Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 4., szombat

NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI

-NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI

A FOGÁPOLÁST

Nagyon sokan abban a hitben élnek, hogy a szájápolás csak akkor kezdődik mikor már kibújtak a baba fogai. Sajnos nem így van, a száj ápolását már a baba születése után el kell kezdeni. Minden etetés után gyengéden töröljük meg a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy esetleg egy nedves gézdarabkával.

Első fogak

A fogak kibújása mindig egy zűrösebb időszak mind a baba és mind a család számára. Az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előretörése duzzanattal, fájdalommal jár. Nagyon fontos, hogy az ínyt ebben az időszakban masszírozzuk vagy lehűtött rágókát adjuk a babának. Hűtőrágókákat kifejezetten erre az időszakra lettek kifejlesztve, hogy hűtsék a baba ínyét a kellemetlenségek ellen.

Miután kibújik a baba első foga, minden reggel és este gondoskodnunk kell a baba fogainak tisztításáról, a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése ellen. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával. A gyermekek minél korábbi szoktatása, és példamutatásunk javasolt az igényes szájápolás megalapozásához.

Fogkefe

A baba egyéves kora körül már használhatunk fogkefét. A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatók. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után pedig azonnal ajánlatos kicserélni.

Hogyan mossuk meg a gyermek fogát?

A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét a fognyak-íny határára, és apró gyengéd ún. sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket.

Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a foga külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg.

A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk. Végül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is. Fogmosás végén figyeljen arra, hogy gyermeke alaposan kiöblítse a száját!

Egy kis érdekesség a fluoridról!

Tudjuk mindannyian, hogy a fogmosás elsődleges célja annyi lerakódást eltávolítani, amennyit csak lehetséges, és a fogkrém ezt a feladatot legsikeresebben a fluor segítségével teljesíti. Tudományosan igazolt tény, hogy a fluoridok fogvédő hatásúak. A védő hatás érvényesül a foggal történő közvetlen érintkezés útján ( fluorid tartalmú fogkrémek), és belsőleg egyaránt. Sajnos a legtöbb helyen az ivóvíz nem tartalmazza a szükséges mennyiségű fluoridot, ezért azt más úton kell pótolni. Ennek módja elsősorban a külsőleges alkalmazás, tehát fluorid tartalmú fogkrémek használata révén történjen. Az optimálisnal nagyobb mennyiségű tartós fluorid bevitel foltos zománc kialakulásához vezethet. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebb az 1-6 éves korosztály. Éppen ezért tabletta formájában történő fluorid adagolásra csak orvosi javaslatra kerüljön sor. A fluorid azonban nem csodaszer. Csak alapos fogápolással és egészséges táplálkozással együttesen hatásos a fogbetegségek ellen.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése