémia ez utóbbi típusa idősebb, tehéntejjel (gyakrabban mint anyatejjel vagy tápszerrel) táplált csecsemőkben fordul elő, a tehéntej túl magas foszfáttartalma miatt.
A hipokalcémia tünetmentes lehet, vagy gyengeséget, átmeneti légzésmegállással járó légzésszüneteket, rossz táplálhatóságot, ingerlékenységet, esetleg görcsöket okozhat. A tünetmentes csecsemők általában nem igényelnek kezelést. Tünetek fellépése esetén a csecsemőt szájon át vagy intravénásan adott kalciumoldattal kezelik.


© Melania Kiadó, 1999. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése