Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 22., kedd

KISMAMA-BLOG-GOMBÁS MEGBETEGEDÉSEK

BŐR ÉS KÖRÖMGOMBÁSODÁS GYERMEKKORBAN

Gomba. Mi jut eszünkbe erről a szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran és feleslegesen titkolt betegség. Egy felmérés szerint a lakosság 54%-a saját bőrén tapasztalhatja a gombák okozta kellemetlenségeket.

Védtelenebbek vagyunk, mint őseink

OKAI A zárt, nehezen szellőző lábbelik és nylon ruhadarabok egész napos viselése továbbá bizonyos betegségek (rossz vérkeringés, cukorbetegség, az immunrendszer meggyengülése), antibiotikumok szedése, műkörmök viselése, párás munkakörülmények mind-mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Fontos tudnivaló, hogy a gombák spórák által szaporodnak, így a betegek közvetlen környezetüket, családtagjaikat folyamatos fertőzésveszélynek teszik ki. A fürdők, uszodák, közös zuhanyozók párás környezete, a családi törölköző vagy a körömvágó olló közös használata kiváló lehetőséget nyújt a fertőzés terjedésében. A bőrön és a körmön kialakuló apró sérülések, a bőrszárazság, a túlzott tisztálkodás az egészséges szervezet természetes védekezőképességét csökkenti, így ezek a felületek behatolási pontot jelenthetnek a gomba spórái számára. Ezért a tünetek bárkinél jelentkezhetnek, felesleges szégyenkeznünk tehát.

TÜNETEK TETŐTŐL TALPIG

-1- Fej, haj, hajas fejbőr

Korpásodás
A korpásodás nagyon gyakori probléma. Kiváltásában szerepe lehet egy, az egészséges fejbőrön is élő gomba túlszaporodásának, amire alkati tényezők is hajlamosítanak (fokozott faggyútermelés, seborrhoeás alkat).

Kopasz foltok a fejbőrön:
Főleg gyermekkorban gombás fertőzésre gondolhatunk, ha a hajas fejbőrön egy vagy több 1-2 cm átmérőjű, kerek, finoman hámló területet találunk, ahol rövidre letöredezett hajszálcsonkok láthatók
. A fertőzés forrása a ház körül élő kedvenc, kutya vagy macska is lehet!

Gennyes kelések a hajas fejbőrön:
Egyes gombák a bőr mélyebb rétegeibe terjedve hajszálak kilökődésével maradandó kopaszságot idéznek elő. Szerencsére a fertőzésnek ez a formája ritkább, elsősorban állatokkal foglalkozó felnőttek és gyermekek betegsége. Kedvtelésből tartott kisállatok is terjeszthetik. Ilyenkor a hajas fejbőrön kiemelkedő, gennyet ürítő, sárgás pörkkel fedett csomókat látunk, melyekből a hajszálak kilökődnek vagy könnyen kihúzhatók.

-2-Száj

A szájzug fájdalmas berepedése
A szájzugok fájdalmas kipállását, berepedését legtöbbször gomba okozza. Műfogsort viselőkön gyakori és visszatérő problémát okozhat.

Szájpenész
A csecsemők és főleg idős, protézist viselő betegek szájnyálkahártyáján, szájpadlásán, nyelvén megjelenő szürkésfehér felrakódásokat szintén gomba okozza. Ezek a telepek letörölhetők, a visszamaradó terület vérzékeny. Cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek szedése és a szervezet védekezőrendszerének legyengülése is hajlamosít ezekre a tünetekre.

-3-Arc, mellkas, hát, váll

Makacs pattanásszerű csomók a szakálltájon Szakáll és bajusztájon vagy a tarkón többszörös, pattanásra emlékeztető, viszkető, ill. fájdalmas, gennyet ürítő csomók, melyek összefolyhatnak. Borotválkozáshoz használt, nem fertőtlenített eszközök terjesztik. Manapság ritka.

"Napgomba"A törzs bőrén jelentkező gombásodás leggyakoribb formája. Az általa okozott kozmetikai probléma miatt a betegek gyakran keresik fel a szakrendelőt. Mellkason, vállon, háton, felkaron, ritkábban arcon 0.5-1 cm-es kerek, alig hámló barnás foltok jelennek meg, melyek térképszerűen összefolyhatnak. A figyelmet inkább csak akkor hívják fel magukra, amikor napozás vagy szoláriumozás hatására ezek a felszínes gombatelepek lehullanak, és helyükön fehér foltot hagynak. A kezelést jóval a nyári napozás előtt el kell kezdeni, mert ugyan a gombák két hét alatt elpusztulnak, de 1-2 hónapot is igénybe vehet, amíg a foltok visszapigmentálódnak. A tüneteket ugyanaz a gomba okozza, amely a fokozott korpásodásért is felelőssé tehető, így a visszafertőződés megelőzésére jól használhatók a gombaellenes samponok.

Hámló, piros, kerek foltok a bőrön A piheszőrös bőrön, arcon, törzsön főként a ruhától nem fedett területeken 1-2 cm-es kerek, éles szélű, piros, korpádzóan hámló, kokárdarajzolatú foltok gombás fertőzés tünetei lehetnek. Gyakran viszketéssel járnak, a széli rész felé terjednek, középen gyógyulni látszanak.

4. Hajlatok

Lágyéktáji, mell alatti, viszkető, piros gyulladás
A nagy hajlatokban (lágyékhajlat, hónalj, farpofák közötti, emlők alatti terület, has alatti redő, köldök) az összefekvő bőrterületeken könnyen alakul ki a környező bőrterületekre is ráterjedő, viszkető, vörös elszíneződés, kipállás, nedvedzés. Főként az elhízás, fokozott izzadás, cukorbetegség hajlamosít erre. A gomba ellenes kezelés nem elégséges a megfelelő tisztálkodás ill. az összefekvő bőrterületek elválasztása és szárazon tartása nélkül.

5. Kéz

Száraz tenyéri hámlás
Száraz, rendszerint csak az egyik kezet (a domináns oldalit) érintő tenyéri hámlás, kirepedezés vagy viszkető hólyagosodás jelezhet gombás fertőzést. Leggyakrabban kertészeknél, földműveseknél alakul ki.

Kézujjközök viszkető kirepedezése
Háziasszonyoknál, kismamáknál, ápolónőknél, cukrászoknál a kézujjközök viszkető, fájdalmas kirepedése tekinthető "foglalkozási ártalomnak" is, az állandó nedvesség, felázás hajlamosít erre az állapotra.

Körömágygyulladás
Az előbbiekben említett tényezők jelenlétében a gombák megtámadhatják a körömágyat is. Ennek jelei, hogy a körömredő duzzadt, gyulladt, a körömredőből genny préselhető viszonylag fájdalmatlanul. Ha ez az állapot hosszabb ideig áll fenn, a körömlemez deformálódik, fényét veszti, harántbarázdák alakulnak ki rajta, alapjáról elemelkedik, alatta kevés törmeléket láthatunk.

Körömgomba
A kézen is előfordul körömgombásodás, bár ritkábban, mint a lábon, hasonló tüneteket okozva (ld. a lábnál).

6. Láb

Lábujjak közti viszkető, fájdalmas repedések, atlétaláb
A lábgombásodás a leggyakoribb gombás fertőzés a mérsékelt égövön, népbetegségnek számít. A városi lakosság kb. 30%-a érintett. A lábujjak közti (leggyakrabban a 4-5. ujj között) viszkető hámlással, esetleg hólyagosodással jelentkezik. A bőr felázik, elfehéredik, fájdalmasan kireped. A fertőzés ráterjedhet a talpra, lábhátra, lábkörmökre. A gombák által okozott repedés utat nyithat más kórokozóknak, baktériumok telepedhetnek meg, súlyos, elhanyagolt esetben orbánc is kialakulhat.

Talp, talpszélek száraz hámlása, mokaszinláb
Az ujjközök gombásodásának kórokozói megbetegíthetik a lábfejet is. Ilyenkor a talp bőre és a talpszél (mokaszinszerűen) piros, rajta száraz hámlás látható.

Körömgombásodás
Az évek óta fennálló lábujjközti gombás fertőzés megbetegítheti a körömlemezt is, és a nem kezelt körömgomba állandó forrás az ujjközök visszafertőzéséhez. A kor előrehaladtával egyre gyakoribb a lábkörömgomba. A körömlemez legtöbbször a szabad széle felől megvastagszik, elszíneződik (sárgásan, ritkábban zöldesen, barnásan), alatta morzsalékony fehéres-sárgás massza található, töredezetté válik. Hajlamosít rá a zárt cipő (edzőcipő, gumicsizma, bakancs), műszálas zokni viselése, fokozott izzadás, cukorbetegség, rossz alsó végtagi keringés, a körmöt ért sérülés, köröm alatti bevérzés. Megkaphatjuk mások által megfertőzött, nem fertőtlenített eszközökkel való körömápolás során, más cipőjének, zoknijának hordásával is.

KEZELTETNI KELL!

Fontos és hangsúlyos tény, hogy a bőr- és körömgombásodás önmagától soha nem gyógyul meg, sőt az idő előrehaladtával a fertőzés nagyobb felületekre, más testrészekre is átterjedhet. A betegséget nagyon sokan csupán esztétikai problémaként tekintik, holott a kezeletlen fertőzés nem csupán terjed, hanem olyan komoly szövődmények forrása lehet, mint az orbánc, az ekcéma vagy a nyirokérgyulladás. Az orvostudománynak köszönhetően ma már olyan hatásos gyógymódok állnak rendelkezésre, melyek a kiterjedt gombás betegségeket is hatékonyan gyógyítják. Érdemes tehát a gyanú legkisebb jelével felkeresni a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése. Ez nem betegség, hanem egy állapot. A csecsemőknek, mint az idős embereknek is ,gyenge az un sejtes típusú immunvédekezése. Ezért hajlamosak a gombás fertőzésekre (bél, bőr, nyálkahártya). Bizony előfordul, hogy a szájnyálkahártya kezelése akár hónapokig tart. Ez leggyakrabban azért ilyen hosszadalmas, mert azt nem elég határozottan és alaposan végzik el. Nem ecsetelni kell a nyálkahártyát, hanem erősen le kell törölni a gombás felrakódást. Az álkapcsok találkozásának szögletében pedig nehéz azt észrevenni is és kezelni is. Csak pálcikával lehet. Ha ez nem alapos , onnan fertőződik vissza az egész szájnyálkahártya. Kb. 2 héttel a szájpenész megjelenése után megjelennek a gombás elváltozások a popsi bőrén is. A szájban leváló telepeket ugyanis a baba lenyeli, az a bélcsatornán végighalad és a széklettel ürül. Fontos tehát ilyen estekben gombaölő popsi kenőcs használata is. A tapasztalatok szerint a borax-glicerin megfelelő használat mellett nem gyengébb szer, mint bármelyik másik gombaölő folyadék és még az íze sem rossz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése