Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 3., csütörtök

DR.BAUER-KISMAMA-BLOG

SÉTA TÉLEN A SZABADBAN, MEDDIG TARTSON, MIRE FIGYELJÜNK?

Séta a babával babakocsiban, vagy totyogó gyermekkel séta a parkban, mindenkinek jót tesz,de bizonyos feltételeket figyelembe kell venni,amiket az alábbiakban leirok.
Jó a szülőnek, mert kikapcsolódást biztosít, feltöltődhet energiával a jó levegőn, nagyokat szippantva abból, ugyanakkor pihentető is lehet. A kicsiknek is jó szórakozást jelent, nem beszélve a séta tanító jellegéről, azaz így is segíthetjük értelmi fejlődését. A jó levegőn eltöltött idő meghozhatja a baba étvágyát, és igen jótékony hatással van az alvására is, kisebbeknél akár a séta alatt, nagyobbaknál pedig utána.Kötelezőnek tartom hogy ezek a séták tömegtől távoleső helyeken történjenek,ellenkező esetben más virustörzsekkel felülfertőződhet vagy újrafertőződhet a baba.
Újszülötteknél először érdemes otthon, fokozatosan hozzászoktatni a kinti levegőhöz (10-14 nap). Ha ez megtörtént, akkor jöhet a séta a szabadban. Fontos, hogy télen rétegesen öltöztessük fel a babát, mert a rétegek között maradt levegő szigetel, és ha esetleg mégis melege lenne, le tudjunk venni róla egy ruhadarabot. Csecsemők estében a legpraktikusabb a bundazsák. A babakocsiba, ha alulról nem elég bélelt, érdemes gyapjú derékaljat tenni, így onnan is védve van a hidegtől. A sapka is elengedhetetlen, célszerű egy cérnasapka fölé egy vastagabb kissapkát húzni a baba fejére. A kezét is védeni kell a hidegtől, erre legmegfelelőbb a bundazsák kesztyű része. Jó egy kis takarót is betenni a babakocsiba, a bundazsák fölé.
Ha mínusz fokok vannak, érdemesebb kisebb időtartalomra kimenni a levegőre, esetleg többször egy nap, és nem egy alkalommal hosszabb ideig kint tartózkodni. 0 fok feletti hőmérséklet esetén 1-2 órát nyugodtan kint lehet tölteni a babával, de közben mindig nézzük meg, hogy a csecsemő nem fázik- e, vagy nincs túlöltöztetve. A szája és orra elé nem ajánlott pelenkát, vagy kendőt tenni, mert a kilélegzett levegő megfagy, és az érintkezik a baba arcával.
Ha nagyon hideg, szeles az idő lehetőleg tekintsünk el a baba szabad levegőre való vitelétől. Ügyelni kell arra is, hogy a babakocsit lehetőleg szélvédett helyen toljuk, és ha süt a nap, inkább az utca naposabbik oldalán közlekedjünk.
A nedves, párás levegőre is figyelni kell, hiszen ez jobban hűt, mint az ugyanilyen hőmérsékletű száraz levegő,jómagam ilyenkor nem ajánlom a sétát..
6 hónapos kor feletti babáknál, ha már ücsörög a babakocsiban, de még nem megy, bundazsákot, vagy kezeslábas bundazsákot adhatunk rá.
Alá harisnyanadrágot is húzhatunk a lábára. Itt is fontos, hogy a babakocsit, ha szükséges, alulról gyapjú derékaljjal béleljük ki, és a babakocsi lábzsákját is használhatjuk nagy hidegben. A sál, sapka, kesztyű elengedhetetlen, sapkából viszont már elég csak egy vastagabb. Anyaguk puha, kellemes színes legyen, hogy a babák is szívesen viseljék.
Totyogó kisgyermekek legpraktikusabb téli öltözéke az overall, ami alá még tudunk öltöztetni, és nem csúszik le a derekáról. Fontos a megfelelő lábbeli, mely akkor jó, ha meleg, vízálló, és könnyen fel lehet adni. Téli cipőből legalább egy számmal nagyobbat érdemes venni, mert a szűk cipőben, akármilyen meleg is a bélése kihűl a láb, mert nem tud mozogni. Totyogó kisgyermekek nagyon élvezik a havat, ezért különösen fontos vízhatlan nadrág, vízálló cipő beszerzése. Náluk havas, esős időben fokozottabban figyelni kell a ruha átnedvesedésére, átázására. Az átnedvesedett ruhát minél előbb vegyük le a babáról, és adjunk rá szárazat, hogy elkerüljük a megfázást. Már szobatiszta gyermeknél a legpraktikusabb a kétrészes overáll. Ha útközben pisilnie kell, nem kell a hidegben teljesen levetkőztetni. A totyogó gyermekek sokat mozognak, így rájuk kevesebb ruhát célszerű adni, mint egy babakocsiban ücsörgő babára. De a réteges öltöztetés , sál, sapka és kesztyű viselése náluk is szükséges.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése