Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 15., kedd

KISMAMA-BLOG-ÉLŐSKÖDŐK-KEDVENCEKBEN

ÉLŐSKÖDŐK A KEDVENCEKBEN

Sokan hiszik azt bizonyos betegségekről, hogy velük ez nem fordulhat elő. Ilyenek a paraziták okozta, állatról emberre terjedő betegségek is: Kevesen ismerik a valós veszélyt, ami pedig mindenkit, még az állatot nem tartókat is fenyeget.

Vadon élo és ház körül tartott állatok, legyenek azok nagyvadak, haszonállatok, rágcsálók, kutyák, macskák, madarak, baromfik vagy egyebek, egyaránt számtalan parazitát hordoznak szervezetükben. Ez igaz a házi kedvencek esetében is: bizony, még a kényén nevelt, plüsskuckóban tartott, samponnal fürdetett, pántlikás kiscica vagy selyempincsi is "otthont adhat" a legkülönbözobb bélférgeknek. Természetesen nem az állattartásról, netán a társállatról való lemondás a megoldás, hanem az, hogy mindenki ismerje ezt a veszélyforrást, és mindent tegyen meg az elkerülésére, amit állatgyógyászati segédlettel illetve megfelelo higiénia betartásával, elovigyázatossággal lehetséges.

A veszélyt felismerni, a szükséges ismereteket a köztudatban elterjeszteni annál is nehezebb, mivel a bélférgesség a húsevő háziállatokban nem okoz nagy, látványos megbetegedést. A legtöbb állat, különösen a felnőtt példányok gyakorlatilag tünetmentes hordozók lehetnek. Ennek oka, hogy az élosködő nem "legyőzni" akarja a gazdaállatát, hanem sokáig akar táplálékforrásán élősködni. A féreg azonban nem specifikus gazdába kerülve - ilyen az ember is - igen heves és sokszor nem gyógyítható szövődményeket produkál. Ráadásul a húsevő állatok bélférgeit nagyon nehéz az emberi szervezetből kihajtani.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése