Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 5., szombat

KISMAMA-BLOG-A CSALÁNKIÜTÉS

CSALÁNKIÜTÉS I rész

Az orvosi rendelőkben a csalánkiütés mindennapi jelenség, mert hovatovább az allergiás betegek száma párhuzamosan gyarapszik a kiváltó okok számával.

Gyermekeknél általában élelmiszerektől, élelmiszeradalékoktól és fertőzésektől lépnek fel csalánkiütések.

Bármely élelmiszer okozhat allergiát, de a leggyakoribb ”vétkesek” a tej, a hal, a hús, a tojás, a bab, a dió és mogyorófélékA csalánkiütések kezeléséhez alapvetően fontos az oki tényezők felismerése és kiküszöbölése.Az ételadalékanyagok kizárása a gyermek étrendjéből általában kiváló kezelési eredménnyel kecsegtet.

Felnőtteknél elsősorban gyógyszerek okoznak csalánkiütéseket.

.

Fizikoterápia

Vegyen naponta 15-20 perces napfürdőt vagy használjon UV-A szoláriumot. Ezek különösen a fizikai tényezők által kiváltott krónikus csalánkiütések esetében hasznosak. Természetesen a napozás ellenjavallt fényallergia esetén.

Fogjunk össze az élelmiszeradalékok ellen!

Az utóbbi néhány évtizedben hatalmasra nőtt az élelmiszer-adalékok fogyasztása.

A nyugati étrend háromnegyede feldolgozott, fogyasztásra kész élelmiszerekből áll, ezért is lehetséges, hogy minden egyes fejlett országbeli ember, a csecsemőktől az aggastyánokig, évente 4 - 4,5 kilogramm élelmiszer-adalékanyagot eszik meg. Némelyek, persze, ennél többet, mások valamivel kevesebbet.

Az adalékok fogyasztásával hozzák összefüggésbe a következő kóros állapotokat: ekcéma, csalánkiütés, bőrgyulladás, irritábilis bélszindróma, hányinger, hányás, hasmenés, orrcsorgás, hörgőgörcs, migrén, anafilaxiás sokk, hiperaktivitás és más magatartási rendellenességek.

A fiatalabb generációk egészsége kimutathatóan gyengébb a szüleikénél

Nagy-Britanniában egy vizságlat során összehasonlították 5000, 1946-ban született szülő és elsőszülött gyermekeik egészségügyi feljegyzéseit, leleteit. A gyermekeket sokkal többször utalták kórházba, már négy éves koruk előtt, mint szüleiket, háromszor annyian lettek közülük asztmásak, hatszor annyian ekzémásak és cukorbetegek, kétszer annyian voltak elhízva.

A gyermekek egyre gyakrabban kötnek ki a pszichiátriai osztályon: Angliában a 10 év alatti gyermekeket 42 %-kal, a 10-14 éves korúakat 65 %-kal gyakrabban küldték pszichiátriai kezelésre 1990-ben, mint öt évvel korábban.

A bűnözés egyre emelkedő trendjéért is sok mindent hibáztatnak (a szegénységet, a tv-ben látott erőszakot, az alkoholfogyasztást, a kábítószerezést, a szülői törődés hiányát, a megfelelő intézmények, a rendőrség létszámának alacsony voltát, stb), de soha nem említik az ifjúságnak adalékanyagokkal mérgezett - és tápanyagokban hiányos modern táplálkozását.

Ezért: ha egy személy nem tolerálható magatartást tanusít, meg kell vizsgálni, nem él-e magas cukor és élelmiszer-adalék tartalmú táplálékon, amelyből hiányzik a jóminőségű fehérje, a vitaminok és ásványi anyagok. Mindennek kiderítésére elegendő egy hajszál-analízis...

Ha kivonnák őket a forgalomból, visszafoglalnák helyüket a táplálóbb élelmiszerek.

Az élelmiszergyártók fő érve az, hogy tartósítószerek nélkül az élelmiszerek hamar megromlanának.

Az élelmiszeripar másik érve az, hogy olyan kicsi mennyiségben kerülnek az adalékok az élelmiszerekbe, hogy teljesen ártalmatlanok kell, hogy legyenek.

Még el is fogadhatnánk ezt az érvet, ha csak olyan adalékanyagokat használna föl az élelmiszeripar, amelyeket a szervezet ártalmatlanítani képes. De hogyan fogadhatnánk el ezt az érvet az olyan anyagok esetében, amelyek (rákkeltők és kromoszómakárosítók, magzatkárosítók)?

Ezeket az emberi szervezet nem képes ártalmatlanítani. Ami még felháborítóbb és elfogadhatatlanabb, ezek a rákkeltő és magzatkárosító anyagok javarészt az élelmiszerfestékek körébe tartoznak.

Tünetek.



A csalánkiütésnek számtalan kiváltó oka lehet. Hátterében allergiás és nem allergiás folyamatok is állhatnak. Az allergiás eredetű esetekben az allergiás asztmához vagy náthához hasonlóan az immunrendszer bizonyos anyagokkal szembeni túlérzékenysége okozza a tüneteket. Kiváltó tényező lehet valamely élelmiszer, pollen, gyógyszer-hatóanyag, fizikai tényező (hideg, meleg, nyomás, fény).


Ha a kiütések hat hét után sem múlnak el, vagy ismételten megjelennek, akkor krónikusnak tekinthetők. A krónikus csalánkiütés részben jelentős lelki zavarokkal is összefügg, és megléte egyben erős lelki megterhelést is jelent.


A kiváltó ok tisztázása bonyolult és sokszor sikertelen. Emiatt a tünetek megszüntetése, a megelőzés és a kezelés is nehéz feladat.


Csalánkiütés esetén az allergiaokozó megállapításáig is fontos a gyógyszeres tüneti kezelés.


A krónikus csalánkiütés a lakosság sokkal kisebb részét érinti (0,1-3 %)

CSALÁNKIÜTÉSSEL JÁRÓ ISMERETEKET NÉGY RÉSZBEN

MUTATOM BE.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése