Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 12., vasárnap

RÖVIDEN A KÖLDÖK BETEGSÉGEIRŐL-KÉPES ILLUSZTRÁCIÓVAL

Röviden  a köldök betegségeiről-Képes illusztráció
A köldökzsinór azon része, mely szülés után átmetszetvén, az újszülött altestén visszamarad, a 3-10-ik napon egyszerü beszáradás következtében a nélkül, hogy magán a köldökön nevezetesebb reakció idéztetnék elő, leválik, s a leválás helyén a köldökön felületes fekélyke marad vissza, mely néhány nap mulva beheged.
 Ez a normális köldökzsinórleválás és köldökgyógyulás. A gyógyulást azonban igen sok tényező zavarhatja, miből ismét többféle, s gyakran súlyos betegség származhatik, melyek esetleg általános fertőzés útján az újszülött halálát is idézhetik elő. Erőss Gyula (A köldök betegségei által közvetített infectio viszonyai, Gyógyászati 1891, 49. és 52. sz.) vizsgálatainál ugy találta, hogy 1000 általa megfigyelt újszülöttnél 220-nál a köldökgyógyulás rendellenes volt; 147 esetben a köldökzsinór nem száradt le, hanem rothadásba ment át; 126-nál a maga a köldök meggyuladt, kettőnél üszök fejlődött, sokaknál láz volt jelen, 3 elhalt.
 Nyilvánvaló tehát, hogy a köldökgyógyulás normális lefolyásának biztosítása az újszülötek egészségügye terén fontos feladat.
A K. közül nevezetesebbek a következők: a köldök véredényeinek gyuladása (ezen bántalom legtöbbször genyvérüség útján halálra vezet), köldöklob, köldöküszög, köldökvérzés, a köldökedényekből azok elégtelen alákötése folytán vagy pedig magából a köldöksebből, mintegy szivacsból; a köldökvérzés ezen utóbbi alakja többnyire halálra vezet, mert ugyszólván alig csillapítható s mindig súlyos alkati bántalom tünete gyanánt lép fel. A köldökgomba nem más, mint vadhús (sarjadzás), mely könnyen gyógyíthaó. Köldöksérv csecsemőknél igen gyakori baj, de a későbbi korban a felnőtteknél sem ritka; a csecsemőkorban többnyire gyógyulni szokott.

IKONOGRÁFIA

1-Normálisan gyógyult köldök2-Szabványosan ellátott köldökzsinór3-Köldökzsinór ciszta4-Magzatszurkot /mekónium/tartalmazó köldökzsinór5-Köldökzsinór bevérzés6-Köldökzsinór bevérzés7-Fekete vonal8-Leválófélben lévő köldökcsonk9-A hasizmok bizonyos mértékü szétválása/Rektusz diasztázis/10-Nyelvfék újszülöttnél11-Köldöksérv

12-Köldök irritáció

13-

14-Wharton kocsonya
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése