Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 6., hétfő

ELSŐ SZÉKLETEK:MEKONIUM,ANYATEJES SZÉKLET

Első székletek: meconium, anyatejes széklet

A baba első heteiben, hónapjaiban a szülőket foglalkoztató egyik legfontosabb kérdés, hogy mi van a pelenkában - és hányszor. Az első székletek színe, gyakorisága és milyensége "normális esetben" is széles skálán mozoghat, és babánként eltérő lehet.
Magzatszurok (meconium)
A magzat bélrendszerében már az anyaméhben keletkezik "széklet", amely a születés utáni 1-2 napon belül ürül a szervezetből. Ez a sötétzöld, olykor fekete színű, sűrű, ragadós massza az úgynevezett magzatszurok (meconium), amely a lenyelt magzatvízből és az abban található, megemésztett szöveti darabokból, leváló bélsejtekből, hámsejtekből, epefestékből, nyálkadarabokból tevődik össze.
A magzatszurok az első napokban 2-3 alkalommal, de akár minden szoptatás után is ürülhet az újszülött szervezetéből. Amikor ez az anyag kiürült, beindul a baba valódi emésztése, és széklete is jelentősen megváltozik.
Kóros anatómiai eltérés, felszívódási rendszerbetegség is állhat annak hátterében, ha a magzatszurok nem távozik a baba szervezetéből. Ilyen esetben a babát megfigyelik, különböző vizsgálatokat végeznek rajta, hogy megállapítsák a meconium hiányának okát.

Anyatejes széklet

A születést követő 2-3 napon belül az újszülött széklete megváltozik. Színe jóval világosabb, sárgásabb, állaga sokkal lazább, hígabb lesz, mint a magzatszuroké, szaga enyhén savanykás, de nem különösebben kellemetlen - ez az úgynevezett anyatejes széklet.
Az ürítések gyakorisága az első hetekben általában napi 6-10 alkalom - gyakorlatilag minden étkezés közben vagy után megtelik a pelus -, később azonban jelentős eltérések alakulhatnak ki a babák szokásai között.
A különbségek természetesen nem azt jelentik, hogy baj van az emésztéssel, ha a mi babánk nem kakil annyiszor, mint a szomszéd kislány.
Szoptatott babáknál a napi több alkalomtól a heti egyszeri ürítésig sok minden "normális" lehet: kezdetben gyakrabban kakilnak, majd 3-4 hónapos kor körül a csak anyatejet evő babák szinte mindent hasznosítanak az elfogyasztott táplálékból, így ritkábbá válik a széklet. Az sem ritka, hogy egy csak anyatejet kapó baba egyik nap háromszor-négyszer kakil, majd napokig semmit.
Szoptatott babáknál gyakran okoz rémületet a zöldes színű, hígabb széklet. Ennek hátterében több ok is állhat. Ha a baba egyébként jó kedélyű, szépen gyarapodik, elsőként az epefestékre gyanakodhatunk. Megfelelő sebességű emésztésnél az epefesték már eltűnik a székletből, mire az a végbélbe kerül. Amennyiben azonban az emésztés sebessége lelassul, a táplálék gyorsabban halad át a tápcsatornán, ennek eredménye a feltűnően zöldes kaki.
Ezt okozhatja az előtej-utótej arányának eltolódása (a baba szopási szokásaitól függően), a zsírosabb tej, a fogzási szakasz, de egyes betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet, így ha megijedni nem is, figyelemmel kísérni a kicsi szopását és következő székleteket mindenképpen érdemes.
Talán még nagyobb ijedtséget vált ki a véres széklet. Ennek hátterében sokszor csak annyi áll, hogy a kicsi szoptatás közben megsebesítette a mellbimbót, és abból került vér a pocakjába. Amennyiben azonban ezt az okot kizárhatjuk, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Mennyit?

Általában a széklet gyakorisága nem mérvadó a "rendellenesség" kimondására: a "rendben van így?", "tennem kellene valamit?" kérdések megválaszolásához figyelembe kell vennünk a baba életkorát, étkezési szokásait, a családi hajlamosító tényezőket (például a szorulásra), a széklet milyenségét, a kicsi hangulatát és gyarapodási arányait egyaránt.
Tápszert (is) kapó, illetve pépeket, gyümölcsöket is fogyasztó, hozzátáplált babáknál eltérő a helyzet, mint a csak anyatejet evőknél. Náluk napi egy kakilás jelenti a "normális" mennyiséget, mert ha nem ürül folyamatosan a széklet, a kicsi pocakja felpuffadhat, görcsölhet, a széklet keményebb lesz, jobban kell erőlködnie, nyomnia, fájdalmasabbá válik az ürítés.

Újabb vízválasztó: a hozzátáplálás

Hozzátáplálás kezdetén sokszor szinte "érintetlenül" látjuk viszont az első falatokat. Ez annak a jele lehet, hogy a baba emésztése még nem elég érett; várjunk néhány hetet, és utána próbálkozzunk ismét a szilárd(abb) ételekkel.
A puffadást, szorulást szoptatott csecsemőknél is tapasztalhatjuk, ilyenkor első dolgunk az édesanya étrendjét ellenőrizni. Ha ő kerüli a puffadást, szorulást okozó ételeket, vitaminokat, általában a baba gondjai is megoldódnak.

Egy kis segítség - ha sok, ha kevés

A gyermekorvosok általában azt ajánlják, ha a babának legalább háromnaponta nem sikerül kakilni, segítsünk neki. A fentiek alapján láthattuk, hogy ez tényleg egy átlagszám - nem mindegy, mekkora és mivel táplált csecsemőkre vonatkoztatjuk.
Amennyiben valóban szüksége van segítségre, több módszer áll rendelkezésünkre. Kisgyerekek, különösen csecsemők esetében csak nagyon szélsőséges estben alkalmaznak gyógyszeres beavatkozást. Kezdetben a tornáztatást ajánlják, majd a szélcső - vagy a hőmérő - végbélbe dugását, amely székelési ingert vált ki. Ha ezek a módszerek hatástalanok, glicerines kúpot, esetleg beöntést alkalmazhatunk.
4-5 hónapos csecsemőknél már a kevés cukorral ízesített kamillatea, a több folyadék bevitel, illetve néhány gyümölcs is "bevethető". Az alma, a banán ilyenkor csak még jobban megfogja a székletet. Tartós sikertelenség esetén Laevolac szirup adása megfontolandó.
A kezdeti hígabb széketek esetében sokszor nem könnyű megállapítani, hasmenésről van-e szó, vagy természetes állapotról.

 Ha vizesnek látszik, nem csak hígnak, és a megszokottnál jobban kicsípi a baba fenekét, hasmenésre gyanakodhatunk. Ilyenkor fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre, és kérjük ki a gyerekorvos tanácsát.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése