Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 7., hétfő

KISMAMA-BLOG-NE ADJUNK RÁGÓGUMIT

Rágózni tilos! Vagy mégsem?

Sokan emlékezhetünk arra a megvető és undorodó arckifejezésre, ami egyes felnőttek, pláne tanárok arcára ült ki, mikor rágózáson kaptak gyerekkorunkban. De vajon kell-e ettől az arckifejezéstől tartaniuk a mai gyerekeknek? Az elmúlt évek találmánya a cukormentes rágógumi úgy tűnik, helyet kap a napi fogápolási rítusban. De vajon joggal?Úgy gondolom hogy helyes a tényeket más megvilágitásban is ismerni,főként a kisseb gyermekek korcsoportjainál.

Egy határozott-NEM-el válaszolok mindezt alátámasztva azzal az érveléssel hogy, aki már látott gyermeket megfulni a rágógumi légutakba való beszippantásától az helyesli az álláspontomat.Sajnos én számos ilyen tragédiának voltam a szemlélője.Egy –babszemet- igen de egy ilyen nyulékony anyagot egyszerüen nem tudják eltávolitani a légutakból.Nem acceptálom azokat az érveket sem amik –fogápolási szempontokra hivatkoznak..-A fogápolás nagyon fontos aktus a gyermek életében, de azt olyan módon kell végezni hogy elkerüljük egy előrevetithető dráma bekövetkezését..

Egy Brazíliában, közel ezerötszáz gyereken elvégzett kutatás szerint az étkezések után történő 20 perces rágózás ( persze cukormentesen) helyre állítja a szájban lévő sav-bázis egyensúlyt, aminek köszönhetően a megfigyelt két esztendő alatt, majd tíz százalékkal csökkent a fogszuvasodás mértéke, a hiányzó és tömött fogak száma. A kutatók ezt jelentős pozitív hatásként értékelték. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy rágózás alatt javul az agy vérkeringése, csökken a stressz, az agresszió és persze a nassolás is. Akad olyan gyermekorvos, aki egyenesen azt javasolja a szülőknek, hogy inkább rágót adjanak édesség helyett gyermeküknek, ha jutalmazásra kerül a sor. Persze a rágózásnak ellenzői is akadnak fogorvosi berkekben, igaz csak elvétve. Amerikai vizsgálat szerint, ha túl sokat rágózunk nagyobb a fogínygyulladás és más fogágybetegségek kockázata. Az ideális időtartam 5-20 perc. De vajjon gondoltak-e ezen tényeken kivül arra a tényre is hogy a rágó légutakba való behatolása azonnali fulladást okozhat.Kerüljék a rágókat főként a kis korcsoportu gyermekeknél.!!!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése