Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 12., vasárnap

AKROCIANÓZIS ÚJSZÜLÖTTNÉL

AKROCIANÓZISAz akrocianózis mindkét kézfej és - ritkábban - mindkét lábfej folyamatos, fájdalmatlan, kékes elszíneződése, amit a bőr kis ereinek tisztázatlan eredetű görcse (spazmusa) okoz.
A betegség általában nőkben fordul elő. A kézfej és a kézujjak vagy a lábfej és a lábujjak hűvössé és kékes színűvé válnak. Olykor erőteljesen izzadnak, és megdagadnak. A hideg általában fokozza a kékes elszíneződést, a melegítés pedig csökkenti azt. A rendellenesség nem fájdalmas, és nem károsítja a bőrt.
A diagnózist a beteg kéz- vagy lábfejére korlátozódó, és a normális pulzus ellenére is fennmaradó tünetek alapján állítják fel. Kezelésre általában nincs szükség. Az orvos az artériákat tágító gyógyszert szokott felírni (például kálciumcsatorna-blokkolókat Lásd még ), de ezek a szerek általában nem segítenek. Nagyon ritkán a tünetek enyhítésére bizonyos szimpatikus idegeket átvágnak (szimpatektómia). Általában arra van csak szükség, hogy a beteget biztosítsák: a kékes elszíneződés nem jelez súlyos betegséget.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése