Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 17., csütörtök

KISMAMA-BLOG-A PATTANÁSRÓL.

A PATTANÁSRÓL

Annak idején serdülőkorban nagy átok volt a –mitesszer-a pattanás a-comedo-ami egy a nyilazodó hiúságunk alakuló szépségünk ideálját csúfolta meg.Akkor még nem léteztek rafinált kozmetikai szerek,solarium,hanem a kistükör előtt nyomogattuk ki arcbőrunkből a mindennapi átkainkat :Ezek aztán felülfertőződtek és emigy ragadt ránk még egy keserüség a-rücskös arcu –epitet.Sokféle pattanás létezik, de beszéljünk most csupán arról, ami a kamaszkori hormonális változásokkal van összefüggésben.

Bőrünk bizonyos testtájakon tele van faggyúmiriggyel.

Az arcon, a hallójáratban a mellkason és háton, a karok külső felszínén van belőlük a legtöbb. Egy sincs a tenyéren és talpon, mert ezek a helyek nem szőrösek. Márpedig a faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, és azokba eresztik váladékukat.

A hajszál egészségesen fényes lesz tőle. A faggyú (mely normálisan gliceridek, keratin, viaszok és elhalt sejtmaradék elegye) és a verejtékmirigyek váladéka keveredik a bőrön, majd vékony védőréteget alkotva megvédi azt a kiszáradástól és a mikrobák okozta fertőzésektől

A faggyútermelés mértéke egyénenként és életkor szerint változik. A száraz bőrűek például kevesebb faggyút termelnek. Közvetlenül a születés után magas, gyermekkorban alacsony szinten van a faggyútermelés, majd a serdülőkor táján a növekvő androgén hormonszint hatására megnő. Ezek irányítják ugyanis közvetlenül a faggyúmirigyek aktivitását.

A kamaszkori, hormonhatásra megnövekedett faggyútermelés nyomán rendszerint akkor alakul ki csúnya, pattanásos bőr, ha a fiatal bőre eleve az átlagosnál zsírosabb típusba tartozik, és fokozott mitesszerképződési hajlammal is rendelkezik. A fiúknál az androgén hormonok a herékben, a lányoknál a petefészekben és a mellékvesékben termelődnek

Ha a sok faggyú egyszerűen kijuthatna a bőr felszínére, nem okozna gondot. Ha a faggyúmirigy kivezető nyílása eltömődik, kialakul a pattanás. Az ily módon megduzzadt mirigybe baktériumok kerülnek, és a kivezető nyílásban megtelepedve, gyulladásossá tehetik. Leggyakrabban a Propionibacterium acnes nevű baktérium okozza a gyulladást.

A pattanás orvosi neve: az akne vagy mitesszer.

Szerencsés esetben a mitesszer nem gyullad be. Ha épp csak piroslik, és aztán mégiscsak könnyen kiürül, pár nap alatt elmúlik. A fehér mitesszerek zártak, mert szaruréteg fedi őket, ezért talán hajlamosabbak begyulladni. A fekete mitesszer nyílt, mégsem a belekerülő piszoktól sötét elsősorban, hanem a melanin nevű bőrfestéktől és a belekerült sejttörmeléktől.

A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások között megkülönböztetünk gennyes pattanásokat, csomókat, és ún. hólyagokat. Az egyszerű pattanások 3-10 napig, egy-egy csomó 2-3 hétig, a hólyagok pedig több hónapig is csúfíthatják a bőrt.

A csomókból gyakran genny tör felszínre. A csomók beolvadásakor tályogok keletkeznek.

A napfény általában jótékony hatású a közönséges akne esetében, de az ún. majorca akne pont napfény hatására jelentkezik. A szolárium nem tesz jót a pattanásoknak!

A napfényre, kozmetikumokra adott allergiás válaszreakció is okozhat pattanásokat.

MIT KELL TENNI, HA BŐRÖD PATTANÁSOS?

Naponta kétszer mosd meg az arcod valamilyen bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel. (Pl: Johnson’s tusfürdő)

Használj arctisztító tejet! A simogató mozdulatokkal felvitt lemosó szereket langyos vízzel öblítsd le.

A lemosó felvitelekor a vattapamaccsal kerülni kell az erőteljes dörzsölést. Minden erős nyomás, dörzsölés csak terjeszti a gyulladást azáltal, hogy eloszlatja, bejuttatja a kórokozókat a mitesszerekbe.

Ha az arcbőr megizzad, öblítsd le langyos vízzel.

Arcápoláshoz vizes alapú fényvédő és hidratáló krémeket használj. (Olyan krémet válassz, amelynek dobozán szerepelnek ezek a kifejezések!)

Szabad-e kinyomni a pattanást?

Általában nem tanácsos a pattanást kinyomni, különösen, ha mélyen van. "Bízd inkább szakemberre!" – keress fel egy kozmetikust!

Ha mégis nyomkodod, tedd helyesen!

1. Tisztítsd meg a bőröd!

2. Mintha inhalálnál, gőzöld ki a bőrt, amitől a pórusok kinyílnak!

3. Körömmel sosem szabad kinyomni a pattanást! Csak az ujjbegyedet használd!

4. A kinyomkodás után alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröld le a bőrfelületet (Pl: Tini-tonik)

A műveletet az egész arcon elég egy hónapban egyszer végezni.

Mikor fordulj bőrgyógyászhoz?

Ha a pattanások nem múlnak, vagy gennyesek, csomósak leszek, menj el bőrgyógyászhoz!

A bőrgyógyász segít eldönteni milyen segítségre van szükséged!

Ahhoz, hogy pattanásaid minél hamarabb elmúljanak, fontos, hogy pontosan tartsd be az orvos utasításait.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése