Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 27., hétfő

KLINIKAI KÉPEK AZ USZODASZEMÖLCSRŐL

A betegség leírása röviden
Az uszodaszemölcs kórokozója a poxvírus. Nevét onnan kapta, hogy leggyakrabban azok között fordul elő, akik uszodába járnak. Az uszodában az is elég, ha a gyermek mezítláb lép be a zuhanyzóba, vagy éppen más törölközőjével törölközik. Ha pedig egyszer valakit megfertőzött, akkor gyermekközösségekben, óvodás kisiskolás korban szinte járványhoz hasonló gyorsasággal és megbetegítő képességgel terjed.
Hajlamosít a betegségre, ha valakinek száraz a bőre, mert a vírusok a száraz bőrön könnyebben megtelepszenek és elszaporodnak. Elsősorban azok a gyerekek fogékonyak, akik atopiás dermatitisben, ekcémában szenvednek. Részben azért, mert az érzékeny bőrük kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, részben pedig azért, mert a kezelésükhöz használatos szteroid kenőcsök sajnos visszafogják a bőr természetes védekezőképességét.
szemölcsök, ha nem kerülnek eltávolításra továbbterjedhetnek, különösen igaz ez, a nemi szerveken lévő szemölcsökre.
Tünetek:
A tünetek általában néhány milliméter nagyságú sárgás-fehér, középen enyhén behúzódott, fénylő, gyöngyszerű papulákból állnak. A környezetük általában ép, de irritáció esetén a környező bőr kissé vöröses lehet.
Leggyakoribb előfordulási hely az arc, a nyak, a hónalj és lágyékhajlat, a nemi szervek és a végbél környéke, valamint a törzs felszíne.
Számuk egyidejűleg néhánytól néhány százig terjedhet.
Erős viszketéssel járhat, mely csak a további terjedését generálhatja.

IKONOGRÁFIA

1-Száj körül és az állakon2-A comb belső felülete és a külső nemi szervek3-Farpofák4-Szem körül5-Nyakon és az állakon6-Jobb szem körül7-Az ajkakon8-Hónaljban9-Arcon10-Szemhéjon

11-A jellegzetes klinikai kép
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése