Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 28., hétfő

KISMAMA.BLOG-FERTŐZŐ BETEGSÉG-BŐRTÜNET

FERTŐZŐ BETEGSÉGEK BŐRJELENSÉGEI.


Bőrtünetekkel elsősorban a gyermekkori fertőző megbetegedések járnak, kiütések formájában jelennek meg,egyesek könnyebben mások nehezebben ismerhetők fel.A kiütések jellegei függhetnek a betegségek stádiumaitól is.Ime néhány közülük azonnali tájlkozódás végett.:
- Vörheny (scarlatina): pontozott pír
- Rózsahimlő (rubeola): diszkrét rózsaszínű, színes gombostű fejnyi.kiütés
- Kanyaró (morbilli) borsónyi, lividvörös, összefolyó jellegü.
- Vírusos kiütés (exanthema virosa): legtöbbször rubeolára emlékeztet.
- Bárnyhimlő (varicella): foltos-göbcsés, hólyagos-pörkös stádiumok, gyorsan szaporodva, egymás mellett.


EGYÉB FERTŐZŐ MEGBETEGEDÉSEK:

Impetigo: A bőr staphylococcus vagy streptococcus, esetleg mindkettő baktérium által okozott fertőző megbetegedése.
- apró hólyagos: gyerekeken fordul elő elsősorban ( köznyelv ótvarnak nevezi).
- magas hólyagos: felnőtteken fordul elő.


Kis vörös folt jelenik meg, majd víztiszta bennékű hólyag (vesicula) alakul ki melyet gyulladásos gyűrű övez. Ha ezek megpattannak sárga színű váladék ürül. Folyamat gyorsan terjed, összefüggő felületet alakít ki.
Hygieniai hiányosságok miatt alakul ki főleg csöveseken, leromlott egészségi állapot miatt.


Herpes simplex: gyermekkori vírusfertőzés következménye, amely időszakosan fellángol. A bőrön és a nyálkahártyákon, valamint a genitalis területeken alakul ki.
1. bőr és nyálkahártyákon (száj) nagyszámú aphta szerű elváltozás jelentkezik magas lázzal és lepedékkel.

2. Genitáliákon égő érzés, fájdalmas vizelés, folyás észlelhető. Papulák és hólyagocskák jelenek meg.

Spontán gyógyul kb. egy hét alatt.


Gombás fertőzések: a gombás fertőzéseket hagyományosan két csoportra oszthatjuk: felületes és mély fertőzésekre.

A gombáknak három típusa ismeretes: dermatophytonok, sarjadzó és penész.
A gombák a nedves, meleg helyeket szeretik, igen ellenállóak a kezelési formákkal szemben. Megjelenéskor többnyire felületes, finom hámreakciót ad, amely általában körkörös. Az aktív és már gyógyult részek váltakoznak, erősen viszketnek.
Szemölcsök: Kicsi, kemény kinövések a bőrön, amelyeket általában vírus okoz, ennek megfelelően enyhén fertőzőek.

Öt típusukat különböztetjük meg:

  • Közönséges szemölcs: kissé kiemelkedik a bőr felszínéből, színe megegyezik a bőr színével, vagy szaruszerű, durva felülete miatt barnás színű. Nagysága 3-25 mm lehet, időnként egymásba kapcsolódhatnak. Bármely életkorban jelentkezhetnek, de leggyakoribb gyermekkorban, főként a kezeken. Fájdalommentes elváltozások, kivéve, ha nyomásnak kitett felületen helyezkednek el.
  • Lapos szemölcsök: sima felületűek, színük megegyezik a bőr színével, esetleg világosbarnák, méretük nagyon kicsi. Általában csoportosan tűnnek fel, leggyakrabban a gyermekeket érinti, főként bőrsérülések vonala mellett.
  • Talp szemölcsei: Kemények, kör alakúak, alapjuk mélyen a talp vagy sarok szövetébe ágyazott. Gyakran fájdalmasak. Ha felületüket lekaparjuk sötét pontok válnak láthatóvá – ezek a szemölcsöket ellátó erek
  • ARC szemölcsök: vékony, kocsányos képződmények, melyek kb. 3 mm hosszúak és kemény hegyük van. Rendszerint az arcon, nyakon, állon, szemhéjakon egyenként vagy csoportosan nőnek
  • ANO-GENITÁLIS szemölcs: a papilloma, vírus okozza. Többszörös, kis méretű karfiolszerű kinövések a külső nemi szerveken és a végbélnyílás környékén..
    A legtöbb szemölcs maximum néhány hónap alatt spontán is eltűnik, de esztétikai okok valamint az esetleges fájdalom miatt kezelésre szorulnak: speciális ecsetelők, sebészeti eltávolítás, lézerkezelés.


A bőr parazitás megbetegedései:


1. Scabies- rüh:

Leggyakoribb tünetei: az éjszakai viszketés, viszkető vesiculák, pustulák, esetleg járatok különösen az ujjak közeiben és a csuklótájon. Az atkák, peték, barna pontok csak mikroszkópos vizsgálattal láthatók. Fertőzés útján terjed, általában testi kontaktus útján.

Kezelése: Novascabin illetve Jacutin oldat illetve krém használata az egész testfelületen két alkalommal közte szünetet tartva. A visszafertőzés elkerülése érdekében célszerű a családot vagy közösséget egy időben kezelni, valamint a ruházatot is fertőtleníteni – forró vizes mosás, vasalás esetleg megsemmisítés.

2. Pediculosis – tetvesség:

Az élősködőnek három faja ismert – a fejtetű, a lapostetű és a ruhatetű. A fejtetű a hajszálak között telepszik meg, itt rakja le serkéit erős viszketést okozva.
A lapostetű a durvább szőrzetben jelentkezik, szintén erős viszketést okoz, ugyanígy a ruhatetű is mely a test piheszőrzetén rakja le serkéit.
Kezelése: Nittifor vagy Pedex oldattal való kezelés, valamint a környezet fertőtlenítése a visszafertőződés elkerülése miatt.


3. Egyéb ízeltlábúak okozta bőrbetegségek:
- Poloska: ágy vagy bútorok hasadékaiban él, csípései vonalakban vagy csoportosan fordulnak elő. Feltehető, hogy szerepet játszik a hepatitis B átvitelében
- Bolhák: A bolhák vérszívó paraziták, melyek az emberek, kutyák, macskák és egyéb fajok véréből táplálkoznak.
- Kullancsok: általában alacsony növényzetben élnek, sokféle betegséget okozhatnak, ezért a bőrből való eltávolításuk igen lényeges. Lyme-kór, kullancs encephalitis.
Igen jelentős még a bőr színének megváltozása a hepatitisben, mely gyakran vírus eredetű megbetegedés. Az icterusos beteget a pontos diagnózis felállításáig minden esetben el kell különíteni.

Az ápolás, gondozás, rehabilitáció elvei:
A bőrgyógyászati megbetegedéseket elsősorban külsőleg kezeljük. Ilyen kezelési módok:
- Hűtőborogatás
: viszketést, gyulladást csillapít, fertőtlenít.
- Párakötés: vérbőséget idézünk elő, vagy a már meglévő gyulladást fokozzuk.
- Gyógyfürdő: csecsemő vagy felnőtt beteget bőrgennyedés esetén enyhe fertőtlenítő oldatban fürdetjük.
- Kenőcsök: a kenőcsalapanyaghoz kevert gyógyszerek a bőrben helyi hatást fejtenek ki.
- Rázókeverék: viszketés csillapítására alkalmazzuk.
A vizsgálatot és kezelést mindig jó megvilágításban, gumikesztyűben végezzük. A kezelés során alkalmazott ecsetelőket, kenőcsöket tamponnal visszük fel a bőrre, vigyázva arra, hogy a már használt tamponnal ne nyúljunk a kenőcsös tégelybe. A gyulladásos, hólyagos vagy pörkös, gennyes területeket mosdótálban az egész testet fürdőkádban fürdetjük – a kezelés befejezése után gondosan fertőtlenítünk. Fürdetés után először a környéki, ép felületeket töröljük meg, csak azután a beteg területet – óvatosan, dörzsölés nélkül, enyhe rányomással végezzük. A törlésre használt textilt szintén fertőtlenítjük.
A ragtapaszokat mellőzzük. Igen fontos a betegek körömápolása: körmük legyen mindig tiszta és rövidre vágott – vakarózással ne tudja továbbvinni a fertőzést, illetve ne fertőzze felül a sérült bőrfelület

A VITILIGÓ-t az alábbi rendellenességek okozhatják :

A VITILIGÓ egy szerzett autoimmun bőrelváltozás, mely a stressz, sokkhatás, valamint a pubertáskori és életkorbeli hormonváltozásokkal aktiválódik. Feltételezhető családon belüli halmozódás, azaz genetikai hajlam.
A betegnek az immunrendszere kibillen egyensúlyából, és a vitiligó nevű betegséget előidéző szerveket támadja meg. Fontos kiemelni a vegetatív stressz, és a pszichoszomatika fontosságát.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése