Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 6., hétfő

A CSECSEMŐ BŐRÁPOLÁSA

CSECSEMŐ BŐRÁPOLÁSA

Mottó: A csecsemőgondozás a fürdetéssel kezdődik és végződik.

Az élő szervezetet külső takaró veszi körül. Ezt az ember esetében bőrnek hívjuk. Az élő szervezetek megismerése vezetett oda, hogy ma már tudjuk a bőr nem csak egy egyszerű burok, hanem egy többszörös funkcióval rendelkező szervünk. Mindezekkel együtt az egyik legfontosabb feladata, hogy védőgátat képezzen a külvilág és a belső szervek között.

A bőr az élet folyamán ugyan olyan átalakuláson megy keresztül, mint más szerveink, fejlődik, növekszik, érik, stb. Így a megszületett újszülött bőre teljesen más, mint a mienk. Gondoljuk el, hogy a magzati élet során folyamatosan vízben ázik. Ugye mindenki maga előtt látja saját bőrét, amikor tartósan víz hatásának teszi ki. A magzat esetében ekkor a védelmet az un. magzatmáz biztosítja, amely egy egészen különleges összetételű „kenőcs” mely utánozhatatlan a kémia számára.

A megszületés után még egy ideig megmarad a bőrvédő magzatmáz hatása, de a folyamatos mosás lassan lekoptatja, ezért a bőrünk állandó ápolásra, gondozásra szorul.

Milyen is egy baba bőre? Miben különbözik a felnőtt bőrtől? Az újszülöttnek mind a fölső, elszáradó hám rétege, mind az alatt elhelyezkedő kötőszövet puhább, vékonyabb, lazábban kapcsolódik egymáshoz és az alatta elhelyezkedő rétegekhez. Ennek következtében sérülékenyebb. A verejték és faggyúmirigyek működése még szintén nem tökéletes. Ugyancsak különbséget mutat a víz és zsírtartalom, azaz több vizet és kevesebb zsírt tartalmaz. Mindezek következtében sérülékenyebb, fogékonyabb a fertőzésekre, külső behatolásokra.

Amennyiben a védelmi funkció gyengül és a külső, ártó behatások erősödnek hámsérülés, majd fertőződés jön létre, egyre súlyosabb elváltozásokat okozva. A védelmi funkció gyengülésének első mozzanata, amikor a bőr felületén lévő film réteg eltűnik. Ennek legfőbb ellensége a szappan. Tehát nem szabad mosakodni? De igen, csak meg kell választanunk a megfelelő szert hozzá.

Mi jellemzi a megfelelő mosdató, fürdető szert? Természetesen elsődlegesen a megfelelő tisztító hatás. Nagyon fontos az, hogy a mosdató, fürdető szer rendelkezzen úgynevezett visszazsírzó és vízfelvételt elősegítő hatással. Ezt lehet elérni a kettő az egyben szappanokkal, utánzsírzó, ápoló krémekkel.

Milyen összetevők azok, amelyek ezt a hatást biztosítják? Elsődlegesen a természetes, bőrbarát olajok, mint pl. a pálmaolaj, kukoricacsíra olaj. Nagyon fontos összetevők a különböző vitaminok, elsődlegesen az A és E vitamin.

A fentiek alapján a csecsemő, kisded bőrápolásáról, mosdatásáról a következőket lehet elmondani:

A csecsemő, kisded bőre érzékenyebb, mint a felnőtté, ezért elsődlegesen a kimondottan számukra készített szereket alkalmazzuk.

A készítmények természetes anyagokat, vitaminokat tartalmazzanak, lehetőség szerint ne főzött szappanokat.

Pótolják az elvesztett olajokat, vizet.

Ne irritálják a baba nyálkahártyáját, azaz szemét sem.

Ne tartalmazzanak olyan összetevőket, amelyek lenyelése súlyos tüneteket okozhat.

A csecsemőket, kisdedeket naponta egyszer fürdessük meg, melynek során eltávolítjuk a kezdetben nem meglévő, majd később sokszorosan fölszedett szennyeződést.

A fejét, álláspontom szerint, nem jó naponta mosni, mert elősegíti a fejbőr kiszáradását, amely a kellemetlen koszmó kialakulásának táptalaja lehet. Én elegendőnek tartom a heti maximum 2 – szeri mosást.

A bőr ápolásakor mindig használjunk ápoló krémeket, a csecsemőkori fejmosásnál, pedig olajos lemosást.

Manapság egyre több kiváló készítmény kapható, amely megfelel a fenti elvárásoknak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése