Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 24., csütörtök

-KISMAMA BLOG-A GARATMANDULA

A GARATMANDULA TÚLTENGÉSÉNEK FELISMERÉSE ÉS MŰTÉTI JAVALLATAI.

A garatmandula/polip/nyirokszövet csomókból áll,az orrgaratban és a lágyszájpad fölött található,ott ahol az orrjáratok a torokkal érintkeznek.Ha erősen megnagyobbodik elzárhatja az utat az orr és a torok közt,akadályozza az orron át történő légzést,és –horkolást – okozhat.

Általában a torok mandula eggyüttes megnagyobbodásával jár.

A megduzzadt nyirokszövet akadályozza a nyák és genny szabad eltávozását az orrból,és igy állandósitja a felső léguti hurutokat és arcüregfertőzéseket.Ez a szempont régebben elég ok volt arra,hogy az orrmandulát műtétileg eltávolitsák.Az antibiotikum éra kezdetével azonban, ezeket a fertőzéseket hatékonyan tudjuk kezelni,a gyulladt szövetek összehúzódnak és felszabadul a légzési folyamat.

Az orrmandula az eltávolitás után,bizonyos mértékben mindig újra kinő és a szervezet mindig igyekszik a nyirokcsomókat termelni a mandulák helyén is.Ez nem annak a jele,hogy a műtét nem volt sikeres,vagy hogy azt meg kell ismételni.

A csecsemő és kisdedkorban a beszükitett orrjárat olyan folyamatokat indithat el amiket egyesek a gyakorló orvosok közül lebecsülnek.Ebben az életkorban az orrgarat aránylag fejletlen,szűk és ha az orrgaratban helyet foglaló nyirokelemek tultengenek és amint azt már leirtuk. zavarják a normális légzési folyamatot.Ennek a folyamatnak sokszor egész életre szóló káros következményei vannak.mert kialakulhat az ugynevezett-bamba-polipos arckifejezés ,aminek jeleit az egyén egész életén át viseli.a gyermek-A gyermek kénytelen a szájon keresztül lélegzeni és ez a tény a későbbiekben, szügségszerüen hatással van az arckifejezésre,az arccsontok fejlődésére.-A száj nyitott,,az arc a lelógó álkapocs folytán megnyulik,hosszukás, keskeny,a szemek kissé kidüllednek a gyermek tekintete semmitmondó.A beszéd orrhangu,csengése megváltozik.Az éjjeli horkolás jellemző tünet.Iskolai teljesitmény csökkent.

Az adenoid vegetació tüneteit már csecsemőkorban lehet észlelni de a leggyakribb 6 és 11 éves kor között.A pubertás kor után rendszerint visszafejlődnek.

Felismerése a szülőknek sem jelent nehézséget-a gátolt orrlégzés,horkolás,légzés jellege,nyitott száj,sajátos arckifejezés mindmegannyi tünet ami erre a betegségre utal.

Az orrmandula túltengésében a családi hajlamnak is lehet bizonyos szerepe.

/limphaticus hajlam/.Leggyakoribb oka azonban az ismétlődő felső léguti fertőzés.Erre hajlamosit a korai közösségi élet/napközi,ovoda/,rossz szociális viszonyok,helytelen táplálás,immunzavar,angolkór.Az orrgarat fejlődésével a kisgyermekre jellemző megnagyobbodás csökkenő tendenciát mutat és hovatovább mind kevesebb gondot okoz. .Pubertásban a nyirokszövet visszafejlődik,elsorvad és jelentőségét a mindennapi gyakorlat-ban elveszti,de azt feltétlenül meg kell jegyezni hogy az állandó légzésgátlás miatt az arckifejezés, maradandón megörzi a gyermekkorban kialakult jellegét.

AMI A KEZELÉST ILLETI

Le kell szögezni a kezdet kezdetén

    1. hogy a heveny gyulladások alkalmával végzett gyógyszeres kezelésekkel csak átmeneti javulást érhetünk el.Végleges megoldás a műtét.
    2. A panaszokat okozó megnagyobbodot garat mandulának az eltávolitása egyike a leghálásabb és legeredményesebb fül-orr-gégészeti beavatkozásoknak.Megfelelő tapasztalattal már idősebb csecsemőknél is elvégezhető.
    3. A garatmandula műtéti eltávolitásánál nem ennek a megnagyobbodása a mértékadó,hanem a klinikai/betegség/tünetek amit ez előidéz.A megnagyobbodott,de tüneteket nem okozó garatmandulát nem szügséges eltávolitani,mert ez a serdülőkorban úgy is visszafejlődik.
    4. -Ha a torokmandula is nagy mértékben is megnagyobodott,a garatmandula eltávolitása nem oldja meg a légzési zavart.

A garatmandula műtéti ELTÁVOLITÁSÁNAK A JAVALLATAI:

    1. ha fertőző gócként szerepel
    2. ha orrlégzési zavart okoz
    3. gyakran ismétlődő vagy krónikus felsőléguti fertőzéseknél,főleg a közösségekben élőknél.Ezeknél a gyermekeknél a műtéttel jobb megoldáshoz jutunk mint az örökös antibiotikum kezelésekkel.
    4. ismétlődő vagy krónikus orr-melléküreg/szinustitisz/gyulladásoknál
    5. visszatérő vagy krónikus középfül gyulladásoknál.
    6. A kezelésekre nem reagáló, elhuzódó vagy visszatérő légcsőhurutoknál
    7. Minden más indikáció amit a fül-orr-gégész szakorvos javasol.

Legideálisabb időpont a műtétre az 5 éves korra tehető

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése