Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 4., szombat

Staphylococcus okozta leforrázott bőr szindróma/LEYLL SZINDRÓMA/

Staphylococcus okozta leforrázott bőr szindróma
A staphylococcus okozta "leforrázott bőr" szindróma (staphylogen Lyell-szindróma) kiterjedt bőrfertőzés, melynek nyomán a bőr leválik, mintha megégett volna.
A staphylococcusok bizonyos típusai mérgező anyagot termelnek, melyek hatására a bőr felső rétege leválik a bőr többi részétől. A Staphylococcus fertőzések néha toxikus sokk tünetegyüttest váltanak ki, amely életveszélyes állapot.
A Staphylococcus okozta "leforrázott bőr" szindróma csaknem mindig csecsemőket, fiatal gyermekeket, és sérült immunrendszerű embereket támad meg. A kórházi személyzet Staphylococcusokat hordozhat a kezén, és a baktériumokat csecsemőről csecsemőre viheti át, néha járványt okozva a kórházi gyermekosztályon.
Tünetek
Rendszerint körülírt, pörkös fertőzéssel kezdődik, mely ótvarhoz hasonló. A fertőzés a fartájékon, vagy a köldökcsonk körül jelenik meg az első életnapokban. Az 1-6 éves gyermekeknél esetleg az orr vagy a fül körüli pörkös területen kezdődik. Egy napon belül vörös foltok jelennek meg a pörkkel fedett terület körül. E területek fájdalmasak lehetnek. További nagy felületen piros lesz a bőr, és könnyen felszakadó hólyagok keletkeznek.
A bőr felső rétege érintésre vagy enyhe dörzsölésre, gyakran nagy lemezekben elkezd leválni. További 1-2 napon belül az egész bőrfelület érintetté válik, a gyermek súlyos beteg lesz lázzal, hidegrázással, elesettséggel. A védő bőrfelület elvesztésével az idegen baktériumok és fertőző kórokozók könnyűszerrel behatolhatnak a szervezetbe. Ezen túlmenően kritikus mennyiségű folyadékot veszíthet a beteg a sebváladékkal és párolgással.
Kórisme
A bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) vagy baktériumtenyésztés alapján a Staphylococcus okozta "leforrázott bőr" szindróma elkülöníthető más hasonló betegségektől, például a toxikus epidermális nekrolízistől, amelyet rendszerint gyógyszerek okoznak.
Kezelés
Az orvos gyakran intravénás penicillin-származékkal történő antibiotikum kezelést ír elő, például kloxacillint, dikloxacillint vagy cefalexint. A betegség korai felismerése esetén a fenti gyógyszerek szájon át is adhatók. A kezelés legalább 10 napig tart. Korai kezeléssel a gyógyulás 5-7 nap alatt bekövetkezik.
A bőrt gyengéden kell ápolni, hogy a további leválását megelőzzük: úgy kell kezelni, mintha megégett volna. Az orvos védőkötést alkalmaz. A súlyos állapotban lévő gyermekeket kórházi égési osztályon kell kezelni.


IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése