Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 2., szerda

Dr.BAUER-KISMAMA-BLOG

Kinőhető-e az allergiás megbetegedés?

Az ismert gyermekkori allergiás megbetegedésekkel kapcsolatban a rendelőmben az érintett szülők gyakran tették fel a kérdést az allergiás betegségek távlati kilátásaival kapcsolatban-Doktor Úr-igaz-e hogy a gyermekem kinőheti ezt a betegséget..A válaszom az esetek döntő többségében igenlő volt.De az is fennáll hogy amig a gyermek tünetmentesen fog élni a –veleszületett allergiás hajlam megmaradhat és alábbiakban felsorolt érveket esetenként figyelembe kell venni

A csecsemő- és gyermekkorban szerzett klasszikus allergiás betegségek (pl. atópiás ekcéma, ételallergia, szénanátha, gyermekkori asztma) a gyermek növekedésével (az immunrendszerük fejlődésével) többnyire megszűnnek. A tünetmentesség nem jár feltétlenül az alapbetegség eltűnésével (pl. asztma esetén a betegek negyedénél az illető húszas-harmincas éveiben visszaesés következhet be).

Aki gyermekkorban asztmás volt, kerülje a dohányzást, füstös helyiséget, kerülje a hideg levegőn végzett megerőltető testmozgást, kerülje az allergénekkel dolgozó munkahelyet (fafeldolgozás, pékség, laboratórium), fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt.
Akinek már volt ekcémája, fokozottan ügyeljen a kozmetikumokra és szappanokra (használjon hipoallergén termékeket). A gyerekek egy része szigorú diétával idővel toleránssá válik az ételallergének iránt (a tej-, tojás- és szójaallergia megszűnhet, de a hal- és földimogyoróallergia általában megmarad).

A felnőttkorban kezdődő allergia általában nem múlik el. Minél később válik valaki allergiássá, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy azt valaha kinövi. A beteg állapota azonban rendszerint nem súlyosbodik a kezdetihez képest, ha a lehetőség szerint környezetét allergénmentesen tartja.

Ételérzékenység esetén, ha az allergiát okozó élelmiszert kiiktatjuk az étrendből, általában a tünetek teljesen elmúlnak. Ezután az élelmiszert ne fogyasszuk, vagy csak mértékkel! A probléma bármikor visszatérhet.

Akinél előfordult már az anafilaxiás sokknak nevezett életveszélyes allergiás reakció, annak egész életében számítania kell kialakulására!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése