Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 13., vasárnap

A GYERMEKEK BÁNTALMAZÁSA

A GYERMEK BÁNTALMAZÁSRÓL

A gyermekekkel szembeni erőszak az elmúlt években egyre nagyobb nyilvánosságot kapott. Megjelenési formái különbözőek voltak, de bizonyos volt, hogy beszélni kell erről a problémáról, mert az "amit nem látunk az nincs", ebben az esetben SEM igaz. A gyermekbántalmazás létező jelenség, amire oda kell figyelnünk!

Elsősorban fontos kérdés, mit takar a gyermekbántalmazás, a gyermekekkel szembeni erőszak fogalma?

: A gyermeken akkor követnek el erőszakot, ha az adott időpontban, az adott kultúra számára elfogadhatatlan a gyermekkel való bánásmód. Fontos szempontok ezek, hiszen nem csak a különböző országokban bánnak különbözőképpen a gyermekekkel, hanem még egy országon, sőt településen belül is igen eltérő magatartási szubkultúrák és felfogások léteznek a tekintetben, hogy mi számít a gyermek elleni erőszaknak. A normák változnak is az idők során, a testi fenyítést ma már egyre kevésbé tekintik a nevelés velejárójának, pedig 100 évvel ezelőtti angol kultúrában a szülők maguk részéről még elfogadhatónak találták a gyermek erőszakkal való nevelését.

"Még mindig nyitott kérdés, hogy vajon hány szülő szereti a gyermekét. A gyerekek ellen elkövetett kegyetlenségekről szóló híradások a legutóbbi két évezred nyugati történelméből, a fizikaitól a lelki erőszakig, a gondatlanságtól és a puszta birtokolni vágyástól a szadizmusig, olyannnyira sokkolóak, hogy az ember hajlamos azt hinni, hogy a szerető szülők inkább kivételesek, mint általánosak. A gyermekek esetében többféle bántalmazás több fajtájáról is beszélhetünk: lelki, fizikai, szexuális bántalmazásról. Az elhanyagolás fogalma is idesorolható. A lelki, fizikai, szexuális bántalmazásnál a fő probléma, hogy a gyermek ellen elkövetnek valamilyen erőszakot. Az elhanyagolásnál éppen ellenkezőleg történik: valamit nem tesznek meg a gyermek gondozói, például hiányzik a gyermek felé irányuló szeretet, elmarad a gondozás, táplálás, vagy éppen a gyermek életéhez, fejlődéséhez szükséges tárgyi feltételek hiányoznak.

Ebből következően a gyermeket megfosztják jogaitól és szükségletei kielégítésétől, ami gyermeki és emberi jogaiból adódik.

A fizikai erőszak a "leglátványosabb", ebben az esetben a gyermek testén jól látható az erőszak, bántalmazás jele, de a viselkedésén, magatartásán is érezhető. Ideges, retteg, szorong, minden zajra megijed, zárkózottá válik. A fizikai erőszak különböző előfordulását tapasztalhatjuk: csonttörések, égések és forrázások, nem baleseti sérülés, mérgezések, fojtogatások. Amikor az erőszaknak látható jelei vannak, akkor a környezet reagálhat és segítséget nyújthat a bántalmazott gyermeknek, akár hatósági eljáráshoz folyamodva is. Gyermekekkel, gyermekvédelemben, egészségügyben (orvosok, védőnők) dolgozó felnőtteknek pedig kötelességük reagálni ezekre a jelekre. Gyakran megtörténik, hogy a környezet a bántalmazásnak szem-, fültanúja, a gyermek megpróbáltatásait látja, mégsem nyújt segítséget. Nehéz az első lépéseket megtenni.

A lelki bántalmazás is érezhető a gyermek viselkedésén, magatartásán. Nehezebben bizonyítható, mint a testi bántalmazás, mert ennek külső jelei nincsenek.

. Néha viszont jól megállapítható következményei vannak külső jelekben is: növekedés zavarok, a gyermek jellegzetes testalkatú alacsoy termetében mutatkozhat meg. Az emocionális (érzelmi) erőszak egyik, egyre gyakrabban említett és felismert formája az ún. Münchausen-szindróma, amelyben a szülők a gyermeket nem létező betegség tüneteinek mutatására, tehát beteg-szerep eljátszására kényszerítik.

"Szexuális erőszak:- Szexuális erőszak, visszaélés történik, ha a függő helyzetben élő, eltartott és még szükségképpen éretlen gyermek, serdülő olyan nemi jellegű tevékenységben vesz részt, vagy kénytelen részt venni, amit - tájékozatlanságánál fogva - nem ért meg és nem lát át a kellő mértékig, és ami sérti a családi szerepekhez fűződő társadalmi tabukat, tilalmakat. A szexuális erőszak megnyilvánulhat a szokatlan simogatástól a maszturbáláson át és közösülésig

. Gyakran pornográf képek (fénykép, film, videó) készítésében való részvételre kényszerítenek gyermeket. Előfordul az erőszak kiterjesztése a család más tagjaira is..

A gyermeket egyszerre több fajta erőszak is érheti, általában a bántalmazás komplex módon történik, tehát ha valaki szexuális erőszak áldozata, az lelki és fizikai erőszak áldozata is egyben. Az erőszakot elkövető két fajtáját különböztethetjük meg az aktív elkövetőt, aki bántja a gyermeket és sérülést okoz neki, illetve a passzív elkövetőt, aki nem védi meg a gyermeket az őt ütlegelő, szexuálisan zaklató személytől, de ide sorolható az elhanyagolás kategóriája is.

ÖSSZEGZÉSKÉNT- :

Gyakran hallani a mondatot "Szörnyű dolog a gyermekek bántalmazása, de az én családommal ez nem történhet meg."

Felteszem a kérdést: tényleg nem történik meg, vagy nem akarja látni, hogy megtörténik és ezáltal nem is történik meg, mert "amit nem látok az nincs".

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése