Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 5., szombat

KISMAMA-BLOG-HEVENY CSALÁNKIÜTÉS

HEVENY (AKUT) CSALÁNKIÜTÉS-II-dik rész.

Heveny csalánkiütésnél a kellemetlen és viszkető pirosodás az allergénnel való találkozás után azonnal fellép.A heveny csalánkiütés és angioödéma az ételallergia legfontosabb tünete, gyakran az anafilaxiás sokk részét képezi.

A tünetek intenzitása változatos.

Enyhe formájában néhány, a bőrön elszórtan elhelyezkedő, néhány centiméter átmérőjű, rózsaszínű, erősen viszkető csalángöb jelenik meg.
Súlyosabb esetben az ödéma olyan mértékű, hogy az ereket összenyomja, így nem rózsaszínű, hanem porcelánszínű csalánkiütések jelentkeznek.
Ha a kialakuló ödéma a laza, bőr alatti tüneteket is érinti, akkor torzító duzzanatok jelenhetnek meg a test bármely részén (leggyakrabban az arcon, szemhéjakon, ajkakon, kézfejen).

A tünetek néhány órán, rendszerint egy napon belül elmúlnak, majd később kiújulhatnak. Mivel súlyos esetben a csalánkiütésen és duzzanaton kívül fulladásérzés és eszméletvesztés is bekövetkezhet, ezért csalánkiütés esetén (gyógyszer hiányában) azonnal forduljunk orvoshoz.

Ha a csalánkiütés jelenségét ajak-, szem-, nyelv-, arc-, végtag- vagy egyéb testtáj duzzadása kíséri, azonnal forduljunk orvoshoz!

Amennyiben a duzzanat a gégét is érinti, akadályozottá válhat a légzés.

Kiváltó tényezők heveny csalánkiütés esetén:

- valamilyen élelmiszer, alkohol, koffein

- rovarcsípés (méh, darázs)

- valamely fizikai tényező: napfény, hideg, meleg, nyomás, rezgés

- gyógyszer (pl. penicillin, antibiotikum, láz- és fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő)

- a bőrrel érintkező kontakt allergének (illatszer, vegyszer, fém, kozmetikum, selyem)

A csalánkiütés megjelenésekor próbáljuk kitalálni, hogy a lehetséges kiváltó tényezők közül mi okozhatta a tünetet. Ha ételallergiára gyanakszunk, gondoljuk át, hogy mit ettünk vagy ittunk aznap, ami nem mindennapos az étrendünkben.
Érdemes feljegyezni a csalánkiütés napján fogyasztott összes ételt, italt, gyógyszert, és összehasonlítani az esetleg legközelebb megjelenő csalánkiütés napján fogyasztott élelmiszerekkel.


Ha beazonosítottuk a kiváltó tényezőt, a jövőben mindenképpen kerüljük a fogyasztását.


A fizikai allergia során az allergiás tünetek valamilyen fizikai ingerre, például hidegre, napfényre, hőre vagy apró sérülésre adott válaszként jelennek meg.


A fizikai allergia leggyakoribb tünetei a viszketés, foltok és csalánkiütés. Néhány embernél a tüdő légutai beszűkülnek, és a légzés nehézzé válik.

Hidegallergia esetén hideg víz vagy hideg levegő hatására a beteg bőre csalánkiütéses, ödémás lesz. Ritkán pontszerű bevérzések és fekélyek is kialakulhatnak a végtagokon.
Sokaknál a hideg víz elfogyasztása is gondokat okozhat, megduzzadhat a nyelv, az ajak, a garatnyálkahártya. Jégkockát a karra helyezve a hidegallergia könnyen azonosítható, a beteg bőre percek alatt csalánkiütéses lesz. Súlyos esetben már 15-17 fokos víz is kiválthatja a reakciót.

A hidegallergia elmúlhat, de gyógyszeres kezelésre van szükség.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése