Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 3., péntek

AZ AUTIZMUSRÓL

-AZ AUTIZMUSRÓL

Az autizmus egész életen át tartó, a korai gyermekkorban megjelenő fejlődési rendellenesség. Hatással van a személy kommunikációs képességeire, aki emiatt kevésbé tud a többi emberrel a megszokott módon kapcsolatokat létesíteni, barátságokat kialakítani, nehezére eshet érzelmeit kifejezni, illetve mások érzelmeit fogadni és érteni.. Gyerekek között elterjedtebb betegség, mint a rák, a cisztás fibrózis és a független szklerózis együttvéve. Minden 250. csecsemő rendelkezik autista spektrumzavarral. A betegség átlagosan négy-ötször több fiút, mint lányt érint.

Meglehet, hogy a család csak nagyon lassan fedezi fel, hogy a gyermek autista, s ez a folyamat mindannyiuk számára igen nehéz lehet. A rendellenesség nem mindig ugyanazokkal a tünetekkel jelentkezik, egyes gyerekeknél hamarabb, másoknál később. Azonban ahogy idősebbé válnak, egyre jobban reagálnak a különböző helyzetekre és emberekre, és egyre jobban élvezik a többi gyerekekkel való érintkezést, játékot. Az autista gyerekek számára is fontos az, hogy barátaik legyenek, és hogy szeretetet kapjanak a számukra kedves emberektől.

Azonban vannak gyerekek, akik távolságtartóak és zárkózottak maradnak, s azt a benyomást keltik, mintha nem lennének tudatában fizikai környezetüknek. Az ő számukra igazán nehéz szükségleteiket elmondani vagy kifejezni. Hajlamosak szokatlan, repetitív viselkedésre. Súlyosabb esetekben egyes gyerekek egyáltalán nem beszélnek. Az ő számukra, úgy tűnik, a többiek egyáltalán nem léteznek, a közösségi helyzetek felé nem mutatnak érdeklődést. Ezek az autizmus legfőbb ismertetőjegyei.

Az autizmussal rendelkező gyerekeknél igen eltérő tünetek jelentkezhetnek, amelyek súlyossága is rendszerint más a különböző gyerekek esetében. Viszont mindannyiukra igaz, hogy nehézségeik vannak a kommunikáció, a társas interakciók területén, lassabban tanulják meg az anyanyelvüket, illetve bizonyos esetekben sohasem kezdenek el beszélni. Szintén jellemző, hogy érdeklődési körük, kedvelt tevékenységeik száma viszonylag korlátozott. Az autista gyerekeknek csak egy része mutat súlyos tüneteket, ők egész életükben speciális gondozásra szorulnak.

Ugyanakkor az autizmus enyhébb formájával rendelkező, gyerekek értelmi-megismerő (kognitív) és kommunikációs fejlődése nem sokkal lassabb az átlagosnál. Noha a társas interakciók terén hátrányban vannak, de a legtöbb területen életkoruknak megfelelő ütemben fejlődnek. Az intelligencia tesztek is megerősítik, hogy értelmi képességeik átlagosak, vagy akár az átlagosnál jobbak. Az Asperger-szindrómás gyerekek jelentős része képes normális iskolába járni, felnőttként pedig önálló életet élni és dolgozni. Vannak azonban olyan gyerekek is, akiknek speciális iskolára, illetve felnőttként is segítségre van szükségük.

Az autizmus tünetei igen sokfélék és eltérően súlyosak, ezért gyakran nehezen lehet azokat felismerni. Gyakran a szülők csak későn fedezik fel a problémát, és sokáig nem fordulnak orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez, csak amikor a gyermek viselkedése már komoly nehézségeket jelent. Ez pedig hatással van a diagnózisra, illetve arra, hogy mennyire lehet javítani a gyermek állapotán. Ha a betegséget nem fedezik fel, és nem kezelik, az negatív hatással lehet nem pusztán a gyermek fejlődésére, hanem a család életére is.

Noha még mindig nem ismertek az autizmus pontos okai, illetve nem létezik biztos kezelési mód, de a korai diagnózis és beavatkozás nagyon is hasznos az érintett gyerekek számára. Ezáltal lehetővé válik, hogy a gyermek a szükségletei szempontjából ideális fejlesztési, viselkedési és oktatási programokban vegyen részt. Például egy speciális nevelési program segíthet a tünetek csökkentésében, a viselkedés fejlesztésében. Ezzel nem pusztán a gyermek élete válik könnyebbé, hanem a szülőké, testvéreké, hozzátartozóké. Hiszen minden esetben az autizmus komoly terhet jelent az egész család számára.

Az autizmus kezelése során gyakori a gyógyszerek alkalmazása. Noha magát a betegséget nem lehet gyógyítani, de ezen az úton a tünetek egy részét meg lehet szüntetni, a gyerek viselkedési problémáit kezelni. Ugyanakkor a gyógyszereket tekintve sok még a feltáratlan terület, és bizonyos gyógyszerek mellékhatásokat okoznak. Emiatt az orvosok jelentős része csak súlyosabb eseteknél ír fel gyógyszereket

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése