Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 10., csütörtök

KISMAMA-BLOG-SZEMÉSZETI VIZSGÁLAT

FIGYELJEN FEL A GYERMEKE LÁTÁSÁRA

A gyermekek látását újszülött korban szűrik teljeskörűen és kötelezően, ezután legközelebb iskoláskorban.Személyes véleményem egybehangzik a gyermekgyógyázok többségének a véleményével- a két szűrővizsgálat elegtélen.

Bár az iskolai szűrővizsgálatok hatékonyak, a közben lévő időről sem lenne szabad elfeledkezni! Tudják-e a szülők, hogy gyermekük látását rendszeresen kellene ellenőrizni, már akkor is, amikor nem mutatkozik meg a probléma a gyengébb iskolai eredményekben, fáradékonyságban?

A látást ellenőrizni kell születéskor, majd a szem fejlődését egy éves és három éves korban, valamint az iskola előtt és az iskoláskor alatt is.

Ma már több betegség jól kezelhető és megelőzhető, de például a tompalátóság csak akkor gyógyítható, ha a gyermek 6 éves kora előtt felismerjük, és foglalkozunk vele!"

Javítani kell tehát az első néhány év szemészeti szűrésén. Ekkor kell felismerni a szem fejlődési rendellenességeit, a veleszületett, valamint a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat, a súlyosabb fénytörési hibákat, a kancsalságot és tompalátóságot.

Maga a szülő is észrevehet néhány rendellenességet. Az alábbiakban néhány egyszerű módszert mutatunk be:

  • Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.
  • A gyermek szemmozgását is könnyen ellenőrizhetjük. Ez ugyan még az első hónapokban koordinálatlan, de később párhuzamossá válik, vagyis mindkét szemgolyó ugyanabba az irányba tekintTakarja le a gyermek egyik szemét, ha ezt a csemete nem tűri el, akkor fennáll a gyanú, hogy a másik szemével rosszul lát.
  • 3-4 éves korban külön-külön takarja le a gyermek szemeit, mutasson kedvenc könyvéből kisméretű képeket. Ha a kicsi jól lát, akkor meg tudja nevezni őket.

Figyeljen arra is, hogy:

  • a gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt,
  • ha számítógépeznek, tartsanak óránként 10 perc szünetet,
  • ne nézzék túl közelről a tv-t,
  • a monitortól 40-60 cm-re üljenek.

Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a kisdiák nem lát jól, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán jönnek rá, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állnak. Számos eltérés akkor kezelhető a legjobban, ha nagyon pici korban észreveszik.

. Számos eltérés pedig csak akkor kezelhető, ha a lehető legkisebb korban felfedezik.


Miért nem jelzi a gyerek hogy nem jól lát?

A gyerekkor egyik nagy csodája a bámulatos alkalmazkodóképesség. Ez egyrészt jó, másrészt megakadályozza, hogy a gyerekeknél korán kiderüljön, hogy probléma van a látásukkal
Vizsgálatok csecsemőkortól.

Hat hónapos kortól egyéves korig terjedő időszakban nagyon fontos szűréseket lehet elvégezni. Ilyenkor a szakemberek trükkös tesztek segítségével értékelik a látásélességet, a szem fénytörő képességét, mozgékonyságát, a két szem összehangolt működését, valamint a szemek általános egészségi állapotát. Ezek alapján szűrik ki a szem különféle betegségeit, többek közt a gyenge látásélességet, a két szem nem összehangolt működését, a kancsalságot és a tompalátástKésőbbi életkorokban maga a szülő is felfigyelhet arra, hogy valami baj van a gyerek szemével.

Tünetek, amelyek észlelésekor szemészorvoshoz kell fordulni:

- kerüli a közelre nézést, minél távolabb igyekszik tartani magától a tárgyakat
- éppen ellenkezőleg: a távoli tárgyakat, személyeket nem ismeri fel
- úgy fordítja a fejét, hogy csak az egyik szemével lássa a tárgyat

- gyakran fáj a feje, szédül, fáradt,mindennemü huzamosabb ideig tartó fejfájásnál kötelező a szemészeti vizsgálat elvégzése

- napközben is dörzsöli a szemét

- mellényúl a felé nyújtott tárgyaknak, játékoknak

- állandóan vagy időnként kancsalít

- a pupilla területében furcsa visszfény látható.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése