Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 6., hétfő

A HELYES SZOPTATÁS KIVITELEZÉSE

A helyes szoptatás kivitelezése

Lehetőleg szülés után fél-egy órával történjen meg az első mellre helyezés. Az újszülött ilyenkor előtejet (kolosztrumot) szopik. Ez egy sűrű sárgás anyag, amelynek elválasztása már a szülés előtt megkezdődik. Mennyisége nem sok, de a baba számára nagyon fontos. Az előtej sok védőanyagot tartalmaz, valamint magas a sótartalma, amely segít az első széklet, a magzatszurok (meconium) kihajtásában. A korai mellre helyezés az anya szempontjából is lényeges, hiszen a tejelválasztást a szoptatás stimulálja.
A baba igényeinek megfelelő időközönként szoptassunk! Ez kezdetben gyakoribb, 1,5-2 óránkénti szoptatást jelent. Az újszülött gyomra kicsi, hamar telítődik, és gyakrabban éhezik meg. Ahogy a gyomor mérete növekszik, egyszerre több tejet tud befogadni, aminek emésztése is több időt igényel, ezért 2-3-4 óra hosszáig sem igényli az etetést.
Alkalmanként 15-20 percnél ne szoptassunk tovább, mert ennyi idő alatt minden bizonnyal kiürült a mell, viszont a mellbimbó hámszövete felázhat, ami berepedezést, sebeket okozhat. Utólag már sokkal nehezebb a sérüléseket helyrehozni.
Próbáljunk ki többféle szoptatási pozíciót, részint, hogy eldönthessük melyik a számunkra megfelelő, részint mert többféle helyzetet variálva a mell jobban kiüríthető. Ujjunkkal tartsuk távol az emlőt a csecsemő orrától, hogy tudjon lélegezni. A megfelelő testhelyzetnek az anya számára is kényelmesnek kell lennie.
Mindig ügyeljünk arra, hogy a csecsemő ne csak a mellbimbót, hanem a körülötte lévő bimbóudvart is a szájába vegye, mert az ott található záróizom összenyomásával fog a tej a szájába ürülni.
A mellről való levételnél legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak. A baba szája szopáskor vákumot hoz létre, tehát ne próbáljuk egyszerűen kihúzni szájából a mellbimbót, mert komoly sérülést szenvedhet, hanem kisujjunkat dugjuk be a baba szájzugába, ezzel feloldva a légüres teret, és csak ekkor vegyük ki a mellet. Ha a baba jóllakott gyakran előfordul, hogy leválik a mellről, nem kell az ujjunkkal manipulálni.
Szoptatás során a baba levegőt is nyel, ezért utána függőleges helyzetbe kell hoznunk, fejét és hátát megtámasztva. Büfiztessük néhány percig, míg a levegő hallhatóan távozik.
Utána legfontosabb dolog a fejés. Választhatunk mechanikusan működő vagy elektromos készüléket, esetleg fejhetünk kézzel. Nagyon lényeges, hogy a mellben maradt tejet az utolsó cseppig kiürítsük, mert csak akkor fog megfelelő mennyiségű tej termelődni a következő szoptatáshoz. A kiürült mell a tejtermelés legfontosabb kiváltó ingere.
Ha szotatás megkezdésekor a mell nagyon feszül, érdemes keveset kifejni belőle, hogy a pici megfelelően tudja szájába venni a mellbimbót és a bimbóudvart is.
Vannak szerencsés anyukák, akiknek elég 1-2 hónapig fejni, és a fejés abbahagyása után is rengeteg tejjel büszkélkedhetnek, a gyermek szinte bármennyit szopizhat. Ám vannak olyan anyukák is, akiknek naponta meg kell dolgozni azért, hogy megfelelően táplálhassák csecsemőjüket.
A mell tisztán tartása
Szoptatás előtt ajánlott a mellett tiszta vízzel lemosni, a szappanos lemosás viszont kerülendő, a szappan szárító hatása miatt. Ha valamilyen okból mégis szappanos lemosást alkalmazunk, válasszunk színezék és illatmentes szappant, pl. babaszappant. Szoptatás után mindig mossuk meg mellünket, utána kezdjük el kifejni a benne maradt tejet. A fejés végeztével kezünkkel nyomjunk ki egy csepp tejet és azt kenjük szét a mellbimbón. Az anyatejnek ugyanis nagyon jó védő és regeneráló hatása van, ami védi a mellett a kiszáradás és berepedés ellen. Ha mindig tiszta fehérneműt használunk, szoptatás előtt sem fontos a mellett megmosni. Amikor olyan helyen tartózkodunk, ahol erre nincs lehetőség, például az autóban úton vagyunk, ne okozzon problémát, nyugodtan megetethetjük az éhes apróságot.
A lefejt tej sorsa
A csecsemő nem mindig egyformán éhes, a tej sem egyforma mennyiségben termelődik minden alkalommal. Amikor a szoptatás után kifejjük az anyatejet, és mennyisége a 20 ml-t meghaladja, érdemes hűtőszekrényben tárolni. Hűtőben, +4-5 Celsius fokon egy napig tárolható. Ha ez idő alatt a csöppség több tejet igényel, mint ami rendelkezésre áll, a lefejt tejjel tudunk pótolni. A pótlást lehetőleg kiskanállal vagy pohárból adjuk, de tapasztalataim szerint léteznek olyan cumisüvegek, amelyek cumija a mell alakját utánozza, e mellett csak egy parányi lyuk van rajta, ezért a csecsemőnek ugyanúgy meg kell dolgoznia az ételért, mintha a mellből szopna. Ezek a cumisüvegek kevésbé erősítik az üvegre való átszokást, hiszen a baba részéről sok munkát igényelnek és az anyával való testkontaktust, a melegséget nem pótolják.
Ha ügyeltünk rá, hogy a mell tiszta legyen fejéskor, a tejet le is fagyaszthatjuk. Csak olyan fagyasztóládát használhatunk, ami képes a gyorsfagyasztásra (-20-24 0C). Így maximum 3 hónapig eltartható. A fagyasztáshoz a kereskedelemben kapható steril zacskókat használjunk. Fagyasztani azért érdemes, hogy bármikor rendelkezzünk pótlási lehetőséggel. Ha netán valamiért másra kell bíznunk a babát, ő is meg tudja etetni, vagy ha valamilyen betegség miatt néhány napig nem szoptathatunk, a csecsemő ne maradjon élelem nélkül. A fagyasztott tej felengedtetése hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten ajánlott. A kívánt hőmérséklet eléréséhez vízfürdőbe helyezhetjük, de ne felejtsük el összerázni, mert fagyasztás hatására a tej zsír és víz fázisa különválik.
Akinek több teje termelődik, mint amennyit a gyermeke képes elfogyasztani, leadhatja a tejgyűjtő állomásoknak is, ily módon azok a babák is anyatejhez juthatnak, akit bármilyen okból anyja nem tud szoptatni.
Szoptatási nehézségek
Mit tegyünk, ha kevés az anyatej?
Ha kevés az anyatej, meg kell próbálni a tejtermelést fokozni, mielőtt még tápszeres pótláson gondolkodnánk.
Tegyük mellre a babát gyakrabban, akár 1-2 óránként. Éjszaka is többször szoptassunk.
Mindig fejjük ki a megmaradt tejet az utolsó cseppig. Ha eddig kézi fejést alkalmaztunk próbáljunk ki valamilyen fejőgépet is. Szoptatás illetve fejés előtt óvatosan masszírozzuk át a mellet.
Nagyon sok folyadékra van szükség, minél többet igyunk! Személyes tapasztalatom, hogy 3-4 liter folyadékot kellett innom naponta. Kedvező hatásúak a tejtermelést serkentő teák is. Szoptatás után mindig igyunk egy pohár folyadékot, aki meg tudja oldani, akár szoptatás közben is.
Étrendünket úgy állítsuk össze, hogy vitaminban gazdag legyen, esetleg külön vitaminpótlásra is szükség lehet. Naponta többször iktassunk be húst a fehérje és vas ellátottság biztosítására.
Pihenjünk sokat! Amikor a csemete alszik, aludjunk mi is. Pihenés közben a tejtermelés is intenzívebb.
Ha nem viselünk melltartót, a mell szabadon mozoghat és több tej termelődik, de tudnunk kell, hogy ennek későbbi hátránya a mell alakjának jelentős megváltozása.
Ha szülés utáni depresszióra gyanakszunk, azonnal keressünk fel orvost, mert nemcsak a baba szoptatása kerül veszélybe, hanem az egész meghitt viszony az édesanyjával.
Híg, rossz anyatej
Híg, rossz, nem megfelelő összetételű anyatej nem létezik!
 Ha a baba (főleg az újszülött) óránként éhes, nem biztos, hogy kevés a tej, csak kicsi a gyomorkapacitása, hogy egyszerre nem fér több bele. Próbaszopással lehet ellenőrizni, mennyit szopik. Ilyenkor mindig 24 órás megfigyelést végezzünk.
Teli mellből való szoptatás kezdetén híg, szürkés színű tej ürül, aminek nagyon magas a laktóz tartalma. A laktóz gyorsítja a bélműködést, ezért érzékeny babáknál hasfájást okozhat.
Az is jelenthet gondot, ha az anyának nagyon sok teje van, sok termelődik ebből a híg tejből is, aminek a tápértéke kisebb, mint az utána ürülő sűrűbb, sárgás-fehér színű tejé. Ha a csecsemő sokat fogyaszt ebből , nem biztos hogy hascsikarása lesz, esetleg azt vesszük észre, hogy óránként megéhezik. Laikusok ilyenkor mondják, hogy nem jó a tej. A megoldás pofon egyszerű, szoptatás előtt ki kell fejni a híg részt és utána tegyük mellre a babát.
Egyedi esetekben, egyéb, itt nem szereplő probléma esetén érdemes védőnő tanácsát kérni.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése