Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 9., szerda

KISMAMA-BLOG-MAGATARTÁSI ZAVAROK

MAGATARTÁSI ZAVAROK GYERMEKKORBAN

A mindennapi orvosi gyakorlatban azt észleltem hogy kétségkivül vannak gyermekek,akik már a korai csecsemőkorban neuropáthiás magatartást,produkálnak.Ilyen voltam én is.Az összes szomszédokat éjtszaka is talpon tartottam állandó üvöltésemmel.Édesanyám bevallása szerint már közel állt ahhos hogy a mosófazékba fojtson.

Az ilyen tipusu gyermekek,nyugtalanok,sirósak,aerophagok,hasgörcseik vannak,nem esznek,nehezen alszanak el,könnyen felriadnak,dührohamokat produkálnak,egyszóval nehezen kezelhetők.Más gyermekekben túlméretezett félelmi reakciókat látunk,megint mások tulburensek-kiszámithatatlanok,labilis kedélyállapotuak,állandóan izegnek-mozognak,nincs kitartásuk semmiféle játékhoz vagy tevékenységhez.Mindezekkel szemben vannak gyermekek,akik elképesztő családi környezetben is meglepően csekély psychés károsodást szenvednek el.

A következőkben azokat a magatartási zavarokat foglalom össze, melyek gyakoriságuk miatt az orvos és szülő mindennapos gondjaihoz tartoznak.

A dührohamok. A második életévben jelentkeznek,többnyire túlzottan engedékeny szülők gyermekeiben.Ha a szülők végül is kénytelenek valamilyen lehetetlen kérést megtagadni,a gyermek görcsösen sir,megüti a szülőt,földre veti magát,nem lehet megnyugtatni.Súlyos esetekben akár gége-görcs is előfordulhat,a légzés kimarad,a gyermek elkékül és mindezeket –rángügörcs is követheti.Egyes esetekben EEG-vizsgálatra és hosszabb megfigyelésre van szügség,mert a roham olyan súlyos,hogy az epilepszia lehetősége is felmerül.A dührohamokat nem lehet további engedékenységgel elkerülni,de a szülőknek nem szabad a kétségbeesett néző szerepét vállalnia.A következetes magatartás a legjobb megelőzés.Súlyosabb esetekben környezetváltozásra esetleg átmeneti gyógyszeres kezelésre is szügség lehet.

Masturbáció. Leányokban már a csecsemő,illetve kisgyermekkorban jelentkezhet.A tünettan jellegzetes,a gyermek lefekvéskor görcsösen, esetleg ritmusosan,összeszoritja combjait,egy idő mulva izgalmi állapotba kerül,izzad,kipirul,majd-elalél-A szülők gyakran görcsről beszélnek és csak a részletesebb klinikai elemzés fedi fel a valódi tényállást..Az okok között beszélhetünk-gyermekkori folyásról,cérnagiliszta jelenlétéről,túl szük ruha izgató hatásáról ami majd megszokássá válik.

Kisfiuknál is előfordul.Pszichés alapja mindkét nemben a kellő foglalkoztatás hiánya is lehet,mmindenesetre szakértelemmel végzett pszichés feltárást igényel,és ennek eredményéhez igazodik a kezelés.Kellő foglalkoztatás,a figyelem elterelése eredményes szokott lenni.

A kisgyermekkori masturbációbol nem lehet felnőttkorban jelentkező féktelen nemi ösztönökre következtetni.

A kamaszkori átmeneti-önkielégülés-vagy –onania-szinte fiziológiás jelenségnek tekintendő.A gyermek ijesztgetése félelmetes késői következményekkel helytelen eljárás.A megértő bánásmód eredményesebb.Igyekezni kell a gyermek érdeklődését,elfoglaltságát más irányba terelni.Jót tesz a sportolás,a szabad levegő.

Tic-A tis ugyanazon izomcsoportokban fellépő,stereotyp,megismétlődő,az akarattól függetlenül jelentkező mozgás.A figyelem ráirányitásakor,és izgatott állapotban fokozódik,alváskor szünik.Különböző formában jelentkezik-homlokráncolás,pislogás,vállránditás,fejcsóválás,köhécselés,ismételt sóhajtozás.A pszichés okai nem találhatók meg túl könnyen.Régi konfliktusok,félelmi és agressziós feszültségek szerepelhetnek.A tic fixált,régóta tartó formáinak kezelését szakemberre kell bizni.

Beszédzavarok. Beszédzavarok igen gyakoriak gyermekkorban.A beszéd nagymérvü- késése-hallászavarral,szellemi visszamaradással lehet kapcsolatban.-Dyzarthriás-beszéd/taglalt,töredezett/a központi idegrendszer megbetegedésére utal-A MUTISMUS-már beszédképes gyermek makacs hallgatása-korai környezeti károsodás,félelmi reakciók következménye lehet.Érzékeny,depressziv alaphangulatú gyermekben alakul ki.A-DADOGÁS- már a 3-4 évben kezdődhet.E gátlásos jelenség sokszor csupán átmeneti,de fixálódhat.Kezelásáre ilyen esetekben csak logopéd szakember hivatott.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése