Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 20., hétfő

MÉRTÉKTELEN TELEVIZIÓZÁS GYERMEKKORBAN

Mértéktelen televíziózás gyermekkorban


Minél többet néz tévét egy kisgyermek, annál nagyobb valószínűséggel lesz rossz az iskolai teljesítménye, és egészségi állapota sem lesz megfelelő 10 éves korára - figyelmeztetnek a kutatók. Michigani és montreali egyetemeken 1300, tévén felnevelkedett kisgyermek bevonásával végeztek vizsgálatokat, és úgy találták, hogy minden egyes tévénézéssel eltöltött óra megteszi a maga negatív hatását. Megállapították azt is, hogy a gyorsételeket nagy mennyiségben fogyasztó gyermekek iskolai teljesítménye is rosszabb.

Brit szakértők véleménye szerint a szülők azt megengedhetik gyerekeiknek, hogy néhány színvonalas tévéműsort megnézzenek.
A Quebecben végzett követő vizsgálat során azt mérték fel, hogy milyen mértékben veszélyezteti a gyermekek fejlődését a tévénézés. Szüleik arra a kérdésre adtak választ, hogy a gyermekeik mennyi időt töltöttek tévé előtt 29, illetve 53 hónap alatt. A kétévesek átlagosan 9 órát tévéztek hetente, míg a négyévesek átlagban 15 órát töltöttek a képernyő előtt. De a kétévesek 11%-a, és a négyévesek 23%-a túllépte a napi ajánlott maximum 2 órát.
Amikor a gyerekeket tízéves korukban újra megvizsgálták, testtömeg-indexüket is megmérték, és tanáraikat arra kérték, értékeljék a gyerekek általános tanulmányi teljesítményét, viselkedését és egészségi állapotát.
Azok a kétévesek, akik az ajánlottnál többet néztek tévét, kevésbé vettek részt az osztály munkájában, és gyenge előmenetelt mutattak matematikából. A kutatók azt is megállapították, hogy ezeknél a gyerekeknél általános a fizikai aktivitás csökkenése, és az üdítőital-fogyasztásuk növekedése a testtömeg-indexükben is megmutatkozik.

 

Térjünk észhez!


Dr.Linda Pagani, a Montreali Egyetem munkatársa, és a fenti kutatások vezetője eredményeit az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklap hasábjain publikálta.
"A korai gyermekkor az agy fejlődésének és a viselkedés kialakulásának kritikus periódusa. Ha ebben az időszakban mértéktelenül tévézik egy gyermek, az a későbbiekben egészségtelen szokások kialakulásához vezethet. Józanul gondolkodva beláthatjuk, hogy a tévézés éppen azoktól a gazdagító és fejlesztő tevékenységektől veszi el az időt, amelyek elősegítenék a gyermek kognitív, viselkedési és motoros funkcióinak fejlődését, ha azokban aktívan részt venne." Hozzáteszi: "Noha arra számítottunk, hogy a korai tévénézés ártalmas hatásai már nem érvényesülnek hét és fél éves kor után, a csüggesztő tények azt mutatják, hogy a negatív következmények megmaradnak. A közegészségügyben végzett kutatásaink eredményei meggyőző érveket sorakoztatnak fel a kisgyermekek mértéktelen tévénézése ellen" - mondja dr. Pagani.
A brit Nemzeti Művelődésügyi Társaság kampányaival arra hívja fel a figyelmet, hogyan szabályozzuk a gyermekek tévézését. A szervezet szerint a két év alattiaknak is származhat haszna a tévénézésből, de a szülők dolga, hogy limitálják ennek időtartamát, és szorgalmazzák a közös beszélgetéseket az étkezések vagy a fürdetés ideje alatt is. Olvassanak sokat közösen és játsszanak szerepjátékokat! A szervezet szerint a színvonalas, életkornak megfelelő, oktató jellegű televíziózás a 2-5 éves gyerekek számára ajánlható.

 

Egy radikális vélemény:


Dr. Aric Sigman, a Brit Pszichológiai Társaság tagja saját kutatásaiban kihangsúlyozza a mértéktelenül tévéző fiatalokkal kapcsolatos aggályait. Elmondja: "Két alkalommal is előterjesztettem javaslataimat a kormányzatnak, hogy törvénnyel szabályozzák: adott életkorú gyerek mennyit tévézhessen, és ezt milyen életkorban kezdhesse meg. Javaslatomat radikálisnak és vitathatónak ítélték meg. Azonban egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy máshol a kormányzat és az egészségügyi szaktárca pontosan ezt teszi, amire nekünk is szükségünk lenne.
Egy másik tanulmány megerősíti annak szükségességét, hogy a mi társadalmunknak is be kéne látnia végre: a gyermekek képernyő előtt eltöltött ideje nem csak jó vagy rossz nevelés kérdése, hanem pártoktól független, elsődleges fontosságú egészségügyi kérdés is egyben.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése