Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 6., hétfő

KISMAMA-BLOG-FÜRDETÉS-KÖLDÖKELLÁTÁS


ELŐKÉSZÜLETEK AZ ÚJSZÜLÖTT FÜRDETÉSÉHEZ, GYAKORLATI TANÁCSOK, KÖLDÖKELLÁTÁS

A fürdetés egy nagyszerű családi esemény, és a legmeghittebb gondozási tevékenységek egyike. A higiénia szempontján túl, a rendszeresség és a csecsemő napirendjének kialakításában is fontos szerepet játszik. Ilyenkor együtt lehet a család, és remek program gyermek és felnőtt számára egyaránt.

Mire kell figyelni a fürdetésnél?

  • A fürdetés lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjen (Általában este, elalvás előtt.)
  • Fürdetés előtt minden szükséges dolgot készíts elő (ruházat, ápolószerek, törülköző, pelenka)
  • Abba a helységben, ahol fürdeted babádat, megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani, ez kb. 22 -24 C fok (koraszülött, kissúlyú és császáros babák esetében ez akár 27 C fok is lehet)
  • Ha nem abban a helységben fürdeted babádat, amelyikben aludni fog, figyelj arra, hogy ne legyen túl nagy a hőmérséklet különbség a két helység között, mert könnyen megfázhat
  • A víz hőmérsékletét pár fokkal készítsd el melegebbre, mert így, amíg levetkőzteted, és beolajozod a hajlatokat, pont a kellő hőmérsékletre fog lehülni, és nem hül ki. (Ideális fürdetési vízhőmérséklet: 36-37 C fok, de vannak babák, akik ennél melegebb, vagy hidegebb vizet szeretik)
  • Mielőtt beletennéd babád a kádba, mindig ellenőrizd a víz hőmérsékletét, akár fürdőhőmérővel, akár a könyököddel
  • Mivel az újszülöttek hőszabályozása fejletlen, ügyelj arra, hogy kevés ideig maradjon teste teljesen fedetlen, vagy ha már levetkőztetted, és még tisztogatod testtájait, takard be pl. tetra pelenkával
  • A gyerekkád biztonságos elhelyezése nagyon fontos, nem eshet le, nem csúszhat le, nem borulhat ki belőle a csecsemő
  • A kád elhelyezésénél további fontos szempont, hogy olyan magasságban legyen, ami kényelmes testhelyzetet biztosít a fürdető számára is
  • Ha már babád egyedül tud ülni, akkor se hagyd soha egyedül a kádban
  • Ha a köldökcsonk még nem esett le, csak annyi vizet engedj a kádba, mely nem lepi el a baba pocakját (1 – 2 tenyérnyi magasan, kb. 5 cm), így nem éri víz a csonkot, megelőzve ezzel a seb felázását, és esetleges ráfertőződést
  • Amíg úgy érzed, hogy nem fogod biztosan babádat fürdetés közben, addig kevés vizet tegyél a kádba (5 cm)
  • Ajánlatos az első fél évben (érzékeny bőrű babáknál minimum az első évben) hipoallergén és illatanyag mentes készítményeket használni a tisztálkodáshoz. Régebben csak a gyógyszertári készítmények feleltek meg erre a célra, ma már azonban kellő körültekintéssel találunk a patikákban újszülött kortól alkalmazható kozmetikumokat, amelyek megfelelnek a fenti kritériumoknak. (Pl. Babe tusfürdő, és koszmó elleni sampon, Sudocrem antiszeptikus védőkrém)

KÖLDÖKELLÁTÁS

Születéskor a köldökzsinór elvágása után egy úgynevezett köldökcsonk keletkezik, amely az idő előre haladtával összeszárad és leesik. Ez attól függően, kinek kisebb, vagy nagyobb a köldökgyűrűje, kb.1-1,5 héten belül leesik, és 1-2 héten belül teljesen begyógyul. A küldök sebet tisztán, és szárazon kell tartani, nehogy fertőződjék. Ha szárazon tartjuk, a varr a teljes gyógyulásáig fedi, és védi. Semmiféle bekötést, leragasztást nem igényel. Éppen ezért, míg a köldökcsonk nem esett le, a kádban csak annyi víz legyen, mely háton fekvő helyzetben a hasát nem lepi el.

Ha bármilyen elváltozást tapasztalnál a köldök kezelése során, pl. köldök körüli pirosság, bűzös váladék, gomba alakú vadhús képződmény, akkor azt haladéktalanul meg kell mutatni a gyermekorvosnak.

Mindezeket a házi gyermekorvos írja föl receptre, de magasabb térítés ellenében recept nélkül is kiválthatod a gyógyszertárban.

Vannak, akik az alkohol helyett pl. a Betadint javasolják köldökellátáshoz, mert az nem szárít. Én a 70 % - os alkoholt szoktam ajánlani, és éppen a szárító hatás elkerülése végett fültisztító pálcikára téve, csak a köldökcsonkot, illetve alatta. Így elkerülhető a csonk melletti terület alkohollal történő feláztatása, és a bőr kiszáradása.

Milyen gyakorisággal

Ha még nem esett le a köldökcsonk, a köldökellátást célszerű minden pelenkázás alkalmával elvégezni, de minimum 4 – 5x / nap. Ha már leesett, elegendő kb.3x / nap, addig míg, már nem váladékozik a seb, és tisztításkor nem látható váladék, vagy vér a fültisztító pálcikán.

Ezen a képen az újszülött köldökcsonkja ugyan már leesett, de jól látható a technika: hüvelyk és mutató ujjunkkal finoman széthúzzuk a köldököt, és az alkoholba mártott pálcikával kitöröljük. Ha még nem esett le a csonk, akkor azt óvatosan kicsit megemelve, alatta kitisztítjuk a sebet. Minden törlésnél új fültisztító pálcikát mártunk bele az alkoholba, és ezt a műveletet mindaddig ismételjük, míg a pálcikán törlés után nem marad sem vér, sem váladék.


AZ ÚJSZÜLÖTT FÜRDETÉSE, FÜRDETÉSI FOGÁSOK

Olajozás

Fontos a fürdés előtti olajozás: ez megvédi a bőrt a kiszáradástól, ápol és tisztít.
Az újszülöttek bőre általában száraz, később pedig a megjelenő mély hajlatok és ráncok tisztán tartása érdekében lehet szükség olajozásra. Inkább gyógyszertári napraforgó olajat használjunk, mert az nem tartalmaz különböző illatanyagokat, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny babáknál. Az olajozást fürdetés előtt, pamut vattával végezzük. Minden területhez új vattapamacsot használjunk. Ügyeljünk arra, hogy a csúszós babát is biztonsággal tudjuk tartani. Ennek legjobb módja, ha háton fekve bal alkarunkra fektetjük, miközben átkulcsoljuk a bal vállát a mutató és hüvelykujjunkkal. Így a másik kezünk szabadon. Amikor beteszed babád a kádba, biztosan fogd őt. Ha a legkisebb bizonytalanság is van kezeidben, ő megérzi, és sírással fog reagálni rá. A képen látható fogás nagyon biztonságos, és kényelmes mind a babád, mind a te számodra.

Kivitelezés:

Egyik kezeddel fogd át a vállövét, míg fejecskéje az alkarodon nyugszik. A másik, szabad kezeddel meg tudod őt fürdetni.

Hasra fordítás a vállöv átfogásával.

Fürdetés

Vetkőztetés előtt tegyük tele először a kádat hideg vízzel, majd ehhez adjuk a melegvizet. A víz hőmérséklet 34-36°C legyen. A víz hőmérsékletét karunkkal ellenőrizzük. Aki bizonytalan a hőmérséklet megítélésében, használjon hőmérőt. Gyengéden tegyük a babát a fürdővízbe, a fejét és a hátát karunkkal alátámasztva. Másik kezünkkel lemossuk a babát, kezdve az arcával, szemétől lefelé haladó mozdulattal. A szabad kezünket használva szappanozzuk be. Vigyázzunk, ne kerüljön szappan a baba szemébe! Szappan helyett használhatunk babafürdetőt is. A hajlatokat még a kádba tevés előtt a pakolón olajos vattával töröljük meg, majd a fürdővízzel tisztítsuk meg a ráncokat. Amikor végeztünk a fürdetéssel, emeljük ki a babát a kádból és tegyük bele egy meleg flotír törölközőbe, ami alatt egy tetra pelenka anyagából készült fürdőlepedő van. Így a tetra anyag hamar felszívja a baba bőréről a nedvességet, és azt kivéve alóla még mindig ott van a száraz flotír törülköző, amivel betakargatjuk, míg a tisztálkodási műveleteket be nem fejezzük.

Ha már emeli a fejét a baba és rugdalózni kezdett, a fürdetést is élvezni fogja. Ahelyett hogy testét megfeszítve tartaná, elkezdi élvezni, ahogy a teste a vízben lebeg, és ettől könnyűnek, erősnek, szabadnak érzi magát. Mire három hónapos lesz, a fürdetés válhat a baba egyik kedvencévé. Ha tényleg azzá vált, hagyjunk rá jó sok időt, had élvezze ki minden percét. Legjobb az esti etetés előtt fürdetni a babát, ha hosszan pancsolhat, rugdalózhat, jobban előkészül az éjszakai alvásra.

Hajápolás, koszmo

A baba hajápolása is hozzátartozik a fürdetési teendők közé, de nem a mindennapiakhoz. Általában hetente egyszer, kétszer elegendő a csecsemő haját megmosni. Abban az esetben, ha babánk izzadékony,vagy nagyon meleg van kint, lehet gyakrabban is hajat mosni.

A koszmo a fejbőr enyhe szeborreás elváltozása. Az okozza, hogy a bőr túl sok faggyút termel, a fejen pörköt képez, és így izgathatja azt. Előfordulása az első pár hónapban gyakori. A fejbőrön méz sárga pörköcskék jelennek meg.

Kezelése:

Fürdetés előtt kb.20 perccel, kenjük be olajos vattával a csecsemő fejét, a hajas fejbőrét, ott, ahol a lerakódás látható. Majd húzzunk rá egy cérnasapkát, és hagyjuk így a fürdetésig. Fürdésnél mossuk meg a haját, sokat segíthet, ha koszmo elleni samponnal tesszük ezt, és a haj megtörlése után fésűvel eltávolíthatjuk a koszmot, vagy nagy részét. Ezt a műveletet másnap is meg kell ismételni, mindaddig, míg teljesen el nem tűnik a hajas fejbőrről ez a lerakódás. (Általában pár nap.) Figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne puha bébi hajkefét használjunk erre a célra, hanem egy kicsit keményebb fogú fésűt. A hajas fejbőr fésülése közben a kutacsok területén óvatosan kell haladni

Szem

A szemet a folyamatosan termelődő könny tisztán tartja. Ezért az egészséges szemmel nincs teendő, nem kell semmit csepegtetni bele.

Azonban bizonyos esetekben előfordulhat a szem váladékozása és könnyezése. Sok csecsemő szemében pár napos korban enyhe gyulladás tünetei jelentkeznek, mely a szem váladékozásában nyilvánul meg. Ennek valószínűsíthető oka, hogy a szemtől az orrba vezető könnyelvezető csatorna az éretlenség miatt még nem nyílt meg teljesen. Kezelésre nincs szükség, általában magától is kitisztul. Ha huzamosabb ideig fennáll ez a probléma, konzultálni kell a gyermekorvossal, aki valószínűleg szemész szakorvoshoz irányítja a csecsemőt, könnycsatorna átfújásra.

A szem váladékozása előfordulhat még, bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében. A szem nyálkahártyája begyullad, és váladékozás látható a szemzugban, vagy akár ébredéskor a szempillák szinte összeragadnak a váladéktól, és nehezen nyithatók. Ebben az esetben feltétlen szemész orvoshoz kell fordulni, aki szemcseppekkel gyorsan és hatékonyan tudja kezelni a szem kötőhártya gyulladását.


Szem váladéktól való megtisztítása:

Langyos kamillás főzetbe megnedvesített steril vattával, határozott de óvatos mozdulattal kitöröljük a váladékot, a külső szemzugtól indulva a belső felé, azaz az orrgyök felé. Aztán váltott vattával megismételjük a műveletet, mindaddig, míg nem lesz a szem váladéktól mentes.

Ha odaérinted a vattát babád külső szemzugához, ő reflexszerűen be fogja csukni a szemét, és már indíthatod is a mozdulatot. Fontos, hogy közben biztosan fogd a babád fejét, nehogy közben elkapja, és véletlenül belekapj a szemébe.

Arc

Az arc tisztítása során elegendő, hogy ha eleinte egy langyos vizes vattával áttörölgeted, később a fürdető vízzel lemosod.

Körömvágás

A baba körmét akkor a legkönnyebb levágni, mikor alszik. Használhatsz hozzá körömvágó csipeszt, vagy legömbölyített körömvágó ollót. Lényeg, hogy az csak a babáé legyen, más ne használja. Újszülött korban gyakran „vízszintesen hasad” a babák körme, így könnyebben kikarmolhatják magukat, ezért érdemes a sarkos széleket levágni, vagy kis zoknit húzni alvás közben a kezére.

Orr és a fül

Mindkettő olyan szerv, mely önmagát tisztítja, ezért soha ne akarjunk föltolni, vagy belenyomni valamit azokba.

Az orrüreg belső nyálkahártyáját láthatatlan apró csillók fedik, ezek állandó mozgásukkal a váladékot és az esetleg bekerült porszemcséket az orr elülső részébe juttatják. A váladék, az orr bemeneténél lévő nagyobb szőrszálakon gyűlik össze. Ez csiklandozza a baba orrát, és vagy kitüsszenti, vagy kidörzsöli.

Orrüreg tisztítása:

Fürdetés során kicsit be lehet nedvesíteni az orrüreg nyílását, és a törülköző, vagy a pelenka sarkával könnyen ki lehet törölni a baba orrából a beszáradt váladékot. Csak szükség esetén használjuk a fültisztító pálcikát az orrjáratok tisztítására. Beszáradt váladék esetén, előbb annak fellazításáról kell gondoskodni, pl. tengervizes oldat orrjáratba juttatásával, majd a már fellazított orrváladékot el tudjuk távolítani a fent leírt módszer valamelyikével.

A fülzsír, a fülkagyló bőr által kiválasztott természetes anyag. Védi a fület a fertőzéstől, és megakadályozza, hogy por, vagy homok kerüljön a dobhártya közelébe. Némelyik csecsemő fülében több fülzsír termelődik, mint másokéban, de ezzel nincs különösebb teendő.

Fül tisztítása:

A fül tisztításánál csak a fülkagyló, és a hallójárat bemenetét szabad tisztítani, beljebb nem. Tisztításhoz célszerű a pelenka anyagból készült fürdőlepedő csücskét alkalmazni, és azzal kitörölni az esetleges váladékot a fülkagyló külső részéből. Fültisztító pálcikával lehetőleg ne használjunk, mert azzal csak befelé toljuk a fülzsírt, vagy megsérthetjük a dobhártyát, ha a baba közben véletlenül elkapja a fejét. Ha valaki mégis ragaszkodik a fültisztító pálcikához, akkor mindenképpen a legömbölyített végűt javasolom.

Tisztába tevés, nemi szervek higiéniája

Alapvető szabály, a törlőkendő helyes használata. Mindig fentről lefelé, a végbél felé történjen a széklet és a vizelet letörlése a genitális tájékról. Kislányok tisztálkodásánál a szeméremrésbe benyúlni nem szabad, fiúgyermek estén pedig a fityma visszahúzását az első életévben mellőzni célszerű. Annak állapotát, hátrahúzhatóságát a gyermekorvos figyelemmel kíséri. A szennyeződés eltávolítása után popsi krémmel bekenjük a baba bőrét, melyet vékony rétegben viszünk fel. Egyszerre hintőport, és krémet használni nem szabad, mert e kettő keveréke összecsomósodik, és kidörzsöli a baba bőrét. Ajánlatos ezen a területen inkább csak popsi krémet használni, mely védi a baba bőrét a széklet és vizelet által okozott felmaródástól.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése