Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 24., péntek

NYAKI SIPOLY CISZTA GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN

Nyaki sipoly, nyaki cysta

Lateralis nyaki sipoly, fistula colli lateralis, branchiogen fistula,

A nyak egyik vagy mindkét oldalán, a középvonalhoz közel, általában a kulcscsont és a szegycsont izülete felett piciny nyílás látható. Gyakran ez a nyílás váladékozik, tiszta nyálszerű váladék ürül rajta. Sokszor a váladék be is fertőződik, kisebb tályogok is kialakulhatnak. Az esetek egy részében semmilyen tünet nincs, csak kis behúzódás látható a bőrön (1.kép). Extrém esetben a pangó váladék kellemetlen leheletet is okozhat.
Az elváltozás egy embrionális maradvány, a kopoltyúívek egyikéből alakul ki. A fenn részletezett sipoly a nyak szélén a 4. kopoltyúív maradványa. A sipoly a garat és a bőr között teremt összeköttetést és a nyaki verőér (a. carotis) villájában halad.
Az első kopoltyúív maradványai sokkal ritkábban fordulnak elő. Sipolyok itt a fül előtt, mögött és az állkapocs szögleténél láthatóak.
Kezelése a műtéti eltávolítás(2.kép). A recidíva, azaz újbóli sipoly kialakulása nem ritka.

Középső nyaki sipoly, ciszta, cysta colli mediana, thyreoglossus cyst

A nyak középvonalában lévő sipoly vagy cysta a nyelvet és a pajzsmirigyet összekötő emrionalis járat a ductus thyreoglossus maradványa. A nyakon gyakran váladékozó nyílásként észlelik. Ha a járat nyaki része begyógyul és a járat a középső részen kiszélesedik, a benne lévő váladék felszaporodik cysta alakul ki.
A váladékozás mellett a cysta és a járat is begyulladhat.
A kezelés műtéti eltávolítás. A műtét során ügyelni kell arra, hogy a nyelvcsont középső részét kellő mértékben eltávolítsuk, különben az elváltozás könnyen kiújul. A nyelvcsont középső részének eltávolítása semmilyen hátránnyal nem jár. A recidíva ennek ellenére nem ritka.
A képen látható középső nyaki cystát a nyelvcsonthoz vezető járattal és a nyelcsont egy részletével együtt távolítottam el, a nyaki bőr sebét varrat helyett szövetragasztóval zártam, hogy a heg a későbbiekben a lehető legkevésbé legyen látható 

IKONOGRÁFIA.

1-2-


3-

4-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése