Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 14., hétfő

KISMAMA-BLOG- A TELEVIZIÓ ÁRTALMAI

A TELEVIZIÓZÁS ÁRTALMAI GYERMEKKORBAN

A szülők becsapták a gyermekeiket a saját céljaik miatt, amikor a TV-t egy állandó és kényelmes dadának tették meg."

Sok szülő úgy gondolja, mivel ő gyerekkorában annyit nézte a TV-t, amennyit akarta, és szerinte ennek nem volt különösebben rossz hatása, ezért feltételezi, hogy az ő gyermekeinek sem lesz kárára a TV nézés. Aki így gondolkozik, az nem veszi figyelembe, hogy az 50-es, 60-as és 70-es években gyökeresen más természetű műsorok voltak láthatók. Kijelenthetjük, hogy a mai szülők építő,kulturált, családközpontú műsorokon nőttek fel,. A műsorok legrosszabb esetben is csak néhány finoman kétértelmű helyzetet vagy egyszerű bolondozást tartalmaztakKövetkezésképpen az ujraértéklés elmaradhatatlan,meg kell beszélni a mértéktelen és válogatásnélküli televiziózás ártalmait és a háttérértékelések eredményeit a televiziózás és az agresszió valamint a televiziózás és szorongás összefüggéseit.Ezekre a realitásokra már nagyon sokan hivták fel a szülők figyelmét főként megelőzés céljából.

Az alábbiakban tovább bővül a kör, lássuk, milyen ártalmai lehetnek még a nem megfelelő műsorválasztásnak!

A tévéműsorokat vizsgálva arra is fény derült, hogy a televíziós öngyilkossági hírek és az öngyilkosságról szóló ismeretterjesztő előadások, valamint az öngyilkosságról szóló speciális történetek sugárzását követően az öngyilkosságok aránya a serdülőknél jelentős emelkedést mutatott, míg a felnőtteknél ez nem volt megfigyelhető. Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy a serdülők sokkal szuggesztibilisebbek a divat és az utánzás szempontjából, mint a felnőttek.

Érdekes adat az is, hogy a serdülőkorúak között a lányok sokkal inkább hajlamosak a divat utánzására, mint a fiúk. Feltehető azonban az is, hogy elsősorban az öngyilkosságra veszélyeztetett fiatalok - akiknek alacsony a tűrőképessége, depressziósok - reagálnak ilyen egyértelműen. Mintegy az ötletet kapják meg az öngyilkosság elkövetésének módjához.

Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy kerülni ajánlatos minden olyan műsort, ami fokozhatja fiataljainkban azt az érzést, hogy az "öngyilkosság" is egy megoldás a problémákkal való szembesüléskor egy nagyobb csalódás esetén.

Közismert az is, hogy napjainkban a gyermekeket és a serdülőket jóval több szexuális vonzatú inger éri a külvilágból, mint bármikor ezelőtt. Azt is jól tudjuk, hogy ezek az ingerek a gyermek intellektuális és érzelmi feldolgozóképességét erősen meghaladhatják, ami miatt még a normális nemi kapcsolat is torz formában raktározódhat a gyermek gondolatvilágában.

A pornográf irodalom- és filmélmények a gyermekben a szexualitást a szeretet helyett az agresszióval kapcsolhatják össze, és így a nemi aktus csupán technikai kérdéssé süllyedhet, vagy rosszabb esetben az agresszív érzelemmel összekapcsolódva félelemkeltő borzalommá, vagy az erőszak egyfajta kiélési módjává válhat a képzeletükben. Ezenkívül egy-egy filmben látott szexuális tevékenység bevésődhet, rögzülhet, mely különféle szexuális perverziókhoz vezethet.

Számos tanulmány bizonyítja továbbá azt is, hogy a tömegkommunikáció és persze elsősorban a televízió jelentős hatással bírhat a nemi szerepekre való felkészítésben is. Ugyancsak a tévét okolják egyes kutatók a gyermekek olvasási eredményeinek hanyatlásáért és a koncentráció gyengeségéért. A tévé műsorainak irama hatással lehet a sokat tévéző gyermekek tanulási szokásaira.

Külön megjegyzést érdemel a reklámok, hirdetések hatása. Az óvodáskorúak különösen fogékonyak a reklámokra, mivel a lényeget tekintve nem értik, így könnyen lehet rájuk hatni. Bár az iskoláskorúak már egyre jobban megértik a reklámok lényegét, a legtöbben továbbra is feltételezik, hogy a reklámok pontos információkat közölnek.

A filmek és a különböző adások szereplőinek a viselkedése is befolyásolja a tévéző gyermekek attitűdjeit. Gondoljunk csak a főszereplők alkoholfogyasztására, autóvezetési stílusára, öltözködésére stb.

Veszélyeztetettek a nem jó értelmi képességű gyermekek is, ha válogatás nélkül televízióznak, és ha a különböző műsorokat felnőtt segítsége nélkül nézik. Mivel az összefüggések megértésére kevésbé képesek, felszínes emlékmorzsáik és a túlzott tévézés feszültségfokozó hatása miatt magatartászavart mutathatnak, ami még nehezebbé teszi az amúgy is problémás beilleszkedésüket a gyermekcsoportokba.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a túlzott tévézés fizikálisan passzív elfoglaltság, önmagában egészségtelen, mert elvonja a gyermekeket a mozgásos tevékenységektől, melyekre pedig az egészséges fejlődéshez feltétlenül szükség lenne.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a tévé előtt ülő gyermek körülveszi magát különböző tálkákkal, amelyekben valószínűbb, hogy cukor, csokoládé vagy sütemény van, mint inkább gyümölcs lenne, akkor a negatív hatás megduplázódik. A fentiekben a masszív és válogatás nélküli televíziózás negatív hatásaira szerettem volna felhívni a szülők és a pedagógusok figyelmét, persze a teljesség igénye nélkül.

A televíziózás kedvezőtlen hatásai csökkenthetők, ha a gyermekek kevesebb időt töltenek a tévé előtt, és csak az életkoruknak megfelelő programokat nézik meg.

És bár jelen irásom a tévézés ártalmait vette nagyító alá, szeretném hangsúlyozni, hogy azért a televízió természetesen megfelelő műsorválogatás mellett igen hasznos lehet a gyermekek érzelmi és értelmi fejlődése szempontjából.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése